Bellarie změnila při rekonstrukci barvu, teď ji po letech znovu otevřou lidem

  9:15
Rokokový letohrádek Bellarie v zámecké zahradě v Českém Krumlově změnil barvu. Po náročné několikaleté rekonstrukci tu připravují zcela novou prohlídkovou trasu. V září památkáři perlu zahrady před otáčivým hledištěm představí lidem.

Tyrkysové okenice spolu s fialovými prvky na fasádě září do velké dálky skrz koruny stromů. Opadanou omítku a viditelné cihly na rokokové památce už nenajdete. Letohrádek Bellarie v českokrumlovské zámecké zahradě má kompletní opravu za sebou. Už zbývá jen dovybavit interiéry.

„Od prvního května jsme předali letohrádek Jihočeskému divadlu. A až do 20. září má na Bellarii přednostní právo právě divadlo a jeho program,“ zmiňuje Pavel Slavko, kastelán českokrumlovského zámku, pod který sídlo v parku bude spadat.

Umělci využijí prostory v zámečku po dobu letní sezony před sousedním otáčivým hledištěm pro své šatny a další zázemí. Bude fungovat stejný systém jako v minulých sezonách. Bellarie je pro provoz otáčivého hlediště v letních měsících stěžejní. Režiséři s ní pracují téměř ve všech hrách, je tak vlastně tou největší rekvizitou.

„V červenci a v srpnu ve chvílích výměny divadelního repertoáru nastane několik dní volna, které využijeme k prvním veřejným prezentacím a zpřístupnění Bellarie. Budeme chtít především ukázat výsledek kompletní rekonstrukce letohrádku,“ přibližuje Slavko.

Hlavním datem v letošním roce pro rokokovou Bellarii však bude až 27. září, kdy se slavnostně krumlovská historická památka otevře pro veřejnost. „Letohrádek dovybavíme, zcela připravíme a spolu s tím oficiálně ukážeme lidem novou prohlídkovou trasu – Letohrádek Bellarie a zámecká zahrada,“ předesílá kastelán krumlovského zámku.

Zájemci se tak budou moci těšit na nově zpřístupněné prostory, které dlouhé roky moc lidí nevidělo. Největšími lákadly Bellarie jsou kouzelný stůl, který ze spodních pater přiváží na hostinu jídlo, či umělá jeskyně – grotta.

Historie Bellarie

Předchůdce dnešního letohrádku, pavilon na zvýšené terase při severozápadní zdi zahrady, vznikl v letech 1690 až 1692. Později za Schwarzenbergů byla Bellarie několikrát přestavěna ve stylu rokoka pod dohledem stavitele Andrease Altomonteho (1699–1780). První rekonstrukce nastala v roce 1746, kdy se zde poprvé objevil výtah na jídlo. V dalších stoletích už se pak letohrádek výrazně nepřestavoval. Měnila se pouze barevnost fasády. Část letohrádku opravovali v roce 1993 s dokončením dnešní podoby otáčivého hlediště. Bellarii značně využívá hlavně Jihočeské divadlo.

Ta byla vykládaná perlorodkami říčními, jež spolu s tlumeným osvětlením svícnů vytvářely jedinečnou světelnou podívanou. V současné době chráněné perlorodky nahradí moderní technologie s pomocí 3D tisku.

Obě tyto rarity by se měly po rekonstrukci vrátit do původního stavu. „Zhruba po třech generacích otevíráme tyto prostory v plném rozsahu, takže to je zhruba nějakých šedesát až sedmdesát let, co se do Bellarie znovu veřejnost může podívat,“ zve Slavko.

Pozorný divák už dnes přímo v zámeckém parku může vidět, jak se oproti stavu před rekonstrukcí změnila barevnost celého letohrádku. Omšelou růžovou, šedivou a bílou nahradila tyrkysová a fialová barva. Je to výsledek dlouhých restaurátorských průzkumů.

„V devatenáctém a dvacátém století se nanesly na plášť svévolné barvy a odstíny, které nebyly opřené o spolehlivé restaurátorské bádání. Nyní je už Bellarie barevností, výsadbou zeleně i stavem interiérů orientovaná opravdu k letům 1750 až 1755,“ vysvětluje Slavko.

Krumlovskému letohrádku nejvíce uškodilo více než dvacetileté zatékání přes konstrukce schodiště a horní terasy. Kvůli tomu celý objekt dlouho výrazně chátral. Celková rekonstrukce vyšla zhruba na 45 milionů korun.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Uznávaný astronom se mění v šíleného vědce. Lidi teď z hvězdárny vyhazujeme, směje se

14. června 2024

Premium Miloš Tichý z českobudějovické hvězdárny natáčí zábavná krátká videa na sociální sítě, která mají...

Vandalové v Táboře shodili žulové desky z hradeb na cestu, strážníci ji zavřeli

10. června 2024  11:58

Žulové desky kryjící městské hradby v Táboře někdo shodil dolů na cestu, která prochází bývalou...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Druhá sezona budějovického letiště je v plném proudu, nejvíc láká Turecko

13. června 2024  9:16

Přílety na Letiště České Budějovice stále lákají, stovky lidí vyhlížejí stroje blížící se od...

Dva tisíce školáků vytvořily na náměstí v Budějovicích olympijské kruhy

14. června 2024  13:13

Žlutá, červená, zelená, modrá a černá barva se v pátek dopoledne mísily na českobudějovickém...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nikola Bartůšek se chce v europarlamentu věnovat migrační a návratové politice

10. června 2024  16:03

Studovala na univerzitě ve finském Tampere i v rakouském Linci. Pak deset let pracovala v terénu a...

Houbaři omylem snědli muchomůrku tygrovanou, s otravou skončili v nemocnici

17. června 2024  11:41

Dva lidé na jihu Čech skončili o víkendu v nemocnici kvůli otravě. Snědli muchomůrku tygrovanou,...

Horváth Budějovice trénovat nebude. Nedohodli jsme se, potvrdil kouč

17. června 2024  11:32

Pavel Horváth realizační tým budějovických fotbalistů nerozšíří. Bývalý úspěšný záložník a...

Firmy řeší, jak vychovat budoucí zaměstnance, ty velké chystají vlastní třídy

17. června 2024  9:38

Společnosti ČEZ a EG.D otvírají vlastní centra či třídy na partnerských školách, jiné preferují...

V Hradci usilují o Řád bílého lva pro radistu Peltána, pomáhal Třem králům

16. června 2024  10:57

Čtvrtý ze Tří králů. Tak bývá často označovaný jindřichohradecký rodák František Peltán, který za...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...