Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká hospoda odolává krizím i digitální době, věří odborníci i nadšenci

Koncept se proměňuje, myšlenka zůstává. Hospoda má své místo v českých dějinách a její artikl – pivo – je jednou z mála věcí, kterou se Češi a Češky mohou chlubit v zahraničí. Kvůli slábnutí pandemie se hosté pomalu vracejí k výčepům, zasedají k půllitrům a znovu debatují z očí do očí. Třeba i o tom, co hospoda pro český národ představuje.
Na zdraví!

Na zdraví! | foto: Profimedia.cz

V čem se vlastně česká hospoda liší od podobných zařízení v zahraničí? „Klasická česká hospoda je zvláštním místem. Pub v Dublinu nebo ‚Ausschank‘ (německý výčep – pozn. red.) v Bambergu jsou jí podobné, co se týče pití a lidí. Ale česká verze má vlastní osobitou atmosféru a krásné, znatelně pomalejší tempo. Znám hned několik pivních nadšenců v Kalifornii, kteří by cestovali 5 000 mil, jen aby zažili naše hospody,“ popisuje vlastní poznatky publicista Evan Rail, který pochází právě ze západního pobřeží USA.

V Praze žije řadu let, píše zde články o cestování, jídle a pití, nejčastěji pro deník The New York Times. V roce 2006 dokonce vydal knižního průvodce po českých hospodách s názvem Good Beer Guide: Prague and the Czech Republic (česky Průvodce dobrým pivem: Praha a Česká republika).

Národněobrozenecké tažení za samostatným státem si ujasňovalo strategii nejčastěji s půllitrem v ruce a pěnou ve vousech.

Radim Kopáčpublicista, autor knihy Praha ožralá

Odborný pohled, co se týče specifik české pivní kultury, nabízí diplomovaný pivní sommeliér a vydavatel specializovaného časopisu Pivo Bier & Ale Pavel Borowiec. Podle něj jsou rozdíly velké, protože nejvýraznější světové pivní kultury vznikaly historicky odděleně. Z toho dodnes vyplývají zásadní rozdíly při volbě technologií a technologických postupů při vaření piva.

Po otevření zahrádek zdraží pivo i oběd, zjistil průzkum MF DNES

„Český ležák, který je považován z hlediska výroby za vůbec nejsložitější alkoholický nápoj na světě, vyžaduje oproti jiným stylům piva dlouhé dokvašování v ležáckém sklepě pivovaru při nízké teplotě. A právě sud nebo tank v pivnici nejlépe uchová jeho charakteristické vlastnosti. Proto čepování piva tvoří základ české pivní kultury,“ vysvětluje Borowiec.

„V Belgii je naopak součástí výroby piva láhev, protože právě v ní dojde po přidání dalších kvasnic a cukru k dokvašení nápoje. Pro milovníka belgického alu je servírování z láhve stejná samozřejmost jako pro Čecha čepování ležáku ze sudu,“ popisuje Borowiec.

Po řadu desetiletí u nás platilo, že pokud si chci na pivu opravdu pochutnat, jdu na čepované do hospody.

Pavel Borowiecpivní sommeliér, vydavatel časopisu Pivo Bier & Ale

Palacký vedle zedníka Standy

Traduje se též, že česká hospoda je v jistém smyslu rovnostářská a tím pádem „demokratičtější“ než její protějšky v zahraničí. K jednomu stolu zde usedá právník s dělníkem a to už od dob Národního obrození, kdy se instituce hospody stala důležitou platformou vlastenců.

Hospody během pandemie

„Díky ekonomické slabosti české společnosti sloužila právě tato zařízení jako takřka jediná česká společenská střediska, v nichž docházelo k setkávání a ovlivňování nejen prostých lidí, ale i ke kontaktům s českými umělci, literáty, intelektuály, měšťany, národními buditeli,“ popsal sociolog Jiří Vinopal před lety v článku pro časopis Naše společnost.

Národní obrození jako zlatý věk hospod zmiňuje i publicista Radim Kopáč, jemuž před nedávnem vyšla kniha s titulem Praha ožralá. „Ve středoevropském prostoru je hospoda v zásadě všude stejná. Směrem na východ přibývá bizarností, směrem na západ přibývá kultury. V dějinném vývoji českých zemí ale hospoda hrála možná významnější roli než jinde: přece jen národněobrozenecké tažení za samostatným státem si ujasňovalo strategii nejčastěji s půllitrem v ruce a pěnou ve vousech,“ popisuje Kopáč.

Hospoda jako živý organismus

V nedávné pandemické uzávěře si Belgičan mohl přinést pohodlně láhev piva domů a vypít stejný napoj, jako kdyby seděl v kavárně. Avšak z českého pivního zážitku si pandemie nejspíš ukrojila víc.

„Po řadu desetiletí u nás platilo, že pokud si chci na pivu opravdu pochutnat, jdu na čepované do hospody. A po láhvovém sáhnu pouze tehdy, když výčep není blízko. K nedělnímu obědu doma tradičně patřilo pivo ze džbánu, nikoli z plechovky. Tyto obaly jsou součástí globálních trendů prosazovaných největšími výrobci na světě. Jejich snahou je prodat v láhvi nepříliš výrazný nápoj s takřka nekonečnou trvanlivostí. Tomu se Češi brání, protože to neodpovídá jejich pivní kultuře,“ popisuje Borowiec.

