Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koho chce Západ ztrestat? Putinovy přátele, finančníky i nejostřejší jazyk Ruska

  14:53
Rusko čelí řadě sankcí Západu v odvetě za uznání nezávislosti samozvaných republik v ukrajinském Donbasu. Některá opatření USA, Velké Británie či EU míří na konkrétní lidi z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina, mimo jiné na miliardáře Gennadije Timčenka, podnikatele Borise Rotenberga či jeho synovce Igora Rotenberga, kteří patří k nejmocnějším mužům v Rusku.
Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová (15. dubna 2021)

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová (15. dubna 2021) | foto: AP

Britský premiér Boris Johnson v úterý oznámil, že Londýn zmíněné trojici zmrazí aktiva v Británii a rovněž jí zakáže vstup do země. Nikdo s nimi také nesmí obchodovat. Podle Johnsona jsou vyhlášené sankce prvním krokem proti Rusku a Británie je připravena udeřit mnohem silněji.

„V záloze si necháváme další sankce s ohledem na to, co může prezident Putin udělat,“ uvedl premiér. Kromě trojice podnikatelů britské sankce míří také na ruské banky Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank a Black Sea Bank. Spojené království rovněž uvalí sankce na členy ruského parlamentu, kteří hlasovali pro uznání nezávislosti povstaleckých republik.

Prostor pro gradování postihů si nechávají také USA, jejichž sankce se týkají ruských bank Promsvjazbank (PSB) a Vnesheconombank (VEB), obchodování se státním dluhem na západních trzích a také vybraných „ruských elit a jejich rodinných příslušníků z nejužšího Putinova kruhu“.

Na seznamu těch, na které Američané míří, je například generální ředitel PSB Petr Fradkov, ředitel Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexandr Bortnikov se synem Denisem či náměstek personálního ředitele prezidentského úřadu Sergej Kirijenko se synem Vladimirem.

Neuvalení sankcí na Putina je slabost, měl být první na seznamu, míní Jourová

Americké ministerstvo financí všem těmto mužům, o nichž se domnívá, že se „podílí na kleptokracii ruského režimu“, zablokovalo přístup k „jakémukoli majetku nebo zapojení do jakýchkoli transakcí“ v USA.

Proti ruské smetánce zasáhla také EU. Na jejím seznamu figuruje například ministr obrany Sergej Šojgu, přední armádní představitelé, oligarchové, velmi často veřejně vystupující mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová nebo 351 poslanců ruského parlamentu. Všichni mají mít zakázán vstup do unijních zemí a zmrazen majetek v EU.

Gennadij Timčenko

Podnikatel Gennadij Timčenko (24. září 2021)

K nejvýraznějším osobnostem na sankčních listech bezesporu patří miliardář a Putinův přítel Gennadij Timčenko. Jmění devětašedesátiletého podnikatele, jenž patří k nejmocnějším mužům v Rusku, činí podle magazínu Forbes 23,5 miliardy dolarů (přes 500 miliard korun).

Timčenko vlastní podíl v řadě ruských podniků, včetně plynárenské společnosti Novatek nebo petrochemického výrobce Sibur Holding. Rovněž má soukromou investiční skupinu Volga, která se specializuje na investice do energetiky, dopravy a infrastruktury.

Podnikatel je také předsedou představenstva Kontinentální hokejové ligy (KHL) a prezidentem hokejového klubu SKA Saint-Petersburg. Timčenko se s Putinem podle stanice SKY News přátelí již od počátku 90. let, kdy v Petrohradě obchodoval s ropou, zatímco Putin šplhal po politickém žebříčku.

Sankce pro Rusko mají bolet. Míří na oligarchy, politiky, banky i Nord Stream 2

Timčenko je rovněž hlavním akcionářem v bance Rossija, která se objevila na britském sankčním listu. Rossija je zúčastněnou stranou v mediální společnosti National Media Group, která podle britské vlády po ruské anexi Krymu v roce 2014 podporovala destabilizaci Ukrajiny.

