Doporučujeme

Dopřejte si detox: 7 potravin, které pomohou vyčistit tělo

  • 0
Chcete být zdravá? Dostaňte z těla všechny jedy a toxiny. Pomůže vám v tom i obyčejné jídlo.
Ilustrační snímek

Jezte s rozmyslem

Ano, jíst se musí. Jenže některé pokrmy můžou uškodit víc, než si myslíte. Jde hlavně o smažené pochoutky, polotovary, sladkosti anebo energetické nápoje. Všechny tyhle libůstky v sobě totiž mají toxiny, které tělu škodí a zpomalují jeho funkce.

Proto lékaři doporučují jíst s rozmyslem a neházet do sebe, co vás napadne. Tělo není odpadkový koš a jednoho dne vám dá najevo, že jste přestřelili, říkají lékaři a poukazují na to, že více než polovina Čechů má problémy s nadváhou, vysokým tlakem nebo srdečními chorobami.

Patříte mezi ně? Je na čase se o sebe začít starat. Prvním krokem by mohlo být, že do svého jídelníčku zařadíte potraviny, které vám v očistě pomůžou. 

Které to jsou? 

Grep je ideální ovoce při dietě (ilustrační fotografie)

Grep

Jak vám prospěje: Ne všem chutná, ale občas ho sníst se vyplatí. Grep je podobně jako citron velkou zásobárnou vitaminů C, B 1, K. Podporuje metabolismus, činnost jater a také pomáhá k rychlejšímu hubnutí. Určitě ho vyzkoušejte!

Tip: Dopřejte si osvěžující grepový džus. Oškrabte 400 g mrkve a rozkrájejte ji na kousky. Oloupejte si dva velké grepy, rozdělte je na dílky a odstraňte z nich blanky a pecky. Ovoce a zeleninu dejte do tlakového hrnce, přidejte dva hrnečky cukru a zalijte 1500 ml vody. Směs vařte 30 minut. Jakmile mírně zchladne, rozmixujte ji ponorným mixérem a dochuťte lžičkou kyseliny citronové a šťávou z čerstvého citronu. Nalijte do lahve a skladujte v ledničce. Jelikož jde o koncentrát, nezapomeňte ho před podáváním zředit v poměru 150 ml džusu na 100 ml vody.

Je libo sklenku vody?

Vaše tělo se nevyčistí, jestliže ho pořádně „neumyjete“ zevnitř. Odborníci radí denně vypít asi 2 litry pramenité, případně i odstáté kohoutkové vody. Většina metabolických procesů totiž závisí na vodě a odpad z těla odchází buď stolicí, močí, potem, nebo dechem. Proto byste měla denně vypít aspoň 2 až 2,5 litrů vody. Ale pozor, nikdy ne najednou ve velkých dávkách, protože jinak zbytečně zatížíte ledviny. Snažte se svůj pitný rituál rozvrhnout do několika velkých sklenic (asi 300 ml) a popíjet je celý den.

Pro kvašení se hodí zelí pozdní, které roste v pevných hlávkách a nemá silnou...

Zelí

Jak vám prospěje: Když už si dopřejete zelí, tak nejlépe kysané! Je totiž nabité vitaminy a funguje jako přírodní čistička jater. Navíc pomáhá při zácpě, snižuje krevní tlak a má vliv i na plodnost. Kysané zelí je nejlepší domácí, ale to už vyrábí dnes málokdo. Pokud si ho kupujete, dejte pozor na etiketu, měla by uvádět pouze zelí (případně i jiné druhy zeleniny), kmín a sůl. Nic dalšího!

Tip: Vyzkoušejte salát z kysaného zelí a jablek. Do mísy dejte okapat balíček kysaného zelí (zhruba 350 ml). Smíchejte ho se lžící rostlinného oleje, dvěma lžícemi strouhaného křene a s trochou pepře. Nakrájejte dvě jablka a jednu větší kapii a vše promíchejte. Salát servírujte s nasekanou jarní cibulkou.

Citrón je tím nejlepším přírodním bělidlem.

Citron

Jak vám prospěje: Citron je skvělým zdrojem vitaminu C, který je známý jako spalovač tuků a čistič organismu.

