Jak vyklopit bábovku a čím podsypat těsto. Sladké rady při pečení

Občas se chce každý z nás blýsknout dokonalým koláčem, těmi nejnadýchanějšími vaflemi nebo třeba báječným dortem. Vyzkoušejte naše dobré rady, tipy a triky, které ocení nejen cukrářští a kuchařští začátečníci.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

1 Jak vyklopit bábovku

Po upečení nechte moučník mírně zchladnout ve formě. Potom přiložte talíř a formu rychle otočte dnem vzhůru. Pokud se bábovka samovolně neodtrhne, použijte látkovou utěrku namočenou ve studené vodě, kterou přiložte na teplou formu a celý povrch jí zchlaďte. Následně dojde k uvolnění těsta bez nechtěného potrhání.

2 Co se starými ořechy?

Aby se daly lépe oloupat, namočte je na pět dní do studené a mírně osolené vody. Uvidíte, že zbavit je slupky bude hračka a navíc jim lázní zlepšíte chuť.

Ořechy

3 Poleva bez barviva

Namísto barviva použijte například jahodovou, malinovou nebo řepnou šťávu. Dále postupujte podle receptu (obvykle smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou a barvivem). Případně zahustěte cukrem nebo zřeďte vodou.

4 Jak efektivně vyšlehat bílky

Chcete-li urychlit práci s bílky, dejte je do odmaštěné mísy, přidejte k nim špetku soli, kapku čerstvě vymačkané citronové šťávy anebo jablečného octa. Při zašlehávání cukru zvolte ten nejjemnější krupicový, pečlivě odvažte požadovanou gramáž a přidávejte ho postupně za stálého šlehání.

5 Jak na máslové těsto?

Máslo vyndejte z původního obalu, zabalte do alobalu a zmrazte. Při přípravě těsta ho nastrouhejte najemno přímo do prosáté mouky, promíchejte a dále postupujte podle receptu.

Soutěž o nejkrásnější perníčky má své vítěze. Podívejte se, kdo vyhrál

6 Zabraňte připálení

Lívance smažené na másle mají tendenci se rychle připalovat, a proto doporučujeme přidat tuk už do samotného těsta nebo je opékat na směsi rostlinného oleje a másla.

7 Ušetřete čas

Věděli jste, že si některá těsta můžete připravit předem? Stačí je zadělat, zabalit do potravinové fólie a zmrazit. Tahle rada se vám bude hodit zejména před Vánoci při pečení vánočního cukroví.

8 Podávejte tepé

Moučníky, jako jsou palačinky, lívance nebo vafle, uchováte teplé pomocí trouby. Stačí je po upečení přendat na plech vyložený pečicím papírem a udržovat ve vyhřáté troubě na 50 °C.

9 Pudink bez škraloupu

Poté, co horký pudink přelijete z hrnce do misek, okamžitě ho lehce posypejte moučkovým cukrem. Zůstane pěkně měkký, dokonale krémový a bude bez škraloupu.

10 Zachovejte nadýchanou strukturu

Těsto, do kterého jste na závěr opatrně vmíchali sníh vyšlehaný z bílků, nanášejte do připravené formy s citem, ideálně z malé výšky. V žádném případě s ním netřeste ani neklepejte!

Další praktické rady:

  • Dortovou formu můžete vysypat nejen hrubou moukou, ale také třeba strouhaným kokosem, který navíc těsto krásně provoní.
  • Do kynutého těsta přidejte trochu rumu, bude nadýchanější a voňavější.
  • Pokud nemáte prášek do pečiva, přidejte do těsta lžičku jedlé sody. Ovšem aby správně fungovala, mjsí být součástí těsta něco kyselého, třeba lžíce marmelády nebo zakysaná smetana místo sladké smetany. 

11 Čím co podsypat?

Bramborové těsto – bramborovým škrobem
Křehké koláče – hladkou moukou nebo je vyválejte mezi dvěma pečicími papíry
Marcipán – moučkovým cukrem
Kakaové těsto – hladkou moukou smíchanou s kakaem

12 Porcování dortu

V případě krájení dortů nebo moučníků s čokoládovou polevou si připravte dlouhý nůž, sklenici s horkou vodou a papírový ubrousek. Nůž nejprve nahřejte, otřete a zakrojte do dezertu. Vyhnete se tak popraskání polevy nebo potrhání jednotlivých dílků.

Komerční sdělení
Ceny v soutěži Nejkrásnější vánoční perníčky

Čtenářská soutěž Nejkrásnější vánoční perníčky s novými moukami Kváskování probíhá na iDNES.cz od 15. 11. do 20. 12. 2021. Pět výherců, jejichž perníčky nejvíc zaujmou čtenáře iDNES.cz, získá Kuchyňský robot ETA Gratus 0028 90030 titanium v hodnotě 9 999 Kč.

Cenu do soutěže věnovala společnost Penam, přední pekárenský a mlýnský výrobce v České republice.

Upečte s námi ty nejkrásnější vánoční perníčky. Díky moukám Kváskování budou naprosto dokonalé! Každý druh mouky z řady Kváskování je vhodný pro přípravu nebo upečení jiného výrobku, a proto má každá mouka svoji specifickou výraznou barvu a číselné označení. Penam mouky Kváskování jsou výsledkem spolupráce s domácími pekařkami, které ví, co je ke správnému pečení potřeba.

Penam mouky Kváskování:

  • žitná mouka celozrnná: jedna z nejdůležitějších mouk na kváskování, která slouží na založení a udržení kvásku
  • žitná mouka chlebová tmavá: mouka slouží na založení a udržování kvásku a pečení žitného nebo žitno-pšeničného chleba
  • pšeničná hladká polosvětlá mouka: mouka ideální na pečení kváskového chleba, croissantů nebo focaccie
  • pšeničná hladká světlá mouka: mouka ideální na pečení rohlíků, baget, pizzy a křehkého těsta

Videonávody, jak připravit chléb z mouk Kváskování, najdete na stránkách Penam Kváskování.

Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...