Knedlíky netradičně: špenátové, chlupaté, odpalované

Naše recepty vás naučí vařit knedlíky tak, že se vyhnete nepříjemným lapáliím. Pokud chcete udělat maximum pro dobrý výsledek, připravte si v předstihu všechny ingredience, aby při samotné přípravě těsta měly všechny stejnou teplotu.
Houskový knedlík z hrnku

Houskový knedlík z hrnku

Recept pro ONU: Chlupaté bramborové knedlíky

Autor: Jiří Král, šéfkuchař restaurace v Obecním domě v Praze

Chlupaté bramborové knedlíky

Na 4 porce

* 450 g syrových brambor
* 300 g vařených brambor
* 1 vejce
* 1 žloutek
* 300 g hrubé mouky, dle brambor někdy i více
* sůl

1. Syrové oloupané brambory jemně nastrouháme, necháme odstát 10 minut a vodu slijeme. Vařené též nastrouháme.

2. Do slitých brambor přidáme vařené a osolíme, přidáme vejce, prosátou hrubou mouku a vypracujeme těsto.

3. Pomocí lžíce vytváříme menší knedlíky, které zaváříme ve vroucí osolené vodě. Vaříme cca 7-10 min.

4. Podáváme se zelím, smaženou cibulkou ale i uzeným nebo pečeným vepřovým a samozřejmě vychlazeným pivem.

Špenátové knedlíky se slaninou

Špenátové knedlíky se slaninou

Příprava: 45 minut + 10-15 minut vaření

Pro 4 osoby

* 150 g anglické slaniny
* 500 g veky
* 250 g listového špenátu, zmraženého
* 150 g hrubé mouky
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu
* 350 ml mléka
* 2 vejce
* 1 malá cibule
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíce sádla
* 100 g hrubě strouhaného tvrdého sýra
* hrst jader vlašských ořechů

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme najemno a osmahneme na polovině sádla. Slaninu a veku nakrájíme na kostičky. Špenát spaříme vroucí vodou, zchladíme a necháme okapat. Z rozmrazeného je nutné vymačkat všechnu vodu.

2. Slaninu vsypeme do pekáče, dodáme zbytek sádla a necháme rozškvařit v troubě, přidáme pečivo a opečeme do zlatova. Přesypeme vše do mísy, přidáme osmaženou cibulku s česnekem, špenát a vše zalijeme těstíčkem z mléka, mouky a vajec ochuceným solí, pepřem a květem. Promícháme a necháme 15 minut odpočinout.

3. Z hmoty vytvarujeme knedlíky o průměru 5 cm, vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme 10-15 min. Podáváme sypané sýrem a ořechy.

Bramborové taštičky plněné povidly

Bramborové taštičky plněné povidly

Příprava: 45 minut + 6 minut vaření + doba na vychladnutí

Pro 4 osoby

* 600 g oloupaných brambor uvařených ve slupce, varný typ C
* sůl
* 1 vejce
* 50-70 g hrubé krupice
* 200 g hrubé mouky
* 150 g švestkových povidel
* 100 g prosáté strouhanky
* 100 g másla
* 80 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr

1. Povidla rozmícháme podle potřeby s trochou teplé vody, uvařené brambory ve slupce oloupeme. Vychladlé brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, vejce, mouku, krupici a vypracujeme pevné tužší těsto. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle asi půl cm a vypícháme z něj kolečka o průměru asi 8-10 cm.

2. Do středu každého kolečka dáme lžičkou povidla, v polovině je přeložíme, okraje dobře stiskneme a seřízneme ozdobným vykrajovátkem.

