Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O ruském vměšování do voleb v USA nepochybuji, řekl v Senátu exšéf FBI

  15:14aktualizováno  20:56
Amerika sledovala nejvýbušnější politickou událost roku: veřejnou výpověď bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho před senátory. Mluvilo se hlavně o skandálu kolem ruského vměšování do prezidentských voleb a roli Donalda Trumpa v něm. Podle Comeyho není o ruském vlivu pochyb, naznačil také, že po něm Trump za ponechání ve funkci požadoval loajalitu. To ale popřel Trumpův právník.

Comey na začátku uvedl, že ho odvolání překvapilo, protože jej Trump před tím několikrát ubezpečoval, že pracuje skvěle. V odpovědi na dotaz senátorů uvedl, že si je jistý snahou Ruska ovlivňovat loňskou kampaň před americkými prezidentskými volbami.

Bývalý šéf FBI také řekl, že Trump ho sice nežádal, aby zastavil vyšetřování ruského zasahování, zjevně však požadoval loajalitu. Tou Trump údajně podmiňoval Comeyho setrvání ve funkci.

„Zdravý rozum mi říkal, že Trump něco chce výměnou za to, že mě ponechá v čele FBI,“ prohlásil Comey. Zopakoval přitom svoji domněnku, že pravým důvodem jeho odvolání bylo právě vyšetřování ruského problému.

Comey také řekl, že byl šokován, když mu šéf Bílého domu naznačil, že by FBI měla zastavit vyšetřování bývalého prezidentova bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se ještě před Trumpovou inaugurací scházel s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Comey připustil, že Trumpova slova si vyložil jako rozkaz.

Comey rovněž řekl, že administrativa prezidenta Donalda Trumpa se snažila očerňovat jeho osobně i FBI používáním lží a zjednodušování. Potvrdil rovněž, že si pořizoval zápisy z jednání s Trumpem, protože tušil, že je bude potřebovat. U předchozích prezidentů George Bushe a Baracka Obamy prý takto nepostupoval.

Senátoři Comeyho zpovídali necelé tři hodiny. Chvíli před 13:00 místního času sezení skončili. Pokračovat bude za zavřenými dveřmi, kde mohou zaznít i informace, které nejsou určeny uším běžných Američanů.

Trump: Z obležení vyjdeme silnější

Podle Trumpova právníka Marca Kasowitze prezident Comeymu nikdy neřekl: „Potřebuji loajalitu, očekávám loajalitu.“ V Comeyho výpovědi před senátním výborem se podle Kasowitze ukázalo, že se prezident nikdy nepokoušel zabránit jakémukoli vyšetřování FBI včetně toho, které se týká jeho exporadce Flynna. Prezidentův právník zároveň Comeyho obvinil, že „neoprávněně“ prozradil tisku obsah „důvěrné komunikace“ s Trumpem.

V reakci na výpověď Comeyho uvedla mluvčí Bílého domu, že Donald Trump není lhář. Reagovala tak na Comeyho prohlášení, že Trumpova administrativa šířila „lži, zřejmé a jasné“ a „očernila“ jej i agenturu, kterou do počátku května řídil. „Mohu s určitostí říct, že prezident není lhář,“ uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová v době.

Sám Trump svým příznivcům, kteří se shromáždili ve Washingtonu, řekl, že ho tato situace posílí. „Jsme v obležení... ale vyjdeme z něj větší a lepší a silnější než kdy dříve,“ řekl Trump. „Nepřestaneme dělat to, co je správné... Budeme bojovat a nikdy se nevzdáme,“ dodal. Přímo ke Comeyho výpovědi se ale nevyjádřil.

Američané kvůli výpovědi zaplnili hospody

Americká média výpověď Comeyho srovnávala s aférou Watergate nebo třicet let starou kauzou Írán-Contras. Hospody od časného rána lákaly hosty na přímý přenos, který prezentovaly na velkých obrazovkách vyhrazených obvykle sportovním zápasům nebo udílení filmových cen. Hostů se prý dostavilo požehnaně navzdory tomu, že na východním pobřeží USA bylo deset hodin dopoledne.

Chtěl slib věrnosti a často mi volal, obvinil Trumpa exšéf FBI

„Dejte si u nás dopolední pivo a proberte vývoj s kámoši,“ zval návštěvníky na svém facebookovém účtu houstonský hostinec Axelrad Beer Garden. V nabídce prý kromě panáků ruské vodky byl i speciální koktejl „impeachmint“, jehož název odkazuje na anglické výrazy pro ústavní žalobu (impeachment) a mátu (mint).

Washingtonský bar Union Pub zas rozdával drinky zdarma pokaždé, kdy se Trump ke Comeyho výrokům vysloví na svém oblíbeném Twitteru.

