Bulharská kuchyně není jen čevapčiči

  0:06
Tahle kuchyně nezní tak sexy jako řecká či francouzská. Ale zbavte se předsudků, protože bulharská jídla stojí za to. Už i proto, že patří k těm zdravějším. Bulhaři jedí hodně mléčných výrobků, hlavně jogurtů a sýrů z kravského, ovčího či kozího mléka.

Čevapčiči s ajvarem | foto: Profimedia.cz

Jedním z nich je i u nás známý slaný sýr feta. Jedním z nejznámějších jídel je např. polévka tarator z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a česneku. Národním jídlem je ale bol čerba, fazolová polévka a kebapčeta, což jsou šišky z kořeněného mletého masa opékané na rožni u nás známé jako čevapčiči. Právě pokrmy z mletého masa jsou tu velmi rozšířené, používá se i hodně zeleniny.

Čevapčiči s ajvarem

Čevapčiči s ajvarem

Příprava 30 minut chlazení 2 hodiny, grilování 8–10 minut, porce pro 4 osoby

• 500 g mletého hovězího
• 200 g mletého skopového
• sůl
• 1 velký lilek
• 3 červené kapie
• 2 zelené papriky
• 4 stroužky česneku
• pepř
• 100 ml oleje
• červený vinný ocet
• 2 červené cibule

Postup:

Povedlo se? Vyfoťte a sdílejte

Nechte si pochválit nejen bulharské dobroty z vaší kuchyně. Na Labužník.cz nahrajte fotky a těšte se z hodnocení receptů.

1. V míse promícháme obě mletá masa s trochou soli a vody, směs odložíme rozležet minimálně na dvě hodiny do chladu.
2. Do trouby rozehřáté na 180 °C dáme do zapékací misky péct lilek propíchaný vidličkou a podlijeme jej trochou vody.
3. Nad plynovým hořákem nebo nad grilem opečeme kapie a papriky a vložíme je do mísy, kterou přetáhneme potravinovou fólií a necháme půl hodiny odležet. Česnek oloupeme a pokrájíme.
4.Upečený lilek zbavíme stopky, rozpůlíme jej a pokrájíme na kousky. Zapařené kapie a papriky oloupeme, odstraníme stopku a jádřinec.
5. Lilek, papriky, česnek promixujeme dohladka, dochutíme solí, pepřem a vmícháme tolik oleje, kolik hmota pojme, a dochutíme červeným vinným octem.
6. Z odleželého masa vytvarujeme válečky, které na roštu grilujeme ze všech stran asi 8–10 minut.
7. Cibuli nadrobno nasekáme a podáváme s ogrilovanými čevapčiči a ajvarem.

Salát z grilovaných paprik

Salát z grilovaných paprik

Příprava 5 minut, pečení 30 minut, odležení 30 minut, chlazení 6 hodin, porce pro 4 osoby

• 6 velkých vyzrálých červených paprik
• 2–3 stroužky česneku
• červený vinný ocet
• sůl
• pepř
• 100 ml olivového oleje
• čerstvá bazalka nebo oregano

Čtěte v pondělí

Další recepty na tradiční bulharská jídla najdete v příloze MF DNES OnaDnes.

Postup:

1. Papriky opalte nad grilem nebo plynovým hořákem (můžete je také upéct v troubě). Slupka paprik by měla být dotmava opečená.
2. Opečené papriky odložíme do mísy, zakryjeme potravinovou fólií a necháme je půl hodiny odležet a zapařit.
3. Papriky oloupeme, nejlépe nad sítem na míse – šťávu z paprik tak zachytíme k pozdějšímu použití. Odstraníme stopky a jádřince a papriky rozčtvrtíme.
4. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Kousky paprik vložíme do mísy se zachycenou šťávou, přidáme červený vinný ocet, plátky česneku, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme v chladu 6 hodin marinovat.
5. Před podáváním ozdobíme papriky čerstvou natrhanou bazalkou nebo oreganem.

Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...