Doba přípravy: 1,5 hodiny
Množství: 8 porcí
- 1,5 kg salátových brambor
- 350 g mraženého hrášku s mrkví
- 3/4 sklenice okurek
- 1 menší jablko
- 1 malá cibule
- asi 0,5 dl oleje
- ocet
- voda
- 1 - 2 lžíce hořčice
- pepř
- sůl
- 200 ml majonézy
- 100 - 150 ml zakysané smetany
1. Vychladlé brambory oloupeme a rozkrájíme, zalijeme nálevem: do sklenice dáme asi třetinu octa, doplníme vodou nebo nálevem z okurek, silně osolíme a trochu opepříme a nalijeme na brambory, aby se nálev zasákl. Brambory v něm nesmějí plavat. Po chvíli ještě přidáme několik lžic oleje a promícháme. Po této úpravě brambory nenasáknou tolik majonézy a salát bude méně hutný a těžký.
2. Nakrájíme nadrobno jedno jablko, cibulku (lze vynechat) a okurky, vše přidáme k bramborám. Sterilovaná zelenina je příliš měkká nebo v nedobrém nálevu, proto používáme mražený hrášek a mrkev. S trochou soli a vody zeleninu uvaříme a vychladlou přidáme k bramborám. Vše promícháme a můžeme nechat odležet několik hodin nebo i do druhého dne.
3. 1 - 2 hodiny před podáváním do salátu zamícháme majonézu se zakysanou smetanou a hořčicí podle chuti, přikyselíme a přisolíme.
Poznámka: Tento jednoduchý salát děláme doma nejraději. Zkoušeli jsme během let i další přísady, ale vždy jsme se vrátili k původní variantě. Jako příloha ke kaprovi i k řízku je ideální.