Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Padouch, nebo hrdina? Teixeira se za tajné spisy Pentagonu dočkal obvinění

Američan podezřelý ze zveřejnění utajovaných dokumentů Jack Teixeira byl obviněn z neoprávněného držení a předávání utajovaných informací Pentagonu. Část příznivců amerického exprezidenta Donalda Trumpa, včetně republikánských kongresmanů, se jej zastává. Podle nich je hrdina, kterého chce americká vláda umlčet za zveřejnění „pravdy“.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TB

Je zaujimave citat, ze iny ako oficialny postoj je skoro automaticky proruska propaganda. Ne ze jej podlahli samotni Rusi, ale aj pol EU a teraz jej podlahla dokonca aj polovica USA. A samozrejme cela Cina, cela Afrika, cela Latinska Amerika, velka cast Azie. Otazne zostava, kto vlastne este nepodlahol tej hroznej propagande? Ostava nam cast zapadu (uz to nieje kolektivny Zapad), cast USA, Japonsko, Kanada a Australia. Mozno by sa to dalo aj otocit, a tvrdit ze okruh oficialnej US/NATO propagandy sa dost vyrazne zmensuje a uz aj samotny Americania zacinaju mat proruske postoje, co je dost absurdne. 😀 mozno prorusky uz neznamena prorusky ale racionalny...

0 2
možnosti
JK

J84a22n 69K23u57l47í87s39e98k

15. 4. 2023 20:57

Už jsem zmínil, že Teixeira je jednoznačně padouch, což ale není zdaleka přesné označení. Správně by měl být zrádce.

Ohledně jeho přístupu k dokumentům zde měním svůj již vyřčený názor, že jako administrátor počítačové sítě a systémů pro špionážní jednotku musel mít volný přístup.

Ne, to skutečně tak nemuselo být, ale bohužel vojenské systémy hlavně u Národní gardy jsou zpravidla velmi a velmi zastaralé a velitelům pak nezbývá nic jiného, než administrátorům přidělit takovou úroveň přístupu, která umožňuje číst emaily všech uživatelů místní sítě, například.

Dále si dovedu představit, že členové jednotky Národní gardy (ano vím, že se v tomhle případě jednalo o Air National Guard, ale to je zde opravdu jedno) pracující na plný úvazek klidně nechají přísně tajné dokumenty ležet tam, kde vůbec být nemají a pak když přijedou víkendoví vojáci, tak ti poté tajné dokumenty mohou klidně sebrat, ofotit a okopírovat, protože víkendová cvičení jsou značně chaotická.

Já jsem pracoval s Národní gardou několik let a mohu potvrdit, že dodržování některých jinak přísných předpisů bylo mnohdy velmi laxní či docházelo k jejich totálnímu ignorování.

Takže nejde o žádnou velkou záhadu, jak je možné, že se stalo co se stalo. A opravdu zoufalý nedostatek kvalifikovaných a schopných vojáků hlavně pro Národní gardu jsem už zmiňoval...

3 0
možnosti
PK

P49a15l20o 10K12a93z40o

16. 4. 2023 7:23

Diky za insight! Verim tomu ze sa to da zovseobecnit na kopec dalsich aspektov a institucii prebujneneho americkeho statu - arcane systemy, zmet zakonov a pravidiel, a k tomu rastuca debilita/inkompetencia jednotlivcov a vedenia. Uz dlhsie ten Moloch smeruje k Idiokracii.

1 0
možnosti

Teixeira sdílel dokumenty s malou skupinou lidí na sociální síti Discord. Členové této skupiny obdivovali režim prezidenta Vladimira Putina a jeho válku proti Ukrajině. Členové skupiny pravděpodobně projevovali náklonost k Rusku, která se někdy objevuje v populistickém proudu amerického konzervatismu, kde je nyní Teixeira vnímán se sympatiemi.

V této skupince probíhala komunikace, která byla často obohacena o rasistické a jiné nadávky proti černochům, gayům a trans lidem, Židům, Ukrajincům a téměř všem ostatním. Nikoli však proti Rusům. Skupinka to byla poměrně malá, ale co je na internetu, se těžko udrží v tajnosti. Jeden z těchto online přátel tajné dokumenty, které Teixeira propašoval, nadílel mimo tuto skupinu a odtud se to šířilo dál. Do jiných skupin, na jiné sociální sítě a na ruské propagandistické účty na Telegramu.

