Zdravé cukroví: upečte letos bez hory hladké mouky a bílého cukru

  0:49
Vyzkoušejte letos cukroví, jehož základem nejsou náhražky, polotovary a jiná chemie a vašemu tělu namísto prázdných kalorií dodá prospěšné látky. Výživová poradkyně Jana Vašáková už léta při pečení nepoužívá hladkou mouku a bílý cukr byste v její kuchyni marně hledali. A tady je jejích pět osvědčených receptů.
Perníčky z žitné mouky.

Perníčky z žitné mouky. | foto: Archiv

Perníčky z žitné mouky

Perníčky z žitné mouky.

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10 minut

* 250 g hladce namleté žitné mouky
* 50 g másla
* 1 celé vejce
* 3 polévkové lžíce medu nebo agáve sirupu
* 2 lžíce mléka
* 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátu
* 1 lžička kůry z nechemicky ošetřeného citronu
* špetka namletého hřebíčku a skořice

1. Změklé máslo utřeme s medem nebo sirupem, mlékem a celým vejcem. Přidáme mouku smíchanou s kořením, citronovou kůrou a s práškem do pečiva.
2. Vypracujeme v hladké těsto. Vložíme do svačinového sáčku a necháme v chladu uležet do druhého dne, minimálně však dvě hodiny.
3. Z těsta vyválíme 3-5 mm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary.
4. Pečeme na pečicím papíru v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 10 minut, dokud zlehka nezezlátnou.
5. Vychladlé perníčky uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo. Na rozležení budou perníčky potřebovat minimálně 7 dnů, ideálně čtrnáct.

Vanilkové rohlíčky

Veganské vanilkové rohlíčky

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10-15 minut

* 280 g hladce namleté pohankové mouky
* 200 g másla
* 1 bio vanilkový cukr
* 100 g moučkového třtinového cukru
* 120 g nastrouhaných vlašských ořechů

1. Do mouky přidáme změklé máslo, vanilkový a moučkový cukr (toho si necháme trochu bokem na obalení). Nakonec přisypeme vlašské ořechy, zpracujeme těsto a necháme jej odležet do druhého dne v chladu.
2. Z těsta vytvoříme váleček o průměru dva centimetry a nakrájíme jej kolmo na pravidelné díly. Z nich vytvarujeme rohlíčky a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
3. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do růžova - přibližně 10-15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.
4. Poté je necháme uležet v suchu a chladu asi čtrnáct dní.

Zázvorové sušenky

Zázvorkové sušenky.

Příprava: 20 minut + pečení 15 minut

* 60 g másla
* 3-4 lžíce medu nebo javorového sirupu
* 125 g pohankové mouky
* 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
* 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu

1. V kastrůlku popustíme máslo, přidáme med nebo sirup, necháme vše rozpustit a dobře promícháme. Směs sundáme z ohně a necháme vychladnout.
2. Do mísy prosejeme mouku, přimícháme zázvor a prášek do pečiva. Směs promícháme, přidáme vychladlé máslo s javorovým sirupem a vypracujeme v hladké těsto.
3. Vyválíme kuličky ve velikosti ořechu a naskládáme je na pečicím papírem vyložený plech. Válečkem nebo dlaní kuličky lehce zploštíme.
4. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut. Hotové zázvorky necháme vychladnout a uložíme v chladu a suchu.

Linecká kolečka

Linecká kolečka.

Příprava: 15 minut + odležení minimálně 12 hodin + pečení 15 minut

* 170 g másla
* 60 g moučkového třtinového cukru
* 2 žloutky
* 1/2 lžičky kůry z nechemicky ošetřeného citronu
* 210 g hladce namleté pšeničné mouky
* domácí marmeláda na slepování

1. Do změklého másla přidáme moučkový třtinový cukr, žloutky a kůru z nechemicky ošetřeného citronu. Promícháme s moukou a vypracujeme v těsto. Vložíme do svačinového sáčku a necháme v chladu uležet do druhého dne, minimálně však 12 hodin.
2. Těsto vyválíme na pečicím papíru na asi 2 mm silný plát. Pokud by se těsto lepilo, můžeme jej přikrýt ještě jednou vrstvou pečicího papíru nebo potravinovou fólií a válečkem vyválet. Tvořítkem vykrajujeme kolečka, do poloviny z nich vykrojíme uprostřed malé kolečko.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 15 minut, do růžova. Vychladlá kolečka slepíme marmeládou.
4. Linecká kolečka uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo. Na rozležení í bude linecké cukroví potřebovat 14 až 21 dnů.

Kuličky z vloček a brusinek

Kuličky z vloček a brusinek.

Příprava: 20 minut

* 100 g ovesných vloček
* 100 g sušených jablek
* 60 g brusinek
* 100 g rozemletých dětských bezlepkových piškotů
* 80-100 g másla dle pojitosti
* špetka skořice a rozemletého hřebíčku
* šťáva z citronu a špetka kůry z nechemicky ošetřeného citronu
* kokos na obalení

1. Sušená jablka necháme na pár hodin namočená ve vodě.
Poté je slijeme, umeleme a smícháme na vodě s opraženými a rozemletými ovesnými vločkami.
2. Přidáme rozemleté dětské piškoty, brusinky, koření, šťávu a kůru z citronu, máslo a zaděláme hmotu, ze které vytvarujeme kuličky. Místo brusinek můžeme použít např. sušené švestky nebo meruňky.
3. Kuličky podle chuti obalíme v kokosu, a pokud je nesníme hned, vložíme je do krabice s papírovým ubrouskem a skladujeme na suchém a chladném místě.

Vyzkoušejte také

Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...