1 Jak vyklopit bábovku
Po upečení nechte moučník mírně zchladnout ve formě. Potom přiložte talíř a formu rychle otočte dnem vzhůru. Pokud se bábovka samovolně neodtrhne, použijte látkovou utěrku namočenou ve studené vodě, kterou přiložte na teplou formu a celý povrch jí zchlaďte. Následně dojde k uvolnění těsta bez nechtěného potrhání.
2 Co se starými ořechy?
Aby se daly lépe oloupat, namočte je na pět dní do studené a mírně osolené vody. Uvidíte, že zbavit je slupky bude hračka a navíc jim lázní zlepšíte chuť.
3 Poleva bez barviva
Namísto barviva použijte například jahodovou, malinovou nebo řepnou šťávu. Dále postupujte podle receptu (obvykle smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou a barvivem). Případně zahustěte cukrem nebo zřeďte vodou.
4 Jak efektivně vyšlehat bílky
Chcete-li urychlit práci s bílky, dejte je do odmaštěné mísy, přidejte k nim špetku soli, kapku čerstvě vymačkané citronové šťávy anebo jablečného octa. Při zašlehávání cukru zvolte ten nejjemnější krupicový, pečlivě odvažte požadovanou gramáž a přidávejte ho postupně za stálého šlehání.
5 Jak na máslové těsto?
Máslo vyndejte z původního obalu, zabalte do alobalu a zmrazte. Při přípravě těsta ho nastrouhejte najemno přímo do prosáté mouky, promíchejte a dále postupujte podle receptu.
Soutěž o nejkrásnější perníčky má své vítěze. Podívejte se, kdo vyhrál |
6 Zabraňte připálení
Lívance smažené na másle mají tendenci se rychle připalovat, a proto doporučujeme přidat tuk už do samotného těsta nebo je opékat na směsi rostlinného oleje a másla.
7 Ušetřete čas
Věděli jste, že si některá těsta můžete připravit předem? Stačí je zadělat, zabalit do potravinové fólie a zmrazit. Tahle rada se vám bude hodit zejména před Vánoci při pečení vánočního cukroví.
8 Podávejte tepé
Moučníky, jako jsou palačinky, lívance nebo vafle, uchováte teplé pomocí trouby. Stačí je po upečení přendat na plech vyložený pečicím papírem a udržovat ve vyhřáté troubě na 50 °C.
9 Pudink bez škraloupu
Poté, co horký pudink přelijete z hrnce do misek, okamžitě ho lehce posypejte moučkovým cukrem. Zůstane pěkně měkký, dokonale krémový a bude bez škraloupu.
10 Zachovejte nadýchanou strukturu
Těsto, do kterého jste na závěr opatrně vmíchali sníh vyšlehaný z bílků, nanášejte do připravené formy s citem, ideálně z malé výšky. V žádném případě s ním netřeste ani neklepejte!
Další praktické rady:
|
11 Čím co podsypat?
Bramborové těsto – bramborovým škrobem
Křehké koláče – hladkou moukou nebo je vyválejte mezi dvěma pečicími papíry
Marcipán – moučkovým cukrem
Kakaové těsto – hladkou moukou smíchanou s kakaem
12 Porcování dortu
V případě krájení dortů nebo moučníků s čokoládovou polevou si připravte dlouhý nůž, sklenici s horkou vodou a papírový ubrousek. Nůž nejprve nahřejte, otřete a zakrojte do dezertu. Vyhnete se tak popraskání polevy nebo potrhání jednotlivých dílků.
Ceny v soutěži Nejkrásnější vánoční perníčky
Čtenářská soutěž Nejkrásnější vánoční perníčky s novými moukami Kváskování probíhá na iDNES.cz od 15. 11. do 20. 12. 2021. Pět výherců, jejichž perníčky nejvíc zaujmou čtenáře iDNES.cz, získá Kuchyňský robot ETA Gratus 0028 90030 titanium v hodnotě 9 999 Kč.
Cenu do soutěže věnovala společnost Penam, přední pekárenský a mlýnský výrobce v České republice.
Upečte s námi ty nejkrásnější vánoční perníčky. Díky moukám Kváskování budou naprosto dokonalé! Každý druh mouky z řady Kváskování je vhodný pro přípravu nebo upečení jiného výrobku, a proto má každá mouka svoji specifickou výraznou barvu a číselné označení. Penam mouky Kváskování jsou výsledkem spolupráce s domácími pekařkami, které ví, co je ke správnému pečení potřeba.
Penam mouky Kváskování:
- žitná mouka celozrnná: jedna z nejdůležitějších mouk na kváskování, která slouží na založení a udržení kvásku
- žitná mouka chlebová tmavá: mouka slouží na založení a udržování kvásku a pečení žitného nebo žitno-pšeničného chleba
- pšeničná hladká polosvětlá mouka: mouka ideální na pečení kváskového chleba, croissantů nebo focaccie
- pšeničná hladká světlá mouka: mouka ideální na pečení rohlíků, baget, pizzy a křehkého těsta
Videonávody, jak připravit chléb z mouk Kváskování, najdete na stránkách Penam Kváskování.