Média ovládly právní analýzy, do jaké míry může skandál přivést prezidenta do potíží a otřást celou vládou. Nechybějí ani spekulace o možném trestním stíhání nebo ústavní žalobě. Právní experti se podle listu The Guardian shodují, že Comeyho výpovědi jsou dostatečným důkazem o maření spravedlnosti z Trumpovy strany.

Impeachment je však velmi nepravděpodobný. K zahájení procesu je potřeba většina hlasů ve Sněmovně reprezentantů, o Trumpově sesazení by pak dvěma třetinami hlasů musel rozhodnout Senát. V dolní i horní komoře Kongresu dnes drží většinu republikáni. Řada z nich sice Trumpovo chování v Bílém domě sleduje s rostoucím znepokojením, ale zatím mu se skřípěním zubů zůstávají loajální.

„Nechte to být...“

Senátní výbor již ve středu zveřejnil Comeyho úvodní prohlášení, ve kterém bývalý šéf FBI hovoří o tom, že po něm Trump žádal věrnost a chtěl také ukončit vyšetřování svého někdejšího poradce Michaela Flynna. O Flynna se FBI a také několik výborů Kongresu zajímá kvůli jeho kontroverzním vazbám na Rusko. Mnoho z toho, co Comey ve čtvrtek řekl před senátory, už bylo obsaženo právě v úvodním prohlášení.

V Comeyho výpovědi například stojí: „Po několika okamžicích prezident řekl ‚Potřebuji loajalitu, očekávám loajalitu.‘ Během trapného ticha, které nastalo, jsem se nepohnul, nepromluvil ani nezměnil výraz tváře. Prostě jsme se na sebe tiše dívali. Pak rozhovor pokračoval...“

Trumpa sesadí Kongres, myslí si profesor, který mu předpověděl výhru

Na dalším místě Comey vzpomíná: „Když se dveře u kyvadlových hodin zavřely, ocitli jsme se sami a prezident začal slovy ‚Chci hovořit o Miku Flynnovi‘. Flynn den předtím rezignoval. Prezident začal slovy, že Flynn schůzkami s Rusy nic špatného neudělal, ale obelhal viceprezidenta. Pak řekl: ‚Doufám, že najdete schůdnou cestu, jak to nechat být, jak Flynna nechat být. Je to dobrý chlap. Doufám, že to můžete nechat být.‘ Odpověděl jsem jen ‚je to dobrý chlap‘. Neřekl jsem, že to ‚nechám být‘.“

V další pasáži stojí: „Ráno 30. března mě prezident zavolal do FBI. Označil ruské vyšetřování za ‚mračno‘, které brzdí jeho možnost jednat jménem státu. Řekl, že s Ruskem nemá nic společného, že se s ruskými šlapkami nestýkal a že byl vždy přesvědčen, že je v Rusku odposloucháván. Tázal se, co můžeme udělat, abychom ‚mračno‘ zahnali. Odpověděl jsem, že záležitost vyšetřujeme, jak rychle je to možné, a že by velmi prospělo, kdybychom nic nenašli a odvedli dobrou práci. Souhlasil, ale znovu zdůraznil problémy, které mu to působí...“

Trump zatím Comeyho svědectví nijak nekomentoval a není jisté, zda dokument vůbec četl. Středeční dotazy novinářů na toto téma ignoroval, zatím se vyjádřil jen skrze svého právníka. „Prezident je potěšen, že pan Comey konečně veřejně potvrdil svá soukromá hlášení, že prezident není vyšetřován v žádném ruském případu,“ uvedl Marc Kasowitz. „Prezident se cítí zcela a naprosto ospravedlněn,“ dodal s tím, že Trump se nyní chce věnovat své vládní agendě.

Senátní komise den před Comeyem vyslechla šéfy amerických tajných služeb (7....
Bývalý šéf FBI James Comey vypovídá v Senátu (3. května 2017)
Amerika se chystá na výpověď bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho v Senátu (8....

Agentura Reuters ještě před výpovědí uvedla, že prezidentovi poradci se pokusí zabránit, aby se Trump k záležitosti vyjadřoval v televizi nebo na Twitteru. V 10:00 hodin místního času (16:00 SELČ), kdy Comey začal mluvit, prezident žádný oficiální program neměl. O dvě hodiny později (18:00 SELČ) Trump promluvil na schůzi konzervativní náboženské koalice Víra a svoboda v jednom z washingtonských hotelů.

Podle průzkumu Quinnipiacké univerzity klesla Trumpova popularita na 34 procent. S jeho fungováním v Bílém domě nesouhlasí 57 procent Američanů. Osmašedesát procent dotázaných se domnívá, že se Trump ve funkci neprojevuje jako rozumný politik.

Trump Comeyho nečekaně odvolal na počátku května, oficiálně to zdůvodnil ztrátou důvěry. Spekulace, že odvolání souvisí s Flynnovým vyšetřováním, šéf Bílého domu odmítl. Ve středu Trump oznámil, že do čela FBI navrhl právníka Christophera Wraye (více čtěte zde).

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...