Sicílie je domovem světově nejcennější odrůdy pistácií. Jde o takzvané zelené pistácie z Bronte. Město, kde stromy s pistáciemi rostou na asi 3 000 hektarech, leží na svazích aktivní sopky Etny.
Pistácie z Bronte tvoří pouze jedno procento celosvětové produkce, a možná právě díky tomu jsou ze všech nejdražší. Kilogram plodů, které jsou často označovány za „zelené sicilské zlato“, stojí 15,5 eur (397 korun). To je více než dvojnásobek ceny, za kterou prodávají pistácie dva největší světoví výrobci – USA a Írán. Na svém portálu o tom napsala britská zpravodajská televize BBC.
Na otázku, proč jsou pistácie tak drahé, odpovídají odborníci jednoduše. Asi 230 autorizovaných zemědělců v oblasti Bronte vlastní ochrannou známku DOC (kontrolované označení původu), která zaručuje, že jejich plody chutnají lépe než ostatní a jasně zelená barva jim zůstává mnohem delší dobu.
Policie v akci
Lukrativní povaha plodiny s sebou nese i jistá rizika. Po počasí jsou tím největším zloději. Ti během sklizně přijíždějí v noci auty a snaží se nakrást tolik pistácií, kolik jen můžou. Jen v roce 2009 nakradli 300 kilogramů vzácných plodů. Zemědělci vyčíslili, že jim způsobili škodu za přibližně 4 600 eur (118 tisíc korun).
Starostu města Bronte troufalost zlodějů naštvala natolik, že povolal na pomoc policii. Od roku 2011 tak italští carabinieri (národní policejní síly) zavedli i hlídky vrtulníky. „Čestní občané tuto službu vítají, protože doba sklizně je pro naši komunitu velmi choulostivým momentem,“ říká farmář Mario Prestianni.
Všechna semena pistácií z Bronte se totiž sklízejí jedno po druhém ručně. Pistáciové stromy mají navíc úrodu pouze každý druhý rok, což na Sicílii vychází v lichých letech, jako je například rok 2019. Semena se pak sklízejí v září. Farmáři doufají, že letos sklidí mnohem více než v roce 2017, kdy měla úroda přibližně 1250 tun.
Tradiční zpracování se uchovalo po staletí
Průmysl také usiluje o zvýšení vývozu, který v současné době představuje asi 80 procent produkce. Největšími odběrateli jsou Francie, Německo, Japonsko, Švýcarsko a USA.
„Export se snažíme zvýšit pomocí online marketingu a každý rok se účastníme minimálně šesti výstav po celém světě,“ říká obchodník s pistáciemi Francesco Di Sano. Podle něj to však nestačí, protože lidé v zahraničí nevědí, jak se k sicilským farmářům dostat.
Město Bronte odhaduje, že díky pistáciím vydělává jeho ekonomika přibližně 20 milionů eur ročně. Kromě pěstitelů pistácií z Bronte vydělávají i potravinářské společnosti, které zpracovávají sicilské pistácie i pistácie ze zámoří.
„Pracovníci z Bronte mají tolik let zkušeností, že zde zpracovávají i velký objem pistácií ze zahraničí,“ říká člen místní skupiny Pro-Loco Vincenzo Capizzi. Pod pojmem zpracovávání si můžete představit prosté čištění pistácií od skořápek i jejich přeměnu na mouku nebo pastu, která se používá jako přísada do vaření. Semena pistácií jsou neodmyslitelnou součástí mnoha sicilských dezertů i pikantních pokrmů, jako jsou například špagety s pistáciovým pestem.
Město Bronte také pořádá každoroční pistáciový festival, na který láká návštěvníky z celé Evropy.
Pistáciové stromy, které pochází z Blízkého východu, byly poprvé vypěstovány na sicilské půdě během 9. až 11. století. Dodnes jsou semena sklízena přesně stejným způsobem – pracně a ručně, jedno po druhém. Zemědělci, jako je farmář Prestianni, tráví celou dobu sklizně v chatách vedle polí. „Po sklizni semena rozložíme a zakryjeme, aby vyschla a pak je na tři dny vystavíme sicilskému slunci. Po každém západu slunce je musíme schovat, abychom je ochránili před noční vlhkostí,“ vysvětluje Prestianni.
Před dalším zpracováním v místních továrnách se semena skladují ve skladech. Když se farmář Prestianni připravuje na zářijovou sklizeň, je moc rád, že policie už chystá preventivní akce a plánuje, jak si na zloděje počíhá.
„Pole jsou daleko od městských center. Jsme potěšeni, že policie hlídkuje v noci, aby zabránila ozbrojeným zlodějům s dodávkami v krádežích naší úrody,“ dodává Prestianni.