Od tuzemského piva proto nelze oddělit postavu výčepního, která podle Borowiece představuje polovinu úspěchu. „Pivo navíc musí téct, aby bylo kvalitní. Když načepujete jeden půllitr za dvacet minut, tak to není ono. Do hospody zkrátka patří život,“ vypráví Borowiec.

Pokud nějaká instituce dokáže přežít dopady digitálního věku, pak je to právě hospoda.

Evan Railpublicista, autor knihy Good Beer Guide

Jak přežít digitální revoluci

Kvůli pandemii sice obor svírá řada nejistot do budoucna, klientela se ale ke stolům pomalu vrací, a to i přesto, že občas musí snášet nepřízeň počasí. Otázkou je, jak s konceptem české hospody zamávají současné moderní vymoženosti, digitální technologie či třeba sociální sítě, které se za posledních deset let propsaly prakticky do všech aspektů každodenního života.

„Přístolní společnosti, kde se dřív diskutovalo na témata kulturní, společenská, politická, kde se rodily jedny z největších příběhů české literatury posledních století, vystřídaly hloučky neuroticky posedávajících, většinou zoufale pasivních konzumentů, kteří místo řečí čučí na bednu,“ říká například Kopáč.

Interiéry restaurací by se mohly otevřít v první půli června, řekl Havlíček

Pavel Borowiec je v tomto ohledu optimistický. „Sociální sítě mohou lidi inspirovat k návštěvě kvalitního podniku,“ myslí si pivní sommeliér. Jako příklad uvádí pražský podnik Dva kohouti. „Chodí tam spousta lidí, kteří určitě milují sociální sítě. Nebýt pandemie, je tam permanentně narváno, a když tam člověk přijde, strach z budoucnosti české pivní kultury ani trochu nemá,“ říká Borowiec.

Zástupům nejen mladých Čechů a Češek může tuzemský ležák učarovat i díky výše zmiňovanému sudu. „Jde o superekologický obal a hodně mladých lidí za sebou odpadky prostě nechávat nechce,“ dodává odborník.

O tom, že sociální sítě nejsou hrozbou, je přesvědčen i Evan Rail. „Pokud nějaká instituce dokáže přežít dopady digitálního věku, pak je to právě hospoda,“ říká publicista.

Do hospody jsem často chodil i sám, třeba v neděli odpoledne s knihou, abych si mohl odpočinout a ‚odpojit se‘.

Max Bahnsonpřekladatel, tvůrce blogu Pivní filozof

Do hospody s knihou

„Je skvělé být s lidmi ve spojení přes internet a sociální sítě, ale osobní kontakt lidé zkrátka potřebují. Bylo to vidět, když se člověk procházel v minulých týdnech po městě a viděl plné zahrádky, ačkoli ještě oficiálně jejich otevření povolené nebylo,“ připomíná Max Bahnson, který do České republiky přijel před devatenácti lety z rodné Argentiny. 

Pohostinství v krizi. Číšníci a kuchaři se zpět do gastronomie nehrnou

Od té doby si českou pivní kulturu zamiloval. Na svém blogu s názvem Pivní filozof publikuje články jak o tuzemských, tak i o zahraničních pivovarech.

Během pandemie neměl prakticky o čem psát a do hospody se už těšil nejen kvůli touze opět se fyzicky setkat s přáteli. „Některé kamarády jsem neviděl už skoro půl roku, za normálních okolností jsme se totiž potkávali výhradně na pivě. Ale do hospody jsem často chodil i sám, třeba v neděli odpoledne s knihou, abych si mohl odpočinout a ‚odpojit se‘. Strašně mi to chybělo,“ dodává Bahnson.

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Šéf Rohlíku si šťouchl do poplatků konkurence. Přitom podobné účtuje taky

21. května 2024  16:14

Do servisních poplatků rozvážkových společností se v těchto dnech na sociální síti X opřel šéf...

ANALÝZA: Fixovat energie, či nefixovat? Komu se vyplatí a na jak dlouho

24. května 2024

Premium Ceny energií se vracejí na předkrizové hodnoty, a to rychleji, než se očekávalo. Domácnosti, kterým...

Deset tisíc bitcoinů za dvě pizzy. První transakce by dnes měla hodnotu 16 miliard

24. května 2024

Květen roku 2010 zaujímá ve světě kryptoměn zvláštní místo. Je to totiž poprvé, kdy bitcoiny...

Rozhodčí tribunál zakázal ruskému Gazpromu vést v Rusku soud proti ČEZ

23. května 2024  22:38,  aktualizováno  22:55

Rozhodčí tribunál Mezinárodní obchodní komory (ICC) podle energetické společnosti ČEZ zakázal...

Britské hraniční kontroly jsou neefektivní, miliardy přišly vniveč, hlásí úřad

23. května 2024

Zavedení hraničních kontrol ve Velké Británii po odchodu z Evropské unie se dlouho odsouvalo....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...