Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zájem o Prahu roste, říká šéf průvodce gurmánů

  9:39
Gurmánští komisaři Michelinu jsou tajemnější než Louis de Funes, který hrál jednoho z nich ve filmu Křidýlko, nebo stehýnko. Jeden z mála, kdo může ukázat svou tvář, je Jean-Luc Naret, ředitel pro všechny průvodce Michelinu.
Šéf průvodců Michelin Jean-Luc Naret

Šéf průvodců Michelin Jean-Luc Naret | foto: Michelin

A ten před oficiálním vydáním průvodce Michelin potvrdil, že na Prahu čeká jedna z hlavních kuchařských cen na světě. - čtěte Restaurace Allegro získala prestižní hvězdičku Michelin.

Tři pražské restaurace se poprvé ocitly ve vašem průvodci před dvěma lety s doporučením "vynikající jídlo za slušnou cenu". Co letos?

Náš zájem stoupá. Letos bude v průvodci více jmen. Přibudou nové restaurace a možná i hvězdička. Nechte se překvapit. Příjezd italského šéfkuchaře z Florencie, který převzal restauraci ve Four Seasons, i otevření restaurace Gordona Ramsaye s restaurací Maze svědčí o tom, že Praha velké šéfkuchaře láká a to je dobrá zpráva. Vzroste s tím chuť českých šéfkuchařů srovnat krok.

Andrea Accordi, který v září nastoupil do restaurace hotelu Four Seasons, dostal svou první hvězdu před čtyřmi lety. Byly to pouhé čtyři měsíce poté, co otevřel restauraci ve Florencii. Jak je možné dostat tak brzy hvězdu?

Když někdo dostane hvězdičku tak brzy po otevření, znamená to, že už jsme ho delší dobu sledovali, dejme tomu rok. I když tím nechci říct, že by cena byla za zásluhy z minula, to ne. Například ve Francii jsou proslulé restaurace Atelier Joëla Robuchona. Neznamená to však, že každá restaurace s jeho jménem cenu dostane.

Je ve hře i Maze, podnik, který tady v listopadu otevřela britská kuchařská hvězda Gordon Ramsay?

Vždyť teprve otevřeli. Budeme ji sledovat, ale nemáme povinnost jí cenu udělit. V New Yorku otevřel Ramsay dvě restaurace, jedna hvězdu má, druhá ne. Naše hodnocení stojí jen na závěrech komisařů a ti se nedívají, kdo stojí u trouby, ale co je na talíři.

Takže Maze hvězdičku v březnu ještě mít nemůže?

Teprve ho komisaři začali zkoumat, v průvodci může být zmíněn.

Jak si komisaře vybíráte?

Všichni jsou bývalí profíci, kuchaři nebo hoteliéři, nebereme laiky. Jsou našimi zaměstnanci a někteří se neprozradí ani rodině.

Kdy jste se začali zajímat o Česko?

Zrevidovali jsme průvodce po evropských městech. Přidali jsme města a státy, které ještě své průvodce nemají, jako Kodaň, Stockholm, Atény, Budapešť a před dvěma lety i Prahu. Pracujeme v nich jinak. Ve Francii mám francouzský tým komisařů, v Anglii Angličany atd. Jiné země navštíví dvakrát až třikrát ročně lidé z evropského týmu.

Jak se dozvíte o českých hvězdách?

Předchází tomu velký předvýběr. Musíme si být jistí. Hvězdou říkáme, že jste jeden z nejlepších ve vlastní zemi, ale i mezi 1 600 nejlepšími restauracemi na světě. Se dvěma hvězdami jste součástí 300 nejlepších a se třemi jste jedním ze sedmdesátky. Každý rok se počet mění.

Je mezi komisaři nějaký Čech?

Zatím není. A je to škoda.

Kdo u nás tedy ochutnává?

Francouzi, Italové, Angličani, Španělé, Rakušané, Švýcaři a Němci, prostě Evropané. Osm měsíců pracují na svém městě, další měsíce cestují. Díky tomu můžeme stejně vybírat v Paříži, Tokiu i v Praze.

Co komisaři dělají? Je pravda, že stihnou až osm podniků denně?

Je to možné. Ne všude ochutnávají, někdy projdou kuchyně. Zkoumají výběr produktů, chuť, vaření a osobnost kuchaře. Nezajímá nás, jestli je to televizní hvězda, zkoumáme jen to, co nám dá na talíři.

Jak se pozná osobnost kuchaře?

Jde o kuchařův styl. Může být klasický, moderní, může vařit imolekulární kuchyni (nové vaření, ze salátu se třeba udělá želé, pozn. red.). Zároveň se díváme na poměr kvality a ceny a zkoumáme úroveň jídelního lístku od jednohubek po dezerty.

Jestli má mít tři hvězdičky, musí být tříhvězdičkové všechno. Důležité je, aby to tak bylo při každé návštěvě restaurace, ať už je šéfkuchař v práci, nebo ne. Hvězdy jsou křehké a snadno se rozbijí.

A co když si šéfkuchař po odnětí hvězdy sáhne na život?

Na této pověsti není nic pravdy. Bernard Loiseau (držitel tří hvězdiček) si nevzal život, protože se bál, že přijde o hvězdu, ale z jiných důvodů. Navíc Michelin v průvodci, který vyšel před jeho smrtí, restauraci tři hvězdy nechal!

Samozřejmě, že kuchaři jsou šťastní, když jim přidáváme hvězdy, a naopak prožívají každou ztrátu. Ale vždy je nějaký důvod, proč o ni přišli, a ten oni znají. Je to umění a vášeň. Může se stát, že restauraci zanedbávali, třeba otevírali jinou nebo odešel kuchař nebo přišly osobní problémy...

Lidé čekají od průvodce, že hodnocení bude odpovídat tomu, co zažijí sami. Nikdy nenecháváme hvězdu ze soucitu, znehodnotili bychom naši značku.

Je důležité, jestli kuchař vaří z dovozu, nebo z místních produktů?

Šéfkuchaři se vracejí k lokální kuchyni. V Británii tomu říkají mílový rádius - čili vařit jen z toho, co se nachází ve vzdálenosti do jedné míle. Pátrají po původu toho, co kupují, znají se s místními pěstiteli a chovateli. Kromě toho, že je to levnější, dostanete na stůl zaručeně čerstvé věci.

Silný vítr odfoukl letadlo od nástupního mostu

  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

Test slunečních brýlí: Fungují i levné, ale pohodlí a výdrž od nich nečekejte

5. června 2024

Premium Stoprocentní UV filtr, který bezpečně chrání oči, mají sluneční brýle za tři stovky z benzinky i za...

Neplatiče odstřihlo SVJ od tepla a teplé vody. V pořádku, uvedl Nejvyšší soud

5. června 2024

Společenství vlastníků může rozhodnout o tom, že nebude služby dodávat vlastníkům jednotek, kteří...

Rakušanům se zima vyvedla. Navzdory skepsi a počasí ze sezony vykřesali maximum

4. června 2024

Uplynulá lyžařská sezona v Rakousku se i přes nevlídné počasí povedla. Tamní ubytovací zařízení...

Zametají bídu pod koberec. Paříž stěhuje bezdomovce, město svádí vinu na stát

4. června 2024

S blížícím se datem zahájení letních olympijských her ve Francii zintenzivnily operace, jejichž...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...