„Timčenko je zapojen do akce, která podkopává nebo ohrožuje územní celistvost, suverenitu nebo nezávislost Ukrajiny,“ uvedl britský premiér Johnson. Timčenko čelil sankcím již v roce 2014, a to ze strany USA.

Boris Rotenberg

Šéf SMP Bank Boris Rotenberg (18. května 2021)

Dalším mužem, jenž čelí sankcím, je Putinův přítel z dětství Boris Rotenberg, který společně se svým bratrem Arkadijem vlastní banku SMP a společnost SGM group, největší stavební firmu v Rusku pro výstavbu plynovodů a elektrického vedení. Rotenberg dříve Putinovi hojně dělal sparingpartnera v judu, nyní spolu dvojice hraje lední hokej.

Podle Forbesu má Rotenbergovo jmění hodnotu 1,2 miliardy dolarů (26 miliard korun). Britská vláda Rotenberga vybrala, neboť jde podle ní o „významného obchodníka s úzkými osobními vazbami na Putina“. I bratři Rotenbergové čelili sankcím již dříve – USA jim roku 2014 zmrazily aktiva.

Rotenberg nedávno čelil v Rusku kritice poté, co se jeho syn Roman stal hlavním trenérem hokejového týmu SKA Petrohrad, přestože nikdy nehrál ani nekoučoval profesionálně. Jeho druhý syn Boris hrál v letech 2011 až 2016 jako obránce za fotbalový klub Dynamo Moskva, což zase vyvolalo obvinění, že byl v týmu jen proto, že byl jeho otec předsedou klubu.

Igor Rotenberg

Podnikatel Igor Rotenberg (4. června 2021)

Na britském sankčním listu se objevilo také jméno Rotenbergova synovce Igora, který je synem Arkadije Rotenberga. Osmačtyřicetiletý muž ovládá vrtnou společnost Gazprom Burenije a jeho jmění podle Forbesu činí až 1,1 miliardy dolarů (23,7 miliard korun).

Igor Rotenberg je rovněž předsedou společnosti National Telematic Systems a akcionářem společnosti RT-Invest Transport System, která má podle britského kabinetu „strategický význam pro vládu Ruska“.

Poté, co Arkadij Rotenberg čelil roku 2014 americkým sankcím, Igor Rotenberg odkoupil podíly svého otce v některých aktivech.

Petr Fradkov

Vedoucí Promsvyazbank Petr Fradkov se účastní Mezinárodního vojenského a...

Ekonom Fradkov je generálním ředitelem sankcionované banky PSB a šéfem Ruského exportního centra. 

„Fradkov pracoval na přeměně PSB na banku, která obsluhuje ruský obranný průmysl a podporuje státní obranné zakázky,“ uvedla v úterním prohlášení americká administrativa. Podle té se Fradkov s prezidentem Putinem pravidelně setkává na pracovních jednáních a podílí se na strategických plánech PSB na podporu ruského obranného průmyslu.

Fradkov je synem Michaila Fradkova, ruského expremiéra a někdejšího ředitele ruské zahraniční rozvědky SVR.

Denis a Alexandr Bortnikovi

Zástupce prezidenta VTB Bank Denis Bortnikov (2. června 2019)

Denis Bortnikov je náměstkem prezidenta ruské státní akciové společnosti VTB Bank. Jeho otcem je Alexandr Bortnikov, ředitel obávané ruské FSB, která je nástupkyní sovětské státní bezpečnosti KGB.

Právě v ní se Bortnikov starší seznámil s Putinem, jenž pro tajnou službu pracoval od roku 1975 jako špion v Německu. 

Alexandr Bortnikov patří mezi blízké přátele ruského prezidenta a je rovněž stálým členem Rady bezpečnosti Ruska.

Vladimir a Sergej Kirijenkovi

Ruský prezident Vladimir Putin se Sergejem Kirijenkem. (26. února 2020)

Podnikatel Vladimir Kirijenko je generálním ředitelem společnosti VK Group, která vlastní přední ruskou sociální síť VKontakte, která je obdobou amerického Facebooku.

