Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fiala je pro tvrdé sankce proti Rusku kvůli agresi. ANO podpořilo vládu

  5:55aktualizováno  13:23
Poslanci se sešli jen pár hodin po vpádu ruské armády na Ukrajinu a krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislost dvou samozvaných republik vyhlášených separatisty na Donbasu. Premiér Petr Fiala chce tvrdé finanční a hospodářské sankce proti Rusku. „Nesmíme Rusku dát najevo jakoukoli slabost,“ řekl poslancům. Na Sněmovně nově visí ukrajinská vlajka.

„Uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny a následné zahájení vojenské mise je ze strany Ruska jednoznačným aktem agrese vůči suverénnímu státu a je zcela zjevně porušením mezinárodního práva,“ uvedl Fiala. 

Nesmíme Rusku dát najevo jakoukoli slabost.

Petr Fialapředseda vlády

První reakce Evropské unie v podobě sankcí podle něj přijde již v úterý. „Jsou připraveny různé škály sankcí a dopad na Rusko by měl být ve výsledku velmi tvrdý,“ řekl Fiala.

Ukrajinu podpořil už v pondělí v noci. „Česká republika stojí za svobodnou a nezávislou Ukrajinou. Z vlastní historie si dobře pamatujeme, že podobné kroky namířené proti suverénním sousedním státům k míru nikdy nevedou,“ napsal na Twitteru premiér.

Fialovo stanovisko podpořil expremiér Babiš

V úterý ráno podpořil postoj premiéra Fialy i bývalý předseda vlády Andrej Babiš. „Pane premiére, podporuji Vaše stanovisko,“ napsal na Twitteru. Později ve Sněmovně šéf ANO řekl, že „došlo k porušení mezinárodního práva“.

Postoj vlády i premiéra Petra Fialy ve Sněmovně pak v úterý dopoledne jasně podpořilo i celé ANO.„Vyjadřujeme jednoznačnou podporu vládní koalici,“ řekla Schillerová.

Odsoudila kroky Ruska, které jsou v rozporu s mezinárodním právem. „My jako Česká republika vnímáme tento krok obzvlášť citlivě vzhledem k historii, kterou jsme si prošli,“ řekla Schillerová.

„Je nezbytné postupovat v souladu s našimi partnery, ať už na platformě Evropské unie, tak NATO. Koordinovaně, nedělat žádné vlastní kroky, to považujeme za velice důležité,“ prohlásila Schillerová.

Je to porušení mezinárodního práva, říká i SPD

Počínání Ruska odsoudilo i druhé opoziční hnutí SPD. „Jakékoli porušení suverenity a integrity hranic je porušením mezinárodního práva. Cílem našeho snažení je, aby nedošlo k válečnému konfliktu,“ řekl ve Sněmovně poslanec SPD Jiří Kobza. Mluvil o invazi na pozvání.

Ministerstvo zahraničí už v pondělí večer důrazně odsoudilo rozhodnutí Ruské federace o uznání nezávislosti samozvaných Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky.

Putin v pondělí označil Ukrajinu za uměle vytvořenou zemi bez vlastní státnosti, za loutku v rukou USA, za stát řízený oligarchy, ve kterém vzrůstá přítomnost neonacistů.

Rezervované vyjádření prezidenta. Podle Zemana se zvyšuje riziko vojenského konfliktu

Prezident Miloš Zeman zaujal v úterý k ruské invazi na Ukrajinu rezervovaný postoj.

„Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení,“ napsal na Twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

„KSČM vždy prosazovala mírovou cestu řešení problémů. Bohužel, světové mocnosti si z mezinárodního práva v posledních letech udělaly trhací kalendář. Jestliže došlo k bezprecedentnímu uznání Kosova, potlačení svobodného práva na sebeurčení Katalánska, tak nemohou dnes ti samí politici pokrytecky křičet,“ uvedla pro iDNES.cz europoslankyně Kateřina Konečná, předsedkyně KSČM. Strana podle ní vždy prosazovala řešení situace na základě minských dohod a i dnes podporuje mírové řešení v souladu s mezinárodním právem.

Poslanec vládní KDU-ČSL Tom Philipp se ráno na Twitteru zajímal o to, čím se Sněmovna bude zabývat. „Budeme dnes ve Sněmovně šaškovat, nebo pracovat? Kecat o přátelském urovnání sporu s Poláky, nebo jednat a odhlasovat závazek naší vládě k maximální politické, ekonomické i vojenské podpoře?“ zeptal se na Twitteru poslanec za vládní KDU-ČSL Tom Philipp.

Mimořádná schůze kvůli podmínkám dohody Česka s Polskem o hnědouhelném dolu nebyla

Poslanci se totiž ráno na popud ANO sešli na mimořádné schůzi, aby hovořili o smlouvě mezi Českem a Polskem o řešení dopadů těžby v hnědouhelném dole Turów. Její program, ale vládní koalice nepodpořila, a tak se ani nekonala. Před tím mohli vystoupit jen poslanci s právem na přednostní vystoupení. To mají šéfové klubů, stran, členové vlády a členové vedení Sněmovny.

Šéfka poslanců ANO Schillerová řekla, že hnutí ANO je připravena podpořit jakékoli usnesení na podporu kroků České vlády proti ruské agresi na Ukrajině. Ohradila se ale proti označování jednání o Turówu za šaškování.

Mluvčí ANO Martin Vodička upozornil, že aby mohla jakékoli usnesení ohledně Ruska a Ukrajiny přijmout, musel by být nejprve schválen program schůze. Jinak jako by se vůbec nekonala. A protože program schválen nebyl, nemohli poslanci přijmout ani žádné usnesení k ruské agresi proti Ukrajině.

Poslanci ANO kritizovali podmínky dohody o Turówu, kterou nedávno podepsali premiéři obou zemí Petr Fiala a Mateusz Morawiecki. Bývalému ministru životního prostředí Richardu Brabcovi z ANO se nelíbí pětiletá výpovědní lhůta smlouvy, která je podle něho příliš krátká. „Primární jsou pro nás zájmy občanů České republiky,“ řekl v úterý Brabec.

Na základě smlouvy Polsko poslalo Česku 45 milionů eur (přes miliardu korun) jako kompenzaci za vliv těžby. Česko stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie. „Vláda vyjednala naprosto nedostatečné odškodnění,“ prohlásil předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. Vláda podle něj prodala českou vodu „za hubičku“.

Polský důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu, která je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Lidé z příhraničních oblastí v Libereckém kraji si vedle úbytku spodní vody stěžují také na hluk a znečištění prachem.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fiala odletěl do Itálie. S Meloniovou a Mattarellou řeší migraci i Ukrajinu

13. května 2024  8:49,  aktualizováno  15:57

Premiér Petr Fiala zamířil v pondělí odpoledne do Říma, kde jedná s tamní premiérkou Giorgiou...

Trump má nad Bidenem náskok ve většině klíčových států, uvádějí průzkumy

13. května 2024  15:53

V pěti ze šesti států USA, které podle analytiků sehrají rozhodující roli v listopadových...

Sbormistr má za zneužití nezletilé podmínku, na univerzitě teď dostal stopku

13. května 2024  11:52,  aktualizováno  15:35

Na dva roky a deset měsíců podmínečně byl pravomocně odsouzen vedoucí pěveckého sboru Iuventus,...

Rusové k nám prostě vešli, vztekají se ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti

13. května 2024  15:33

Rusové prostě vešli na naše území, bez jakýchkoliv minových polí. Tak někteří Ukrajinci líčí...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...