Zdravé srdce, nervy, kosti i svaly
Trápí vás v poslední době svalová slabost, trpíte bolestmi hlavy, nevysvětlitelnou únavou, závratěmi či dokonce zmateností? Pak je dost možné, že vám chybí draslík.
O tomhle minerálu se moc často nemluví, přesto se bez něj naše tělo neobejde. Má totiž na starost celou řadu důležitých procesů. Podílí se na správné činnosti srdce, zajišťuje svalový tonus, přispívá k celkové stabilitě vnitřního prostředí a v neposlední řadě ovlivňuje i náš nervový systém.
Dále pomáhá snižovat krevní tlak tím, že reguluje množství tekutiny v buňkách (v organismu funguje jako protiváha sodíku, který ovlivňuje množství mimobuněčné tekutiny).
Draslík rovněž umožňuje přeměnu krevního cukru, základního paliva pro naše tělo, na glykogen (jako skladovatelnou formu energie), který se ukládá primárně v játrech a více či méně i ve svalové tkáni. Kromě toho je nezbytný pro zdravé kosti.
Dvojnásob potřebný pro sportovce
Tenhle minerál má však zároveň jednu nevýhodu: z organismu je vylučován močí a potem. Proto je nezbytné přijímat ho pravidelně prostřednictvím vhodné stravy, což platí dvojnásob v případě, pokud máte fyzicky náročné zaměstnání, nebo jestliže intenzivně sportujete.
A jaké jsou přirozené zdroje draslíku? Nachází se v bílých fazolích, bramborách, špenátu, mangoldu, červené řepě, rajčatové šťávě, kokosové vodě, pomerančích nebo pomerančovém džusu, avokádu, banánech, jogurtech, mořských rybách a plodech moře.
Základní stavební kámen imunity
V současné době se často skloňuje slovo imunita. A právě jedním z jejích základních stavebních kamenů je zinek. Ten navíc tvoří součást důležitých enzymů, které v těle pomáhají likvidovat volné kyslíkové radikály: látky, které se tvoří ve zvýšené míře zejména v situacích, kdy organismus čelí nadměrné zátěži (například onemocnění nebo stres).
To ale není všechno. Zinek, podobně jako draslík, přispívá také k normálnímu stavu kostí, podporuje jejich růst a urychluje proces hojení.
A v čem ho najdete? Je obsažen především v krevetách, rybách, ústřicích, hovězím či vepřovém mase, játrech, vaječném žloutku, dýňových nebo slunečnicových semínkách, luštěninách, listové zelenině, obilných klíčkách, meruňkách, ořeších či v mléce a mléčných výrobcích.