Členem skupiny na Discordu, která dokumenty rozšířila mezi širší publikum, byl kalifornský teenager Lucca Swinson. Zdá se, že Swinson se zajímal o pokračující válku na Ukrajině a činnost ruských vojsk. Dne 3. února se na účtu na Twitteru spojeném se Swinsonem objevil příspěvek, který byl nyní smazán a který žádal o zakoupení bojových nášivek Vagnerovy skupiny (ruské teroristické jednotky) od britského youtubera, který se právě vrátil z Ruskem okupované východní Ukrajiny.

Následující den se na tomto účtu na Twitteru objevil snímek obrazovky z videa, které bylo zveřejněno na sociálních sítích spřízněných s Vagnerovci. Video ukazivalo popravu ukrajinských vojáků. Minulý měsíc v dalším příspěvku dodal, že má Rusko raději než Ukrajinu kvůli lepší hudbě. Jeho účet na SoundCloudu, obsahuje propagandistické písně ruských milic. Tohle zjistil The Wall Street Journal. Ten také upozorňuje, že členové skupiny začali obsah jejich sociálních sítí promazávat. Teixeira tak učinil ještě před jeho zatčením. Patrně si byl velmi dobře vědom, proč to dělá.

1 0
možnosti
FM

Podle mne není v žádném případě padouch,ale HRDINA!! Jasně ona se poslední dobou pravda o skutečnosti dění ve světě a hlavně války (údajně) mezi UA a Ruskem má totiž zcela jiný podtext;-O!! Je to vlastně válka mezi NATO(hlavně mezi USA a Ruskem;-€!! EU tomu jen jak se říká jen PŘICMRDUJE;-€!! Jsem připraven na diskuzi, ale ne o pouhé urážky[>-]...

1 3
možnosti

Fajn, tak když je to válka NATO s Ruskem, tak by NATO mělo začít být stejně aktivní jako Rusko a vyslat nad Ukrajinu letectvo, do bojových operací pozemní síly. Já jsem pro, za čtvrt roku bude po válce(spíš dřív, ale bláto je bláto).

Tak jste to myslel?

3 1
možnosti
DH

Ako môže mať taký kreténsky zradca občiasntvo U,S.A.?? Na Síbír do gulagu v Rusku s ním!!!!!!!!

1 4
možnosti
KM

Nikdo si ho nevšímal. no, teď tedy si může pozornosti užívat dosyta. Má kliku že nežije v rusku. Okno by bylo otevřená pár minut poté až by se zjistilo že to způsobil.

2 0
možnosti
PK

Ani padouch, ani hrdina. Prostě jen naivní hlupák.

2 1
možnosti
MP

Naivní hlupák by těžko obdivoval aktivně Wagnerovce. Obyčejný zrádce to je.

0 0
možnosti
TK

Hm, viděl jsem kloučka v červených trenkách. Jeho zábavou zřejmě bude být expertem na IT a prolamovat se všude možně v cyber spacu. A dát o tom vědět, ani to netajit. To bude jeho zábava.

1 0
možnosti
AJ

Tady jsou dva pohledy, které obecně nutně rozdělují národ, jako u Snowdena:

1. Kdokoliv vynese tajné materiály Pentagonu, ohrožuje bezpečnost USA a měl by být exemplárně potrestán.

2. Kdokoliv vynese na světlo světa materiály (Pentagonu), které potvrzují, že vláda lže svým občanům a činí nekalé věci, je "whistle blower" a zaslouží ocenění.

K aktu samotnému jsou, krom verze, kterak klučina bez problémů měsíce vynášel vysoce utajované dokumenty a nikdo si toho týdny po zveřejňování nevšiml, i další minimálně dvě verze, které se diskutují:

1. USA to pustily samy, aby koupily čas Ukrajině, která nyní nemá čím dělat ofenzívy, s tvrzením, že tato teď musí přehodnotit celou ofenzívu znovu.

2. USA pustily informace, aby zmírnily dopad nelibosti vlastních občanů, až celý "projekt Ukrajina" padne.

Verzí bude jistě víc a tu správnou se možná nikdy nedozvíme.

4 5
možnosti
JB

Snowden nerozdeluje narod, drtiva vetsina vi, ze to je zradce, stejne jako tenhle.

Mimochodem, kde ty materialy ukazuji, ze vlada lidem lze?

6 3
možnosti
LB

L51e77a 13B41r58i69x29i

15. 4. 2023 4:34

Takže pacifista se zájmem o zbraně. Dobré...

1 0
možnosti
JB

On to jiste neni pacifista. On je jen pod vlivem proruske trumpisticke, protiukrajinske propagandy.

2 3
možnosti
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...