Je libo květákové cappuccino? Michelinský šéfkuchař otevře podnik v Praze

  10:43
Hervé Rodriguez, šéfkuchař, který byl v Paříži oceněn michelinskou hvězdou, otevře v Praze 30. června špičkovou francouzskou restauraci. Chce tu nabízet zážitkovou kuchyni za dostupné ceny. „Není problém najít v Česku potraviny splňující ty nejvyšší nároky,“ říká Rodriguez.
Olivier Gourmelon (v saku) a Hervé Rodriguez v Praze dolaďovali poslední...

Olivier Gourmelon (v saku) a Hervé Rodriguez v Praze dolaďovali poslední detaily před otevřením restaurace MaSa. | foto: Aline GERARD

V metropoli se otevře MaSa by Hervé Rodriguez. Do Prahy přenese koncept, který v Paříži získal nejprestižnější ocenění pro restauratéry - hvězdu v Michelinově průvodci. Šéfkuchař Hervé Rodriguez a Olivier Gourmelon, kteří koncept restaurace MaSa přinášejí do Prahy, poskytli MF DNES exkluzivní rozhovor. Prozradili, že mají políčeno i na středočeské farmáře.

Není v Praze už dost podniků s francouzskou kuchyní?
Olivier:
Pražská kulinární scéna je na vzestupu a je tady místo pro každého, i pro nás. Věříme si. Lidé se zajímají o kvalitní jídlo a kvalitní produkty. Navíc to, co Hervé vaří, určitě není tradiční francouzská kuchyně. Nabídneme něco, co v Praze není. Neopakovatelný zážitek s dotykem Francie, ovšem s řadou dalších vlivů. Jsme Francouzi a Čechy chceme chutí svést.

Kohouta na víně, hovězí po burgundsku nebo makronky tedy čekat nemáme?
Hervé:
Tak klasická jídla opravdu ne. Inspiruji se v kuchyních celého světa a jsem přesvědčen, že i česká kuchyně má co nabídnout. Možná že se v budoucnu objeví i nějaký Českem výrazně inspirovaný chod. Restauraci jsme nazvali MaSa by Hervé Rodriguez. MaSa znamená Manipulateur de Saveurs, tedy manipulátor chutí. To myslím hodně napovídá. A třeba ještě víc napoví, když řeknu, že jako jeden z dezertů nabídneme čokoládu s červenou paprikou, jako předkrm kachní foie gras (vysokotučná játra, pozn. red.) se zeleným chřestem a jahodovým kečupem nebo květákové cappuccino. Menu se bude pochopitelně měnit.
Olivier: Hervé vyniká i velmi netradičním servírováním, jenže kuchyně se má spíš ochutnávat než o ní mluvit. Dost těžko se to popisuje.

Využijete v kuchyni nějaké české suroviny?
Hervé:
Samozřejmě. Právě jednáme s dodavateli z okolí Prahy. Není problém najít v Česku potraviny splňující ty nejvyšší nároky. Můžeme si vybírat. Ve spolupráci s místními farmáři chceme pokračovat a rozvíjet ji, plánujeme vyjíždět do středních Čech i dalších regionů a hledat lahůdky, které pak do menu zařadíme. Na to se nesmírně těším.
Olivier: Od lokálních zemědělců nemůžeme brát všechno. Například kuřata z Bresse, kachny ze Chalans nebo vejce z Marmans jsou v gastronomii tak ikonické, že je nahrazovat nemůžeme. Stejně tak plánujeme dovážet foie gras a další produkty, někdy překvapivě i proto, že stejně kvalitní produkt je ve Francii levnější. Ovšem třeba hovězí bude české. A vinný lístek nabídne i řadu výtečných českých vín.

A je něco, co na vašem menu nikdy nenajdeme?
Hervé:
Vařím v zásadě všechno. Jen zřídka ale využívám třeba koriandr. Nebo kaviár, ten mi nepřijde inspirativní.

Pro koho restauraci otevíráte?
Olivier:
Chceme, aby byla dostupná všem. Vysoká kuchyně nemusí být astronomicky drahá. Navíc ceny přizpůsobíme českým podmínkám a možnostem. Menu označené jako Surprise o šesti chodech by mělo stát kolem 1 400 korun.

Svou restauraci v Paříži necháte být a stěhujete se do Prahy?
Hervé:
Do Česka budu pravidelně dojíždět a restauraci dozorovat a příležitostně tu hostovat. Jde o moje menu a mé postupy. Ty jsem naučil český personál, o němž jsem přesvědčen, že je výtečný. V celém týmu je jen jeden Francouz. Sommeliér. Kuchyni povede mladý šéfkuchař Petr Brňák, který má zkušenosti z těch nejlepších restaurací nejen v Česku, ale i ve Francii. V kuchyni si nesmírně rozumíme.

Už jste podobný projekt někde zkusil? Ve Francii jste hvězda, michelinskou hvězdu jste získal deset měsíců po otevření restaurace, účinkujete v televizi...
Hervé:
Abych byl upřímný, tak jsem jen svou restauraci MaSa přesunul v roce 2013 na jiné místo. Po deseti měsících přišla hvězda. Uvidíme, jestli zaujmeme i tady v Praze a staneme se čtvrtou takovou restaurací v Česku. Nic podobného jsem nikdy nedělal, moje pražská pobočka bude světově první.

