Čtvrtek 21. října 2021, svátek má Brigita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 21. října 2021 Brigita

Brzy tady budou hmyzí řeznictví, myslí si brněnský kuchař Václavík

  14:19
Představa hmyzu na talíři v mnohých vyvolává znechucení a odpor. Přijde ale doba, kdy se z něj budou dělat hamburgery nebo energetické tyčinky pro sportovce. Je o tom přesvědčený kuchař Milan Václavík, který v brněnské arabsko-indické restauraci Klub cestovatelů už několik let pořádá zážitkové večery s ochutnávkami červů, cvrčků nebo švábů.

Kuchař Milan Václavík. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Dá se popsat, jak hmyz chutná?
Jde o specifickou chuť, kterou nelze k ničemu přirovnat. Chuť hmyzu je jemná, příjemná, nejde o nic výrazného, a vždy záleží, jak jej upravíte a s čím jej zkombinujete. Cvrček chutná jako cvrček a šváb zase jako šváb. Chuť kuřete taky nedokážete jednoduše vysvětlit.

Čím je vaření hmyzu specifické?
Je hrozně jednoduché. Existují čtyři základní druhy úprav, ale jestli použijete olej, česnek nebo sojovou omáčku, už záleží na kuchaři. Chce-li se někdo pustit do vyšší gastronomie, zabalí hmyz třeba do sushi. Je zde prostor pro fantazii. Hmyz na talíři dobře vypadá, je šokující a přitahuje pozornost. V restauraci například děláme hmyzí dezerty. Půlku červa obalíme v čokoládě a přidáme jej k mascarpone.

Jak jste se naučil s hmyzem pracovat?
Entomofagie neboli využívání hmyzu jako potraviny má tisíciletou tradici. Přejal jsem proto základní postupy. Hmyz musíte nejdříve nechat vyhladovět, očistit a následně jej usmrtit ve vařící vodě. Další kuchařské postupy závisí čistě na kuchařově fantazii. Pokud jej chcete zapracovat do buchet, dortů a koláčů, je nutné hmyz dobře vysušit.

Proč je dobré hmyz jíst?
Je v něm velký energetický, ekonomický i ekologický potenciál. Než kráva vyroste do věku, kdy ji využíváme na maso, spotřebuje 14 tisíc litrů vody. Hmyz se vodou nenapájí a můžete ho chovat kdekoliv, klidně v paneláku v centru města, a to i ve velkém množstvím. Například z potemníků můžeme mít za dva měsíce přes litr kvalitních bílkovin.

Kuchař Milan Václavík vydává první hmyzí kuchařku.

Kuchař Milan Václavík vydává v listopaadu první hmyzí kuchařku.

Jak se potom může hmyz využít?
Bude se mlít do hamburgerů, čímž se extrémně navýší energetická hodnota burgeru a sníží se jeho cena. Vyrábět se z hmyzu budou i proteinové nápoje a tyčinky pro sportovce. Třeba rovnokřídlý hmyz obsahuje 70 procent bílkovin, kuřecí maso jich má jenom 20 procent. Velkým lákadlem bude i hmyzí moučka.

Takže brouci budou sloužit spíše jako potravinový doplněk než jako delikatesa v restauracích?
Ano, v budoucnu ochutnáte hmyz a ani o tom nemusíte vědět. Nemyslím si však, že by v Česku nastala situace, kdy bychom hmyz jedli místo guláše a svíčkové. Půjde spíše o sváteční záležitost, podobně jako se občas chodí na sushi.

Roste v Česku o hmyz zájem?
Je obrovský, na hmyzích večerech máme 14 dní dopředu vyprodáno. Lidé chtějí zkoušet něco nového. Hmyz zažívá boom a jeho největší vlna teprve přijde.

Pokud si chce někdo hmyz uvařit doma, má to dost složité. Lze ho vůbec někde sehnat?
V žádném případě není možné sbírat hmyz venku, některé druhy jsou jedovaté a zdraví nebezpečné, jiné zase chráněné. Za první republiky se u nás vařila chroustová polévka, dnes chrousta sbírat nemůžete. Většina lidí si proto hmyz pořídí v chovatelských potřebách, což ovšem taktéž nedoporučuji. Je krmený masokostní moučkou nebo psími granulemi, navíc se chová mezi plísní a bakteriemi. Riziko ale není tak velké, pokud hmyz povaříte v horké vodě a předtím 3 dny krmíte přírodními materiály, nic by se stát nemělo. Ideální je ale chovat si svůj hmyz nebo mít vlastního dodavatele.

Nastane jednou doba, kdy si zajdeme do hmyzího řeznictví pro deset deka cvrčků?
Už teď čeká spousta nadšenců, kteří si chtějí otevřít obchody. Do roka až dvou snad bude schválená směrnice, díky které bude hmyz uznaný jako potravina. Ve Francii nebo v Belgii už si můžete zajít na spoustu delikates. Někde hmyz prodávají dokonce i velké potravinové řetězce.

Jaký druh hmyzu je podle vás nejchutnější?
Mám rád červa potemníka, který se dobře jí a vypadá jako hranolek. Naopak cvrček mi nejvíce připomíná opravdové zvíře. Většina lidí to má přesně obráceně, z červa chytají mnohdy hysterický záchvat a naopak cvrček na másle s bylinkami chutná skoro všem. Chuťově velmi výrazný je také argentinský šváb.