Vladimir Kirijenko dříve působil jako viceprezident Rostelecomu, ruské státem kontrolované internetové, telefonní a televizní společnosti.

Kirjenkův otec Sergej je někdejším ruským premiérem, jenž nyní slouží jako náměstek personálního ředitele prezidentského úřadu a podle amerického ministerstva financí je Putinovým „kurátorem pro domácí politiku“.

Sergej Šojgu

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu na palubě vrtulníku během ruských námořních...

Na sankčním seznamu EU se v úterý objevilo i jméno ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, jenž se v posledních měsících účastnil inspekcí na vojenských cvičeních v Bělorusku či těsné blízkosti hranic s Ukrajinou.

Právě přítomnost ruských jednotek u ukrajinských hranic je důvodem nynějšího napětí mezi Moskvou a západními zeměmi, které varují, že Rusko má v plánu na svého souseda podniknout totální invazi.

Svoboda: Zprávy tajných služeb nebyly blamáž, sankce musí být srozumitelné

Šojgu řídí ruskou obranu od roku 2012, předtím byl ministrem pro civilní obranu, mimořádné situace a likvidaci následků živelních pohrom. Šojgu na konci 90. let působil jako předseda nové provládní formace Jednota, z níž posléze vznikla strana Jednotné Rusko.

Šojgu se podobně jako další sankcionovaní řadí do Putinova okruhu blízkých spolupracovníků. Po jeho boku si například opakovaně zahrál hokej a objevil se také na fotografiích, které Putina ukazují při různých sportovních či fyzických aktivitách.

Marija Zacharovová

Marija Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí (13. března 2018)

Marija Zacharovová patří mezi nejčastěji citované ruské představitele a na domácí půdě se těší postavení celebrity, která často zastíní i svého šéfa Sergeje Lavrova. Mluvčí je známá svou nekompromisností. Politické oponenty často označuje za fašisty a pro ostrý výraz nechodí daleko.

Rozhodnutí uznat nezávislost dvou republik vyhlášených proruskými separatisty Zacharovová ve středu vysvětlila snahou zakročit proti utrpení obyvatel Donbasu, kteří se od roku 2014 potýkají s realitou války.

Srazí „jaderný“ SWIFT Rusko do kolen? Sankce mohou být kontraproduktivní

„Moskva předala Berlínu a Washingtonu množství materiálů, které svědčí o masových hrobech i o zvěrstvech na východní Ukrajině. Překvapuje mě ledová lhostejnost, s jakou západní partneři reagují na tamní situaci,“ prohlásila mluvčí.

Zacharovová svůj nynější post zastává od srpna 2015, funkce šéfky tiskového oddělení ministerstva zahraničních věcí se ujala jako vůbec první žena. Zacharovová je také velmi aktivní i na sociálních sítích, kde se podle BBC stala vzorem pro značnou část generace mladých Rusů.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nová stíhačka F-35 se zřítila po natankování

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Spojili jste národ, děkoval hokejistům Pavel. Zmínil nesportovní gesto Rusů

30. května 2024  8:52,  aktualizováno  12:36

Zlaté české hokejisty přijal na Pražském hradě prezident Petr Pavel. Hlava státu navštívila několik...

V Adršpachu vykolejil osobní vlak, jen pár metrů od vstupu do skal

30. května 2024  10:22,  aktualizováno  12:28

U hlavního vstupu do skalního města v Adršpachu na Náchodsku vykolejil ve středu večer osobní vlak....

Kvůli vydatným dešťům hrozí o víkendu na západě Čech nejvyšší povodňový stupeň

30. května 2024  12:19

Kvůli vydatným dešťům a nasycení půdy mohou hladiny některých řek hlavně na západě Čech překročit v...

Dětským jménům opět kralují Jakub a Eliška. Ubývá Vladimírů či Monik

30. května 2024  12:03

I v roce 2023 byly nejoblíbenějšími českými jmény Jakub a Eliška. Jakub mezi chlapeckými jmény...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...