Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie na pořádek v centru Brna nestačí? Radnice si najala soukromé hlídače

  15:20
Nejen městská a republiková policie dohlíží na pořádek v historickém centru Brna. Nově v něm působí také soukromá bezpečnostní agentura, jež sama sebe označuje za Obecní stráž. Její hlídači v černých uniformách monitorují Zelný trh, původně měli na starosti i další exponované místo – Moravské náměstí – z něhož se však po pár týdnech stáhli.

Tento snímek na svém facebooku doprovodila Obecní stráž popiskem, že šlo o poskytnutí okamžité první pomoci po pádu neznámého muže na ulici v Brně. | foto: Fb Obecní stráž

Hlídače si na začátku května najala radnice Brna-střed, přestože v Brně působí republiková a městská policie. Obě přitom mají v rámci své činnosti na starosti totéž co najatá agentura.

Redakce iDNES.cz chtěla vysvětlit tento záměr od vedoucích politiků centrální brněnské části. Její starosta Vojtěch Mencl (ODS) ale nezvedal telefon, místostarostka Ludmila Oulehlová (ANO) pak pouze odkázala na mluvčího, aniž by sama poskytla jakýkoliv komentář.

Podle mluvčího radnice Michala Šťastného je za tímto krokem poddimenzovanost městské policie. „Ta tak nemůže být na místě přítomna neustále a dorazí mnohdy až po nahlášení incidentu, který se většinou týká výtržnictví, znečišťování či projevů agrese,“ vysvětluje mluvčí s tím, že ke spolupráci úřad přistoupil i na základě apelů od občanů.

„Obyvatelé poukazují na negativní dopady chování lidí bez domova, drogově závislých i agresivních skupinek mladých lidí v centru města. Park na Moravském náměstí je v jarních a letních měsících plný malých dětí, nechceme, aby jimi byly obtěžovány nebo se zranily o rozbité lahve. Toto vyžaduje neustálý dohled,“ dodává Šťastný.

Obecní stráž na rozdíl od republikové a městské policie ovšem nemá žádné pravomoci, jimiž by mohla dodržování pořádku vymáhat. Nemůže si vyžádat například ani předložení občanského průkazu. Je na úrovni běžného člověka, v případě problémů musí volat policisty. Radnice říká, že působí hlavně preventivně.

Placení těchto hlídačů i jejich působení proto kritizují opoziční zastupitelé Brna-střed a poukazují právě i na nulové pravomoci. „Brno má svou městskou policii, která spadá pod primátorku Markétu Vaňkovou z ODS, tato strana vládne i v městské části Brno-střed. Radnice má proto páky k řešení této situace jiným způsobem, a to posílením městské policie. Právě tohle dává smysl. Proč nedat peníze přímo jí?“ ptá se členka opozice Jasna Flamiková (Zelení).

V původní objednávce byla částka 112 tisíc korun měsíčně, kterou musí radnice bezpečnostní agentuře platit. Nyní se sice po omezení pouze na Zelný trh pravděpodobně suma sníží, přesto z původně dohodnuté částky by městská policie nejspíš zaplatila dva nové příslušníky, kteří by mohli korzovat po problémových místech a mohli řešit věci přímo na místě, na rozdíl od obecní stráže.

Na rynku má být podle dohody s radnicí denně mimo neděli mezi desátou hodinou dopoledne a druhou odpoledne. V pátek po desáté tam však žádný hlídač k vidění nebyl, jak se osobně přesvědčil fotograf iDNES.cz, před druhou odpolední taky nikdo takový na místě nebyl spatřen.

Když neporušuje žádnou vyhlášku, nic nezmůžeme, hájí se strážníci

Strážníci upozorňují, že obě zvolené lokality z jejich pohledu nepatří k těm nejproblémovějším v centru města. „Na Moravském náměstí jsme letos řešili pouze jednotky incidentů, u nichž byla hlídka vždy do několika minut. Zelný trh nám statisticky vychází jako velmi poklidný, od ledna do dubna jsme tam řešili osm událostí, zpravidla drobnějších jako nesprávné venčení psů, také nás volala obsluha veřejných toalet kvůli návštěvníkovi, který nechtěl odejít nebo byl agresivní,“ přibližuje mluvčí městské policie Jakub Ghanem s tím, že daleko větší problémy jsou u hlavního nádraží, na Mendlově náměstí a v ulicích Úzká a Dornych.

Strážníka nechtěl nikdo dělat, tak v obci hlídkuje bezpečnostní agentura

Obecní stráž nicméně vítají oslovení trhovci, kteří na Zelném trhu nabízejí na stáncích své produkty. Pozitivní ohlasy má od nich i radnice. „Každý den se tady potulují opilí a sprostí lidé, jsou hluční, dělají nepořádek, obtěžují okolí a není to nic příjemného. Máme z nich strach, takže jsme rádi, když na ně dohlídne ještě někdo další,“ říká prodejkyně, která si z obav o bezpečnost nepřála uvést jméno.

Problémoví lidé podle ní často okupují prostory u budovy Tržnice. „Odrazuje to zákazníky, občas pokřikují i na nás, dělají nepříjemnou atmosféru. Když se je nějaká hlídka snaží vykázat z místa, jsou vulgární, často to zavání rvačkou,“ doplňuje.

