Mrkvový dort
Vláčná klasika, kterou zvládne úplně každý a úplně každý si ji také zamiluje, to je mrkvový dort. Máte na něj chuť?
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
423 KCal
19 %
18 %
-
Energie
1770 KJ
19 %
18 %
-
Sacharidy
39,1 g
44 %
39 %
-
Vláknina
3,4 g
11 %
11 %
-
Bílkoviny
8,5 g
13 %
13 %
-
Tuky
25,2 g
39 %
36 %
-
nasycené
3,3 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Mrkev očistíme škrabkou a nastrouháme na jemném struhadle. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo. Rozinky propláchneme teplou vodou a necháme na sítku okapat. Vejce vyšleháme s javorovým sirupem do husté pěny. Do vaječné pěny přidáme jedlou sodu, skořici, nastrouhanou mrkev, ořechy, rozinky, prosátou mouku se solí a olej. Vše důkladně promícháme.
- Dortovou formu o průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Hotové těsto rozetřeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 50 minut. Po upečení necháme dort vychladnout ve formě, poté ho vyklopíme.
- Dort vodorovně prokrojíme na polovinu. Spodní díl potřeme polovinou marmelády a slepíme s horním dílem. Pak celý povrch dortu potřeme zbylou marmeládou. Před podáváním rozetřeme na horní vrstvu marmelády zakysanou smetanu a posypeme nasekanými pistáciemi.