Tip: Každé ráno nalačno vypijte sklenici teplé vody s citronem. Do sklenky o objemu 250 až 300 ml si nalijte teplou vodu (studená není vhodná, znamená pro tělo teplotní šok a zbytečně ho vyčerpá) a vymačkejte do ní šťávu z poloviny citronu. Drink důkladně zamíchejte a vypijte asi 30 minut před snídaní.

Citronová šťáva nastartuje váš metabolismus, a vy se tak zbavíte toxinů dřív, než řeknete švec. Citron vám zároveň vyčistí krev a zamezí cholesterolu, aby se ukládal v tepnách. Trpíte-li na zavodňování, je citron váš kamarád!

ilustrační snímek

Obyčejné jablko

Jak vám prospěje: O jablkách se říká, že jsou „kartáčem“ na střeva a žaludek. Nejenže je dokážou zbavit toxinů, ale zároveň vám uleví při různých zažívacích problémech, jako je třeba zácpa. Jablka jsou vitaminová bomba, najdete v nich vitamin A, B, C, minerály (draslík, měď, zinek) a spoustu enzymů.

Tip: Sněz každý den jablko, vyhneš se lékaři praví jedno lidové rčení. A je to pravda. Podle odborníků byste ale měla sníst jablka minimálně tři, konzumaci načasujte asi 40 minut před jídlem, jablka zaplní žaludek a zároveň podpoří rychlejší trávení vašeho oběda či večeře.

Česnek patří mezi prebiotické potraviny pomáhající sytit „přátelské“ bakterie,...

Česnek

Jak vám prospěje: Tuhle aromatickou zeleninu velebili už staří Egypťané a Řekové. Právem. Česnek je přírodní antibiotikum a funguje jako „ochranka" proti zákeřným parazitům, bakteriím či rozličným virům a plísním. Navíc čistí krev, zoceluje imunitní systém a celkově detoxikuje tělo.

Tip: Udělejte si česnekovou pomazánku s tvarohem. Nastrouhejte 20 g tvrdého sýra a smíchejte ho s kostkou tučného tvarohu. Přidejte tučné tři prolisované stroužky česneku, sůl, pepř a máte hotovo! Pomazánka bude skvělou variantou večeře a dá se použít třeba i jako pohoštění pro návštěvu.

avokádo, recepty, ilustrace

Avokádo

Jak vám prospěje: Avokádo pochází z Mexika. Jeho velkou výhodou je, že obsahuje minimum vody, zato ale velké procento tělu prospěšných tuků a esenciálních mastných kyselin. Najdete v něm i vitamin E, proteiny a minerály (hlavně železo). Přestože jde o kalorickou bombu, tělu jen prospěje. Avokádo totiž dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi, posiluje játra a kromě toho podporuje i trávení.

Tip: Ke svačině si udělejte sendvič s avokádem. Skvěle chutná a je rychle hotový. Namažte máslem žitný chleba nebo celozrnnou housku. Na pečivo navrstvěte podélně nakrájené plátky avokáda. Máte-li velký hlad, můžete přidat ještě šunku nebo zeleninu (třeba kousek šťavnatého rajčete). Vše osolte a můžete jíst. Je to dobrota!

Brokolice

Brokolice

Jak vám prospěje: Někdo ji má rád, jiný ji nenávidí, pravdou ale je, že brokolice patří k nejzdravější zelenině vůbec. Obsahuje řadu minerálních látek (hořčík, vápník, zinek, draslík), vitamin E a spoustu enzymů. A právě ty hrají hlavní roli v detoxikaci těla. Brokolice napomáhá k odvodňování organismu a příznivě působí také na játra či střeva.

Doporučení: Abyste brokolici ponechali veškeré její blahodárné účinky, nikdy ji zbytečně dlouho tepelně neupravujte. Nejlépe ji zpracujete tzv. blanšírováním, tedy když ji jen krátce spaříte. Vyzkoušet můžete například recept na brokolicový krém, který zasytí a zároveň je zdravý. Brokolici uvařte doměkka a rozmixujte. Na pánvi osmahněte rozdrcený stroužek česneku, přidejte do polévky. Brokolicový krém nechte lehce probublávat a vmíchejte do něj kelímek smetany. Nakonec polévku dochuťte pepřem a solí. Podávejte ji s krutony nebo strouhaným sýrem.


  • Vybrali jsme pro Vás