Podle Ghanema je v takových případech zásadní, zda dotyční porušují vyhlášku nebo zákon. „Stane se, že přijedou strážníci, ten člověk sedí nebo leží na lavičce, ale neodhazuje odpadky, nepije alkohol, není agresivní, nemá volně pobíhajícího psa. Jeho přítomnost může být někomu nepříjemná, ale pokud nic neporušuje, není důvod jej postihovat,“ reaguje mluvčí.

Obecní stráž vykázala bezdomovce ležící na trávě, kolem sebe měli údajně nepořádek

Na působení Obecní stráže upozornil jako první Český rozhlas, který uvedl, že hlídači z parku na Moravském náměstí hrubě vykazovali skupinku dívek kvůli znečišťování, jehož se však podle děvčat dopustil někdo jiný. K opuštění parku vyzvali i dvojici lidí bez domova patrně pod vlivem alkoholu, přestože jen polehávala v trávě.

„Když tady někdo leží, je v podnapilém stavu a má v sobě jiné návykové látky a je tady nepořádek, který je obklopuje, tak je zkrátka vykazujeme. To jsou pořád stejní lidé. Už jsme se s nimi zkusili dohodnout, ale pořád se vrací,“ hájili se hlídači s tím, že budou napomínat každého, kdo na zem jenom odhodí nedopalek.

Když redaktor iDNES.cz požádal stráž o vyjádření a přiblížení činnosti v centru Brna, z kontaktního telefonního čísla uvedeného na jejím Facebooku zaznělo pouze: „Nemůžete, díky, nashle.“ Na sociálních sítích uvádí, že nestojí o medializaci.

V Ivančicích jsou s agenturou spokojeni

Už asi rok působí Obecní stráž v desetitisícových Ivančicích na Brněnsku. Podle starosty Milana Bučka (STAN) ke spolupráci přistoupili kvůli chybějícím několika lidem u městské i republikové policie a zároveň také problémům s nepřizpůsobivými lidmi a mladistvými.

S činností agentury je spokojený, nedávno ji vedení města prodloužilo až do konce roku, za což zaplatí zhruba 200 tisíc korun. „Co jsme ušetřili na městské policii, vložili jsme do této služby, protože se velice osvědčila,“ míní Buček.

Podle něj působí hlídači pouze preventivně a nedělají nic nezákonného. „Předcházejí problémům, eliminují je v zárodku. Na případné nebezpečí upozorňují, volají městskou policii a když ta nestačí, tak republikovou. Sama o sobě by Obecní stráž neměla význam, funguje v součinnosti právě s oběma policiemi, sociálními kurátory a pracovníky kamerového systému,“ popisuje ivančický starosta.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Na plovárně topili desetiletého kluka, napjatá situace ve Znojmě se vyostřuje

21. června 2024  14:06

Dlouhodobé problémy s Romy ve Znojmě gradují kvůli údajnému středečnímu napadení desetiletého...

Znojmo se stává nebezpečným městem, tvrdí politici. Lidi děsí křik i potyčky

19. června 2024  5:55

Znojemská radnice chce větší klid v ulicích, v nichž se množí konflikty. Vedení města shání další...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zemřel nejstarší český mořeplavec. Cestu kolem světa mu zhatil střet s tankerem

17. června 2024  15:32

Hned sedmnáctkrát přeplul Atlantik, pouze tisíc kilometrů mu scházelo, aby v důchodovém věku...

Hrozili mi zrušením směn, popisuje řidič, který se zajímal o zákaz rádia

14. června 2024

Premium Před necelým rokem se dvaadvacetiletý student brněnských práv Denis Pauk rozhodl, že si ke škole...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vhodil petardy k sousedovi, který ohluchl. Při vynášení trestu se viník smál

19. června 2024  14:04

Bujarý silvestr chtěl v roce 2022 slavit Filip Vašica. Jenže kromě toho, že si užíval klasický...

Na D1 bouraly dva náklaďáky, jeden vezl žíravinu. Stála i D46 u Vyškova

21. června 2024  14:13,  aktualizováno  17:35

Provoz na 52. km D1 směrem k Brnu odpoledne výrazně omezila nehoda dvou nákladních aut bez zranění....

Pro Čechy hrdina a pro Němce arbitr, poznal Masaryk při návštěvě jižní Moravy

21. června 2024  17:33

Přesně před sto lety přijel do regionu první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Při...

Muž nepřišel dva týdny do práce, šéf ho našel spát ve firmě. Vypil 14 lahví vodky

21. června 2024  16:43

Dva týdny se nedostavil do práce v centru Brna pětatřicetiletý muž z Jihlavska. Když ho jeho šéf ve...

V Brně položili nové koleje vedoucí odnikud nikam, tramvaje je nevyužijí

21. června 2024  16:12

Koleje vedoucí odnikud nikam přibyly na opravovaném mostě v Merhautově ulici v brněnských Černých...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Výhru ze Survivoru utratil Mikýř za rozhovor v prázdné O2 areně, vydělal miliony

Martin „Mikýř“ Mikyska (30) vytěžil své vítězství v reality show Survivor Česko & Slovensko 2024 na maximum. Povedl se...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...