Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mišpule, kdoule či špendlíky. Zapomenuté, ale výborné ovoce

  11:24
Všichni asi víme, jak chutná papája, liči, mango nebo pomelo. Co ale třeba oskeruše, kdoule nebo třeba mišpule? To je už horší, že?
O lokálních potravinách již dávno nerozhoduje místo výskytu, ale supermarkety. Takže moderní konzument považuje za lokální to, co může dát do nákupního košíku. A tomu odpovídá i naše kuchyně.

Stejně tak se mění i pojem exotika. Jak jinak byste označili ovoce, o kterém nevíte, jak chutná, vypadá a v obchodě jej nenajdete?

Abyste se s ním seznámili, musíte nahlédnout do odborné knížky, zajít do muzea nebo si ho vyhledat v Googlu…anebo vyrazit do oblastí naší vlasti, kde roste.

Mišpule je prastaré ovoce, které se někdy před čtyřmi sty lety, kdy například o hruškách neměl ještě nikdo ani ponětí, považovalo za něco tak běžného, jako nyní třeba jablka či pomeranče. Plody, jejichž velikost je menší než slepičí vejce, jsou vydatné, bohaté na vitamíny a další blahodárné látky. Ovoce je však nutné před sběrem nechat přejít mrazem, jinak je velmi trpké. Potom je chuť Mišpulí sladká a plná a připomíná hrušky, jablka a jeřabiny. Plody mrazem totiž změknou a zkoncentrují se v nich cukry.

Mišpule

Mišpule se konzumují syrové, nebo se z nich vyrábí výborná marmeláda, šťáva nebo lahodný likér. Také je možné vyrobit léčivý sirup, který pomáhá proti průjmu. Na Mišpule můžete narazit dokonce v Praze, například v Kolowratské zahradě nebo Vojanových sadech.

Špendlíky jsou dnes už hodně vzácné a většina lidí je zaměňuje s mirabelkami, které rostou hojně na stromech u cest. Jde však o jiné ovoce, i když velmi příbuzné. Špendlík je vlastně žlutá švestka, bohatá na vitamin C, B, železo a minerální látky. Plody jsou chuťově švestce podobné a jsou ještě trochu sladší. Možná i proto se z nich vyrábí nejčastěji vynikající marmeláda nebo povidla anebo jemná pálenka.

Špendlíky

Špendlíky už prakticky v přírodě nenajdeme, protože většina stromů po nástupu šárky, nemoci švestkových stromů, zanikla. Poslední stromy rostou na Moravě.

Jeřáb oskeruše se začíná poslední dobou těšit stále větší popularitě. Drobné plody - malvice obsahují vitamíny A, C, minerály, třísloviny a organické kyseliny. Chuťově jsou oskeruše sladké, šťavnaté a příjemně aromatické. Ovoce se konzumuje syrové, ale musí se nejprve nechat uležet, což se projeví zhnědnutím plodů.

Jeřáb oskeruše

Vynikající jsou také marmelády, džemy nebo kompoty. Ovoce se také suší a drtí na prášek, který chutí připomíná skořici a výborně se hodí do sladkých pokrmů. Z oskeruší se vyrábí i lahodné víno nebo pálenka oskerušovice, jejíž chuť je vskutku delikátní. Stromy jeřábu se nejhojněji vyskytují v Českém středohoří a jihovýchodě Moravy.

Kdoule jsou v syrovém stavu prakticky nepoživatelné. Žluté plody hruškovitého nebo kulovitého tvaru jsou totiž i v době zralosti dost tvrdé, suché a špatně se polykají. Mají však výrazné aroma, pro které jsou oblíbené v kuchyni. Ovoce obsahuje velké množství pektinu, a tak se používá i jako zahušťovadlo pokrmů.

Kdoule

Kdoule jsou bohaté i na vitamin B a C, draslík, vápník, železo, zinek, fosfor a třísloviny. Nejčastěji se kdoule krájí na plátky a suší. Sušené plody dodávají jedinečnou chuť a vůni mnoha pokrmům. Z ovoce se také vyrábí marmeláda, kompot, rosol nebo želé. Specialitou je kdoulová pasta zvaná "kdoulový sýr", jejíž výroba je velmi jednoduchá.

Zralé kdoule stačí rozvařit, smíchat s cukrem a citronem a podle chuti přidat kandované ovoce či ořechy. Tento druh marmelády je možné běžně koupit, například ve Španělsku. Jemně chlupaté plody byly také kdysi často vkládány do ženských šatníků, aby provoněly oblečení. Kdoule můžete venku najít stále poměrně často a poznáte je snadno podle příjemné vůně.

V přírodě je možné objevit a nasbírat ještě mnoho jiných jedlých plodů, na které se pomalu zapomíná, a které jsou přitom lahodné a zdravé. Nedávno jsem udělala takovou expedici se starším odborným atlasem v jihomoravských luzích a hájích a donesla jsem si toho domů požehnaně. Uspořádala jsem potom originální ovocnou párty, která sklidila velký úspěch. Hlavně jsem však poznala mnoho přírodních lahůdek, které obohacují mou kuchyni, a které nemusím kupovat v supermarketu.

Autor:
  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

Mladí se dnes příliš zaměřují na vnitřní prožitky, je to nezdravé, míní socioložka

26. dubna 2024

Premium „Žijeme v době, kdy se extrémně zaměřujeme na své emoce a prožitky. Historicky je to velmi...

OBRAZEM: Slavní, kteří mají indiánské předky

26. dubna 2024  13:08

Podívejte se do galerie na slavné osobnosti, kteří se hrdě hlásí k indiánským předkům. U některých...

Ufňukaní křehcí individualisté. Nefér nálepky si Sněhové vločky nezaslouží

26. dubna 2024

Jsou prý křehcí a ufňukaní, jakýkoli nesouhlas je rozhodí. Striktně zaměření na sebe a přesvědčení...

V pětašedesáti je žena fit jako nikdy předtím, vděčí za to kulturistice

26. dubna 2024  6:30

Marlene Flowersová začala s cvičením teprve před sedmi lety. Tehdy se potýkala s poruchou příjmu...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...