Jakou roli hraje při ochutnávkách strach?
Patří to k zážitkové formě, kdy lidem ještě před servírováním ukazujeme živý hmyz. Mnozí z nich pak říkají, že kdyby neviděli, jak se brouci pohybují, neměli by s tím takový problém. Přitom jde o pokrytectví. Maso také neroste na stromě. Kdybyste před ochutnávkou steaku navštívili jatka, chuť byste na něj neměli. Stejně jako se my skrze prsty díváme na servírování hmyzu nebo psů v Asii, tak se rozčilují hinduisté, když jíme hovězí, nebo muslimové, že jíme vepřové.

Takže byste snědl všechno?
Ne, i já v sobě mám spoustu předsudků. Ve Vietnamu jsem měl možnost ochutnat psa a rozmyslel jsem si to. Není nad vepřové výpečky nebo svíčkovou. Každého ovlivní prostředí, ve kterém vyrůstá, proto i já mám nejraději dobrou českou kuchyni.

Recept: Míchaná vajíčka s máslovými cvrčky

Na porci pro jednoho: 20 cvrčků, 3 vejce, 1/4 cibule, sůl, pepř, máslo

Postup: cvrčky spaříme v horké vodě, po pár vteřinách je vyjmeme a necháme okapat. Cibuli nakrájenou najemno vložíme na rozehřátou pánev s máslem, přidáme spařené cvrčky a vše dvě minuty restujeme. Přidáme rozmíchaná vejce, osolíme, opepříme a vše mícháme, dokud nejsou vejce hotová.

Recept pochází z knihy Milana Václavíka Hmyz na talíři

Autor:

Parlamentní volby v roce 2021 se konaly v pátek 8. října a v sobotu 9. října. Ve volbách jsem vybírali dvě stovky poslanců Sněmovny ve 14 volebních krajích.

Výsledky podle města a obcíBrnoHodonínZnojmoVyškovBřeclavKyjov, další

  • Nejčtenější

Smrt na dně Macochy. Kdo zabil Pavla Švandu? Stopy míří ke třem estébákům

Před čtyřiceti lety ze dna propasti Macocha v Moravském krasu vytáhli tělo Pavla Švandy, zavražděného takřka s jistotou...

Jágr bodoval, ale Kladno nezvládlo přestřelku s Kometou. Derby pro Vary

Hokejová extraliga pokračovala dvěma předehrávkami čtrnáctého kola. První západočeské derby sezony vyznělo lépe pro...

Náměstí v Brně se dočká proměny, zmizí chodníky ve tvaru pěticípé hvězdy

Možnost dát si kávu nebo zhlédnout divadelní představení v nově zrekonstruovaném parku na Moravském náměstí slibuje...

Tvrdý boj o půdu. Vlastníky zajímá jen cena, svá pole tak nechají vyčerpat

Rozloha zemědělské půdy v Česku rok od roku klesá a tím roste její tržní cena, která se za posledních patnáct let...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kraj dá výpověď všem zaměstnancům tornádem zničeného domova pro seniory

Jihomoravský kraj dá do konce října hromadnou výpověď všem zaměstnancům hodonínského domova pro seniory S-centrum,...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Test sluchátek: Z šesti novinek nás nejvíce nadchly ty nejlevnější

Premium Test zcela bezdrátových sluchátek přinesl docela neobvyklé překvapení: úplně nejlevnější model v celkovém hodnocení...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...

  • Další z rubriky

Vlakem z Blanska do Brna se lidé rok nesvezou. Obří výluka začne v prosinci

Na dvanáct měsíců zmizí z mezinárodního koridoru mezi Brnem a Blanskem všechny vlaky. Koleje ale opuštěné nezůstanou,...

Z Brna za slony za osm hodin. Tanzanie jedná o vzniku letecké Safari line

Místo zdlouhavé cesty s přestupy přímý charterový let na osm hodin. Takový luxus by přinesla turistům Safari line, o...

Laserem proti špačkům. Vinice chrání před ničivými nálety zelený paprsek

Zdá se, že vinaři našli účinnou zbraň proti hejnům nenasytných špačků, kteří decimují vinice se zrajícími hrozny....

Mladou ženu napadl muž, když si v parku odskočila. Hledají jej od prázdnin

Brněnská policie už skoro čtvrt roku marně pátrá po muži, který napadl v parku u Janáčkova divadla devatenáctiletou...

Přežili krizi i povodně. Dnes mají vyprodáno na půl roku dopředu

Podnikat začal Pavel Jech krátce po revoluci. Zažil vzestupy i pády, letos rodinná firma oslaví již třicet let na trhu....

Kvůli nárůstu cen na trhu končí další dodavatelé plynu a elektřiny

V pondělí ukončí dodávky všem odběratelům po firmě Bohemian Energy další společnost, tentokrát děčínská Kolibřík...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Psychiatr mě sexuálně napadl, partner málem zabil, popisuje dcera Urbánkové

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) Jana Fabiánová (42) promluvila o sexuálním napadení v ordinaci lékaře. Zavzpomínala...

ČEZ od ledna zdraží: elektřinu asi o třetinu, plyn o víc než polovinu

ČEZ od nového roku zdraží elektřinu i plyn. Podle šéfa energetické společnosti Daniela Beneše to může být asi třetina u...