Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kuchař z luxusní restaurace v koronavirové krizi řídí nemocniční „kotlařinu“

  10:48
Pracoval ve špičkové restauraci, kvůli covidu ale kuchař z brněnského Borgo Agnese nastoupil do kuchyně Fakultní nemocnice u sv. Anny. „Tady mi nikdo vařit nezakáže,“ libuje si.

Při nákupu surovin má kuchař Michal Trtílek v nemocnici k dispozici dohromady 38 korun na svačinu a oběd pro jednoho pacienta, na výběrový oběd pro zaměstnance pak o čtyři koruny více. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Boj o přežití kvůli pandemii koronaviru se nevyhnul ani jedné z předních brněnských restaurací Borgo Agnese. Už při první jarní vlně se devětadvacetiletý Michal Trtílek spolu s ostatními tamními kuchaři ze dne na den ocitl bez práce. 

Trvalo ale jen pár dnů, než mu přišla nabídka na „přestup“, který v tomto oboru rozhodně není obvyklý – ředitel nemocnice u svaté Anny (FNUSA) sháněl pomocné ruce do tamější kuchyně. Dnes v ní kuchař se zkušenostmi ze špičkové gastronomie šéfuje a její současný chod oceňují i zdejší strávníci. A Trtílek může srovnávat zdánlivě nesrovnatelné.

„Sám jsem byl před nedávnem v jiné nemocnici jako pacient a s kvalitou jídla jsem spokojený nebyl. Za týden jsem nedostal skoro žádné teplé jídlo, rozhodně výsledek mohl být lepší i s omezenými prostředky, které kuchaři v nemocnicích mají,“ hodnotí šéfkuchař.

Při nákupu surovin mají nemocniční kuchaři k dispozici dohromady 38 korun na svačinu a oběd pro jednoho pacienta, na výběrový oběd pro zaměstnance pak o čtyři koruny více. 

„V Borgu to fungovalo přesně obráceně. Vymyslíte jídlo, nakoupíte si suroviny podle potřeby, a pokud je výsledek dobrý, přidá se do jídelníčku. Cena těchto surovin se pak promítne do toho, kolik musí zákazník za jídlo zaplatit,“ popisuje Trtílek.

Ředitelův chlapeček

Dobré jídlo jde ale podle něj udělat i s omezenými prostředky. To se nyní ve FNUSA daří i díky doplnění týmu a dobré spolupráci. „Dřív tu v gastronomii pracovalo méně lidí, teď je nás dohromady 35, takže kuchař má na vaření i více času, nemusí hlídat tři pánve najednou a s jídlem se tedy dá trochu hrát,“ říká.

A na výsledku je to poznat. „Ze strany personálu i ze strany pacientů pozorujeme pozitivnější ohlasy ke kvalitě jídla, která servírujeme,“ tvrdí mluvčí FNUSA Dana Lipovská. 

Podle Trtílka je za tím kromě početnějšího personálu také pestřejší jídelníček, méně chemie i dobrá spolupráce v týmu. 

„Už nepodáváme jen flák masa a nějaké UHO, do menu jsme přidali saláty, těstoviny, čas od času i ryby. Navíc se nám už daří fungovat více jako tým, zlepšila se vzájemná komunikace v kuchyni, ale i s vedoucí stravování, na jejímž místě je konečně někdo, kdo provozu závodní kuchyně rozumí,“ vysvětluje šéfkuchař.

Začátky prý ovšem nebyly snadné. Pro nikoho. „Přišel jsem sem v podstatě jako ředitelův chlapeček, takže chvíli trvalo, než jsem tuhle bariéru v kolektivu odboural. Samotnému mi navíc určitý čas zabralo, než jsem se s chodem tak obrovské kuchyně sžil, je to totiž úplně něco jiného než Borgo,“ hodnotí Trtílek. 

V tom mu pomohla jeho předchozí zkušenost se závodní kuchyní, kde pracoval krátce po vyučení. „Rozhodně to není tak, že by kuchař z dobré restaurace byl nějak mnohem lepší než ten z té závodní, je to totiž neporovnatelné. Kuchař z Borga by pohořel tady, kuchař odtud zase v Borgu,“ soudí Trtílek.

Tahání obrovských hrnců

Letos v červnu podepsal jako šéfkuchař ve FNUSA smlouvu na rok a předčasný konec zde rozhodně neplánuje. 

„Obrovskou výhodou, zejména v dnešní době, je jistota toho, že tu bude stále existovat pracovní pozice. Tady se pacientům a personálu bude vařit pořád, nehledě na to, co všechno se s druhou vlnou pandemie ještě zakáže. A to vám žádná restaurace slíbit nemůže,“ upozorňuje.

V profesi se závodnímu vaření říká kotlařina. Ta je podle Trtílka namáhavá hlavně fyzicky. „Taháte obrovské hrnce, napouštíte kotle, vážíte maso, které má několik stovek kilo, běháte do chlaďáků a skladů, přičemž každý je někde jinde. V Borgu to pro mě bylo náročnější psychicky. Sledujete objednávky, musíte být synchronizovaní se zbytkem kuchyně, aby se všechny ingredience dodaly včas, musíte přesně načasovat i servírování každého chodu,“ porovnává.

Zatímco v restauraci Borgo Agnese měla devítičlenná sestava v kuchyni na starost za jednu směnu kolem 80 večeří, ve FNUSA se na přípravě 2 000 jídel podílí pětatřicetičlenný personál. Kuchařů je přitom více v Borgu, a sice sedm, zatímco ve špitále mají o jednoho méně.

V nemocnici si Trtílek pochvaluje pracovní dobu. „To, že byste měli odpoledne a víkendy volné, se vám jinde než v závodní gastronomii nestane. V restauracích se týdny dělí na krátké a dlouhé, přičemž během těch dlouhých jste v práci pětkrát týdně 14 hodin,“ počítá šéfkuchař.

Jako současný problém české gastronomie vidí školní osnovy, jež jsou desítky let zastaralé a které budoucí kuchaře nepřipraví na práci v restauraci. „Podle těch osnov se naučíte dělat správně omáčku, polévku a brambory, s tím ale při zkoušce v restauraci neobstojíte. Musíte se učit a rozvíjet sami,“ dodává Trtílek, který před svou kuchařskou kariérou v Borgu působil ve vývařovně, hotelech a další restauraci.

Autoři:
  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Malého cyklistu zabilo na přechodu auto. Odvolací soud zmírnil řidičce trest

22. května 2024  16:48

Nešťastná shoda okolností připravila o život čtrnáctiletého chlapce ve Zbraslavi na Brněnsku. Loni...

První koupaliště na jihu Moravy v sobotu zahajují sezonu, většina za týden

24. května 2024  16:19

Počasí tomu sice moc nepřeje, ale už tuto sobotu se otevírají první koupaliště v Jihomoravském...

Policie na pořádek v centru Brna nestačí? Radnice si najala soukromé hlídače

24. května 2024  15:20

Nejen městská a republiková policie dohlíží na pořádek v historickém centru Brna. Nově v něm působí...

Sestřely i stíhačka na kusy. Redaktor se „proletěl“ v simulátoru bojového letounu

24. května 2024  13:57

Kdo z nás jako malý nechtěl být pilotem. A nejlépe stíhačem! V hrůzách probíhajících konfliktů ve...

Náklaďák na D2 vrazil do vozu v konvoji německé armády, dva lidé se zranili

24. května 2024  11:06

Nákladní vůz na dálnici D2 narazil v noci na pátek do doprovodného vozu konvoje německé armády,...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...