Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump chtěl zabavit volební přístroje. Z jeho éry zbyly cáry slepené izolepou

  17:37
Když byl ještě někdejší americký prezident Donald Trump v Bílém domě, míval jeden zvyk. Trhal papíry a házel je na zem, mezi nimi i cenné dokumenty, které se musejí archivovat. Problémy to přináší i při vyšetřování loňského vpádu do Kapitolu. Některé listiny totiž přišly slepené lepicí páskou. Vyšlo také najevo, že Trump chtěl po volbách zabavit hlasovací přístroje.
Americký prezident Donald Trump (3. srpna 2020)

Americký prezident Donald Trump (3. srpna 2020) | foto: AP

Někdo skartuje, někdo trhá. Někdy vejpůl, jindy na malé kousky. Z některých papírů zbyly cáry o velikosti konfet. I ty se archiváři Bílého domu obvykle snažili dát znovu dohromady. „Bylo to jako skládat puzzle. Dostali jsme lepicí pásku, ten průhledný druh,“ vzpomínal před lety Solomon Lartey pro Politico.

Právě tento portál tehdy vynesl na veřejnost informace o exprezidentově neblahém a zřejmě nezákonném zvyku. Trump to prý dělal ve chvíli, kdy nabyl dojmu, že už dané papíry dál nepotřebuje. Kusy oficiálních dokumentů pak hodil na zem Oválné pracovny či své soukromé rezidence.

A jeho spolupracovníci mu v tom neuměli zabránit. V oblíbeném zvyku tak pokračoval až do konce svého mandátu. V pondělí neobvyklou praxi potvrdil americký Národní archiv, když na dotaz listu The Washington Post (WP) uvedl, že některé zaslané dokumenty „roztrhal bývalý prezident Trump“. 

„Listiny byly předány Národnímu archivu na konci Trumpovy vlády, spolu s množstvím roztrhaných záznamů, které už Bílý dům nerekonstruoval. Zákon o prezidentských dokumentech ukládá, že všechny záznamy vytvořené prezidenty musí být předány Národnímu archivu na konci jejich vlády,“ dodala organizace.

Nálož sedmi set stran různých listin a zápisů, včetně těch očividně roztrhaných a následně znova slepených, nyní zkoumá speciální komise v Kongresu, která vyšetřuje události z loňského 6. ledna. Dav příznivců v prezidentských volbách poraženého Trumpa tehdy vtrhl do Kapitolu, sídla obou komor amerického parlamentu, aby zablokoval oficiální stvrzení volebních výsledků.

Americký prezident Donald Trump na snímku z 20. dubna 2020.

Při násilnostech tehdy zemřelo nejméně pět lidí a komise kromě samotného vpádu, jenž v americké historii nemá obdoby, vyšetřuje i Trumpovu roli v něm. Krátce před incidentem totiž končící lídr uspořádal mítink nedaleko Kapitolu a přítomné fanoušky přesvědčoval, že ve skutečnosti „ukradené“ volby vyhrál. A vyzýval je, aby „bojovali, protože jinak přijdou o svou zemi“.

Podle WP není přesně jasné, které papíry Trump zničil. Nicméně mezi záznamy, jejichž vydání se bývalá hlava USA snažila zablokovat, jsou například prezidentovy diáře, návštěvní knihy hostů v Bílém domě, návrhy projevů nebo ručně psané poznámky z vlastnictví Trumpova někdejšího personálního šéfa Marka Meadowse. V příštích týdnech a měsících archiváři Bílého domu komisi pošlou další zásilky. 

Trump nesmí blokovat vydání dokumentů o útoku na Kapitol, rozhodl soud

Jak upozorňuje profesor práva z Newyorské univerzity Stephen Gillers, i Trumpovy osobní poznámky, které si psal sám pro sebe, mohou podle zákona patřit mezi dokumenty podléhající povinnému archivování. „Jejich zničení se může považovat za kriminální čin ničení vládního majetku,“ míní.

Trump dodnes neuznal, že prezidentské volby prohrál. Krátce po předloňském hlasování se navíc se svými poradci vážně zabýval plánem nechat federální vládu zkonfiskovat volební přístroje v klíčových státech. „Šest týdnů po volebním dni... prezident Donald Trump pověřil svého právníka Rudolpha Giulianiho, aby absolvoval mimořádný telefonát,“ píše list The New York Times.

„Trump po něm chtěl, aby se zeptal ministerstva vnitřní bezpečnosti, zda je v jeho právních možnostech zmocnit se hlasovacích zařízení v klíčových státech,“ pokračuje. Giuliani si od resortu údajně vyslechl, že ministerstvo v této věci nemá právo konat. Trump ovšem uvažoval i o ministerstvu spravedlnosti. Tehdejší ministr William Barr však prý tento návrh okamžitě zavrhl.

Podle CNN kromě toho poradci končícího prezidenta vypracovali dekret, který by přikázal ministerstvu vnitřní bezpečnosti volební přístroje zabavit. Druhá verze údajně pověřovala stejným úkolem resort obrany. Ani jedna z nich nebyla nakonec vydána a není jasné, kdo je sepsal, dodává CNN.

V lednu se pak Trumpovi příznivci i pravicoví extremisté pokusili povolební oficiality zablokovat. Policie dosud v souvislosti s vpádem do Kapitolu obvinila přes 725 lidí, přičemž zhruba dvě stovky z nich přiznaly vinu. Dosud nejdelší trest – 63 měsíců vězení – soud minulý měsíc vyměřil Robertu Palmerovi, který se účastnil tvrdých bojů s policisty a podle prokuratury mimo jiné na strážce zákona hodil hasicí přístroj.

Sám Trump mezitím prohlásil, že pokud bude opět kandidovat na prezidenta a vyhraje, výtržníkům z Kapitolu udělí milost. „Budeme zacházet s těmi lidmi z 6. ledna spravedlivě,“ řekl na mítinku v Texasu za nadšeného jásotu svých fanoušků. „Pokud to bude vyžadovat milosti, udělíme jim milosti. Protože se s nimi zachází tak nespravedlivě,“ dodal.

Nejméně sedm lidí z řad pracovníků Trumpovy vlády nebo prezidentových externích poradců nicméně v posledních týdnech spolupracovalo s vyšetřovacím výborem a poskytlo požadované informace nebo důkazy.

Donald Trump od začátku označoval volby za zmanipulované:

4. listopadu 2020

Autor:
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Německá policie v Hamburku postřelila muže, cepínem útočil na strážníky

16. června 2024  13:37,  aktualizováno  17:37

Německá policie v neděli po poledni poblíž hlavní hamburské třídy Reeperbahn postřelila muže...

VIDEA TÝDNE: Poslední návštěva Čaputové v Praze nebo Macron pod tlakem pravice

16. června 2024  17:32

Událostem minulého týdne dominovaly hlavně volby do evropského parlamentu a reakce na výsledky....

Žhář z Kolumbie je amatér, ale žádný hlupák. Nebude odporovat, tvrdí Blažek

16. června 2024  16:53

Cizinec podezřelý ze žhářského útoku v autobusových garážích pražského dopravního podniku nebyl...

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...