3. Do kastrolu dáme vařit větší množství osolené vody. Taštičky vaříme asi 6 minut a kontrolujeme, zda se nepřichytily ke dnu. Strouhanku prosejeme a nasucho opražíme, vanilkový cukr promícháme s moučkovým cukrem. Uvařené taštičky podáváme sypané strouhankou, cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Sladké kynuté knedlíky s povidly

Sladké kynuté knedlíky s povidly

Příprava: 45 minut + 1,5 hodiny kynutí + 6-10 minut vaření

Pro 4 osoby

* 500 g hrubé mouky
* 250-300 ml mléka
* 1-2 žloutky (podle velikosti)
* 1/2 kostky droždí
* 1 lžíce cukru krupice
* 250 g švestkových povidel
* 100 g mletého máku
* 100 g moučkového cukru
* 100 g másla, rozpuštěného

1. Droždí utřeme v misce se lžící cukru, přilijeme trochu mléka, přidáme 2 lžíce mouky, promícháme a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, vlijeme kvásek, žloutky a přiléváme zbylé mléko a zaděláme těsto, které necháme vykynout. Lžící vykrájíme stejně velké kousky, naplníme povidly a vytvarujeme do kulatých knedlíků.

2. Knedlíky necháme znovu vykynout. Vaříme je 6-10 minut v mírně osolené vodě, v polovině vaření je obrátíme. Před dovařením jeden knedlík roztrhneme vidličkou a zkontrolujeme, že je i uvnitř hotový. Uvařené knedlíky propícháme vidličkou a podáváme sypané mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

Knedlíky z odpalovaného těsta s mandlemi

Knedlíky z odpalovaného těsta s mandlemi

Příprava: 45 minut + 5-10 minut vaření

Pro 4 osoby

* 150 g másla
* 500 ml mléka
* 300 g hrubé mouky
* 3 vejce
* 500 g švestek
* 80-100 g cukru moučka, na posypání
* 100 g mandlových lupínků
* sůl

1. V kastrolu s nepřilnavým dnem uvedeme k varu mléko se špetkou soli a 100 g másla. Přisypeme mouku a za stálého míchání necháme těsto zhoustnout, dokud se nepřestane lepit na vařečku a kastrola nevytvoří se nelepivá hmota. Pak těsto přendáme do mísy a necháme vychladnout.

2. Do zchladlého těsta postupně zašleháme vejce a na pomoučeném vále znovu propracujeme. Vyválíme plát silný asi půl cm. Těsto rozkrájíme na čtverce cca 5x5 cm podle velikosti plodů. Do každého zabalíme švestku a vytvarujeme knedlíky. Vaříme v mírně osolené vodě 5-10 minut.

3. Hotové necháme okapat a ihned podáváme sypané cukrem, mandlovými lupínky a přelité rozpuštěným máslem.

Bramborové šišky s mákem

Bramborové šišky s mákem

Příprava: 20-30 minut + 5-7 minut vaření

Pro 4 osoby

* 800 g oloupaných brambor vařených ve slupce
* 1 lžíce změklého másla
* 1 vejce
* 100 g dětské krupičky
* 250 g hrubé mouky
* trocha hladké mouky na podsypání
* 100 g mletého máku
* 80 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce sádla

1. Do většího hrnce dáme vařit vodu. Vychladlé uvařené brambory ve slupce oloupeme a jemně nastrouháme nebo protlačíme strojkem na brambory.

2. K bramborám přidáme lžíci másla, vejce, mouku, krupičku, trochu soli a zpracujeme v pevné těsto.

3. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále dlouhé válečky, rozkrájíme je na špalíčky a dlaněmi z nich vyválíme šišky.

4. Šišky vkládáme co nejdříve po vyválení do vroucí osolené vody a zvolna vaříme asi 5-7 minut. Chvíli potom, co voda začne vřít, je lehce zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené šišky vyjmeme cedníkem, necháme okapat a podáváme je sypané mletým mákem promíchaným s vanilkovým a moučkovým cukrem a mastíme rozpuštěným sádlem.

Autoři:
  • Nejčtenější

Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár

1. června 2024

Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom...

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Střední

120 min

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.

Koláčky s rybízem

Koláčky s rybízem

Střední

60 min

Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.

Čokoládovo-malinový dort

Čokoládovo-malinový dort

Střední

45 min

Kombinace čokolády a malin je neodolatelná.

Jahodové cupcaky

Jahodové cupcaky

Střední

60 min

Jahodová sezóna je tady, tak pojďte upéct něco dobrého.

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...