Francouzští šéfkuchaři

  • Hervé Rodriguez
    Michelinskou hvězdou oceněný kuchař pochází z Dijonu. Vedle provozování vlastních restaurací účinkoval v řadě televizních show, například Nejlepší menu Francie nebo Tajemství šéfkuchařů. Praha je jeho první projekt mimo Francii.
  • Olivier Gourmelon
    Mezinárodně známý odborník na gastronomii a kulinární byznys. Jako nezávislý konzultant pomáhal rozjet desítky špičkových restaurací po celém světě.

Proč zrovna Praha?
Olivier:
Prahu oba milujeme, byli jsme tu několikrát a to město považujeme za nesmírně inspirativní. Rádi se sem vracíme a myslíme, že lidé jsou tady hodně naklonění a otevření tomu, co jim chceme nabídnout. Při jedné ze svých návštěv jsem potkal majitele restaurace Adore Pavla Kumžáka, který ji chtěl povznést do té nejvyšší kategorie. Podle toho, co mi líčil, mě hned napadl Hervé. Před zhruba dvěma měsíci jsem je seznámil a oni si plácli.

Co jste požadoval, když vás Olivier s nápadem oslovil?
Hervé:
V podstatě nic. Chtěl jsem pouze zcela volnou ruku při tvorbě menu. To jsem dostal (finanční podmínky smlouvy o restauraci jsou důvěrné, pozn. red.).

Mluvili jsme o michelinské hvězdě. Je to v Praze váš cíl?
Hervé:
Bylo by to skvělé. Hvězda je pro každého kuchaře velké uznání jeho práce. Nicméně kvůli získání hvězdy MaSa v Praze neotevíráme. Chceme, aby tady lidé byli spokojeni, vraceli se a aby jim u nás chutnalo. Stejně důležité pro nás je, aby výtečně fungoval i servis, ten považuji za takřka stejně důležitý jako samotnou kuchyni. Je řada výtečných restaurací, které hvězdu nedostaly.

Co byste považovali za neúspěch?
Olivier:
Pokud to, co nabídneme, nebude poutat pozornost, je to prohra. Samozřejmě je na místě zmínit, že restaurace musí vydělávat, ale z jednání, která vedeme, je zřejmé, že Pavel Kumžák nevnímá peníze jako to nejdůležitější. To je i pro mě a Hervého velice důležité, protože chceme lidem především nabídnout možnost okusit Hervého unikátní kuchyni, nabídnout jim nové zkušenosti. A to, aby restaurace byla plná lidí, kteří budou odcházet spokojení a obohacení, je důležitější, než aby tu nechali jmění.

Na čem vy si pochutnáte nejvíc?
Olivier:
Z toho, co jsme už zkusili, nutno přiznat, že nám chutná i česká kuchyně. U svých přátel v Praze jsme se vždycky výtečně najedli a zdá se, že úroveň české gastronomie je velmi vysoká. Já mám rád prostá jídla. Nejvíc si pochutnám na pečeném kuřeti s čerstvými hranolky a dobrou omáčkou.
Hervé: Pečené kuře s bramborovou kaší nemá konkurenci. Pokud ho jím s rodinou.

Černého motýli na Máji už mávají křídly. Lidé si je fotí i natáčí

  • Nejčtenější

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

Je to úspěch, smál se Pelta po zrušeném rozsudku. Kauza se vrací na začátek

6. června 2024,  aktualizováno  18:16

Vrchní soud ve čtvrtek znovu zrušil rozsudek v kauze „cinknutých“ sportovních dotací. Případ...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

První pražský mural na silnici vytvořili studenti, padlo na něj 70 kilogramů barvy

30. května 2024  16:53

Na pražských Vinohradech vznikla první velkoplošná malba na vozovce v Praze. Mural souvisí se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Už čtvrtina Pražanů jsou cizinci. Za dvacet let jich přibylo přes čtvrt milionu

3. června 2024

Mezi lety 2001 a 2022 vzrostl počet cizinců v Praze z 61 na 345 tisíc. Cizinci tak tvoří zhruba...

Aquapalace se roztančil v rytmu samby. Brazilské léto nabídne relax i zábavu

6. června 2024  18:28

V Aquapalace Praha v Čestlicích vypuklo Brazilské léto. V rytmech jihoamerického státu se dění v...

Je to úspěch, smál se Pelta po zrušeném rozsudku. Kauza se vrací na začátek

6. června 2024,  aktualizováno  18:16

Vrchní soud ve čtvrtek znovu zrušil rozsudek v kauze „cinknutých“ sportovních dotací. Případ...

Senior odešel z bytu bez dokladů, hledala ho policie. Domů se vrátil sám

6. června 2024  13:50,  aktualizováno  18:01

Pražská policie pátrala po osmašedesátiletém seniorovi z Michle. Muž ve středu ráno odešel z bytu...

Příjezd do Prahy po D1 komplikovala nehoda, jednoho zraněného převezl vrtulník

6. června 2024  14:38,  aktualizováno  16:16

Na 3. kilometru D1 u Újezdu u Průhonic před sjezdem na Jižní Město omezila dnes odpoledne dopravu...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...