„Živočišný průmysl funguje v obrovském měřítku a mnozí to vnímají jako zbytečné zlo. Výhody kultivovaného masa a veganských náhrad postupně převáží nad konvenčně produkovaným masem. Je pouze otázkou času, než budou mít na trhu podstatný podíl,“ uvádí zpráva, kterou nechala na základě rozhovorů s odborníky vypracovat globální poradenská společnost AT Kearney.
Konvenční masný průmysl ročně vyprodukuje miliardy zvířat a jeho roční obrat dosahuje jednoho trilionu dolarů ročně (bilionu korun).
Má však obrovský dopad na životní prostředí, což potvrdilo už několik vědeckých studií. A to od emisí způsobujících klimatické změny až po znečištění zemědělské půdy, vodních toků a oceánů.
Zpráva podle listu The Guardian odhaduje, že v roce 2040 bude 35 procent veškerého masa uměle vypěstováno a 25 procent budou tvořit veganské náhražky. Alternativy konvenčního masa navíc budou podle ní za dvacet let mnohem lepší a efektivnější než nyní.
Společnosti používající rostlinné ingredience k vytvoření veganských náhražek živočišné stravy se podle AT Kearney velmi rychle rozvíjejí.
Odborníci odhadují, že firmy do vývoje veganských produktů, jako jsou hamburgery, míchaná vajíčka nebo mléko investovaly nejméně jednu miliardu dolarů, tedy přes 22 miliard korun, a to včetně společností, které momentálně dominují konvenčnímu obchodu s masem.
Jiné společnosti mezitím pracují na pěstování masných buněk, aby mohly produkovat skutečné maso bez potřeby chovat a zabíjet zvířata. Ačkoli se takové produkty zatím nedostaly ke spotřebitelům, AT Kearney předpokládá, že bude v dlouhodobém horizontu dominovat právě kultivované maso, protože na rozdíl od rostlinných náhražek reprodukuje chuť konvenčního masa.
„Nelze popřít, že se lidé častěji přiklánějí k vegetariánskému a veganskému životnímu stylu. Lidé omezují spotřebu masa s ohledem na životní prostředí a podmínky zvířat. Pro vášnivé jedlíky masa předpokládaný nárůst kultivovaného masa znamená, že budou mít stravu, na kterou jsou zvyklí, ale bez dopadu na životní prostředí a zvířata,“ říká Carsten Gerhardt z AT Kearney.
Podle zprávy nebude potenciální nespokojenost zákazníků s kultivovaným masem překážkou. „Kultivované maso zvítězí v dlouhodobém horizontu. V přechodové fázi ale budou nezbytné veganské náhrady masa,“ uvádí zpráva.