Nejlepší je konzumovat čerstvé šťávy vyrobené doma. Ty z obchodu procházejí technologickými procesy, které snižují podíl důležitých vitaminů a různých mikroelementů. Navíc bývají většinou doslazovány bílým cukrem, a ten vytváří v těle kyselé prostředí, které je živnou půdou pro škodlivé mikroorganismy.
Čisté šťávy naopak podporují zásaditou atmosféru, jež napomáhá kompletní očistě (rozpouštění hlenů, vymývání nerozpustných solí apod.).
Mějte však na paměti, že si svou nutriční hodnotu zachovávají pouze několik hodin po zhotovení (ovocné šťávy asi čtyři hodiny, zeleninové deset hodin). Proto si vždy vyrobte takové množství, které stačíte za čerstva zkonzumovat.
Pokud šťávu uložíte přes noc do lednice, bude sice stále lahodným osvěžujícím nápojem, avšak s nevalnou nutriční hodnotou. Což by byla věčná škoda, uvážíme-li, že rostlinné šťávy jsou pro naše zdraví doslova poklad – věděli jste, že obsahují téměř celou periodickou soustavu prvků? Pojďme si teď některé z nich představit trochu blíž.
Červená řepa
Šťáva z červené řepy podporuje tvorbu červených krvinek, blahodárně působí při nemocech oběhové soustavy, trávicího traktu i tlustého střeva, zmírňuje příznaky menopauzy a rozpouští kameny v játrech, ledvinách a močovém měchýři, zvlášť kombinuje-li se s mrkvovou šťávou v poměru čtyři díly šťávy z mrkve a jeden díl řepné šťávy, v množství dvou sklenic denně.
Mrkev a okurka
Mrkvová šťáva zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů, pomáhá proti žaludečním a dvanácterníkovým vředům, posiluje imunitu, prospívá očím a čistí organismus.
V létě je vítaným osvěžením okurková šťáva, která slouží jako vynikající močopudný prostředek. Díky vysokému obsahu křemíku a síry podporuje růst vlasů, obsažený draslík prospívá lidem s hypertenzí. Její konzumace svědčí také nehtům.
Další druhy šťáv
- z brambor – čistí organismus, ale i pokožku, podporuje trávení a činnost štítné žlázy
- ze zelené papriky – urychluje růst vlasů a nehtů, pomáhá při plynatosti a různých střevních potížích
- ze šťovíku – regeneruje střeva, podporuje zdravé složení krve
- ze špenátu – napomáhá dobrému trávení, ulevuje při chronické zácpě
- z melounu – mírní otoky, udržuje čisté a průchodné cévy, detoxikuje, posiluje ledviny a játra
- z hroznového vína – likviduje bakterie, posiluje, snižuje cholesterol v krvi a krevní tlak
- z citronu – čistí tělo, omlazuje, podporuje imunitu, prospívá ženám v klimakteriu
- z rajčat – posiluje činnost srdce, čistí střeva, stimuluje metabolismus