- 650 g hladké mouky
- 100 g tekutého medu
- 200 g cukru krupice
- 100 g másla (nebo napůl s Herou)
- 4 žloutky
- 2 lžičky perníkového koření
- 4 lžíce mléka
- 2 lžičky jedlé sody
- kakao
Na polevu:
- cukr moučka (množství dle potřeby, aby poleva nebyla moc řídká nebo příliš tuhá)
- 1 bílek
- 1 lžička solamylu
- několik kapek citronové šťávy
1. Vejce, med, cukr, máslo, koření a sodu dáme do mísy a dobře umícháme. Do této směsi zamícháme postupně mouku (je možné, že se ani všechna nezpracuje) a dobře těsto propracujeme až je lesklé.
2. Těsto necháme v chladu odpočinout, potom vyválíme, vykrajujeme tvary, po upečení hned potíráme rozšlehaným vajíčkem.
3. Poleva: Cukr moučku (minimálně 2 prosátý) mícháme s bílkem (lépe ho také procedit), lžičkou solamylu a několika kapkami šťávy z citronu do zhoustnutí. Množství cukru dáváme podle potřeby.
Poznámka: Recept je rodinný, péct perníčky mě naučila v dětství moje maminka. I když jsme vyzkoušely i jiné perníkové recepty, stejně jsme se vrátily k původnímu. Perníčky jsou krásně voňavé a moc dobře chutnají. U dětí jsou moc oblíbené.