Koláč s náplní z meruněk a rýže
Příprava 10 minut, vaření a pečení 60 minut
DrobenkaNekorunovaná královna ovocných koláčů všech sezon. Vyrovnává svojí sladkostí kyselost ovoce a někteří ji milují tak, že vynalezli crumble, dezert, který se skládá jen z ovoce a drobenky, nějakým těstem se vůbec nezdržuje. Což je taky tip na nejjednodušší zpracování jakéhokoliv letního ovoce. |
- 1 balení křehkého těsta
- 150 g kulatozrnné rýže na pudinky a rizota
- špetka soli
- 80 g cukru krupice
- 700 ml mléka
- 2 velká vejce
- 50 ml smetany na vaření
- 1 vanilkový cukr
- kapka mandlové esence
- 8-10 drobných meruněk
- moučkový cukr
- Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na koláč vyložíme těstem a kolečkem pečicího papíru, vysypeme fazolemi a zapečeme 15 minut.
- V hrnci promícháme rýži s mlékem, přidáme špetku soli, cukr, přivedeme pomalu k varu a za stálého míchání povaříme doměkka, trvá to asi 20 minut.
- Rýžovou hmotu necháme zchladnout, vmícháme vejce, smetanu, vanilkový cukr, mandlovou esenci.
- Z předpečeného těsta odstraníme pečicí papír a fazole, koláč naplníme rýžovou hmotou a vtlačíme do ní půlky omytých a vypeckovaných meruněk.
- Zapečeme v troubě dalších 35 minut. Hotový koláč necháme krátce zchladnout a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
NÁŠ TIP: Vejce rozdělte na žloutky a bílky, bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zapracujte do rýžové hmoty.
Tartaletky s lesními plody
Příprava 30 minut, chlazení 1 hodina, pečení 30-40 minut, 6 tartaletek
NA TĚSTO:
- 180 g hladké mouky
- špetka soli
- 3 lžíce moučkového cukru
- 85 g studeného másla
- 1 velké vejce
- 1/4 lžičky nastrouhané citronové kůry
NA NÁPLŇ:
- 80 g másla
- 80 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 žloutek
- kapka mandlového extraktu
- 40 g hladké mouky
- 80 g mletých mandlí
- 250 g směsi lesního ovoce (borůvky, ostružiny, rybíz, maliny)
- Z mouky, špetky soli, moučkového cukru, pokrájeného studeného másla, vejce a citronové kůry zpracujeme těsto, které dáme zabalené do potravinové fólie na 30 minut vychladit.
- Těsto rozválíme, vykrojíme z něj šest koleček, kterými vyložíme formičky na tartaletky a chladíme dalších 30 minut. Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Máslo vyšleháme s cukrem, přišleháme vejce, žloutek a mandlovou esenci a vmícháme mouku a mleté mandle.
- Do formiček rozdělíme připravenou náplň, ovoce a pečeme 30-40 minut ve vyhřáté troubě.
NÁŠ TIP: Pokud nemáte formičky na tartaletky, použijte formu na muffiny. Důlky na muffiny jsou hlubší, vyložte je dvěma překříženými pruhy pečicího papíru, aby šly lépe vyjmout. Prázdné důlky naplňte vodou.
Kynutý koláč s tvarohem a ovocem
Příprava 30 minut, kynutí 2 hodiny, pečení 30 minut
NA TĚSTO:
- 125-150 ml mléka
- 20 g droždí
- 70 g cukru krupice
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 80 g másla
- 2 velká vejce
NA NÁPLŇ:
- 1 vanilkový pudink
- 400 ml mléka
- 6 lžic cukru
- 500 g tvarohu
- meruňky
- borůvky
- drobenka
1. Mléko zahřejeme a několika lžícemi zalijeme rozdrobené droždí promíchané s lžící cukru. Necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme a promícháme se špetkou soli. Máslo rozpustíme a promícháme s teplým mlékem.
3. Z připraveného kvásku, mouky, mléka s máslem, vajec a cukru zaděláme vláčné měkké těsto, které necháme zakryté kynout dvě hodiny.
4. Troubu rozehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
5. Vanilkový pudink rozmícháme s několika lžícemi mléka. Zbylé mléko zahřejeme s cukrem, přilijeme pudink a svaříme, dokud nezhoustne. Necháme prochladnout a promícháme s utřeným tvarohem.
6. Těsto roztáhneme naolejovanýma rukama na plech, kraje necháme vyšší. Na těsto rozetřeme pudink s tvarohem, poklademe omytými a osušenými borůvkami a pokrájenými meruňkami a posypeme drobenkou.
7. Pečeme ve vyhřáté troubě půl hodiny.
NÁŠ TIP: Drobenku si udělejte ze stejného dílu másla, hrubé mouky a cukru do zásoby. Rozdělte ji do plastových sáčků a zamrazte. Můžete ji použít na koláče, dochutit ji skořicí a nastrouhanými oříšky nebo vločkami a použít ji na crumble, zapečené ovoce s drobenkou.