Negativní test i do práce. Slováci zpřísňují, online systém vypadává

  11:42aktualizováno  15:32
Slovenská vláda v boji proti koronaviru opět přitvrzuje. Podle nedělního rozhodnutí budou Slováci nově i na cesty do práce či do přírody potřebovat negativní výsledek testu. Rozjede se proto další celoplošné testování, státní internetový portál na rezervaci termínu se však dopoledne potýkal s výpadky. Testy také zůstávají zdrojem napětí mezi premiérem Igorem Matovičem a vicepremiérem Richardem Sulíkem.
Aniž by ho jmenoval, slovenský premiér Igor Matovič na tiskové konferenci...

Aniž by ho jmenoval, slovenský premiér Igor Matovič na tiskové konferenci obvinil svého koaličního partnera Richarda Sulíka ze smrti 4 300 Slováků. A to proto, že Sulík nenakoupil už před Vánoci antigenní testy, které Matovič chtěl. (11. ledna 2021) | foto: Profimedia.cz

Od plošného testování obyvatel si kabinet premiéra Igora Matoviče slibuje kromě jiného snížení tlaku na nemocnice a počtu infikovaných dříve, než se v zemi rozšíří nakažlivější mutace koronaviru. Podle posledního Matovičova statusu na Facebooku s testováním pomohou i zdravotníci z Polska.

„První kolo testování nazýváme celoslovenský screening. Tedy pohled, abychom věděli, v jakém stavu se Slovensko nachází. Následně budeme intervenovat v okresech, dokud se situace v regionu nedostane pod kontrolu,“ oznámil předtím Matovič. Nynější kolo plošného testování potrvá do úterý příštího týdne. 

Přísnější zákaz vycházení pak začne platit od 27. ledna a v souvislosti s výsledky testování by se měl následně v některých, méně zasažených okresech zmírnit. Skončit by měl ve chvíli, kdy počet hospitalizovaných pacientů s covidem klesne pod 2 500 lidí, nebo 7. února.

Bez negativního testu (až na výjimky) nebudou lidé moci jezdit do práce, do přírody či vycestovat do zahraničí a vrátit se zpět do vlasti. Cesty do práce by se navíc měly týkat jen lidí, kteří nemohou pracovat z domova.  

Pokud se v mezičase otevřou školy, i žáci druhého stupně a studenti středních škol budou k vyučování potřebovat negativní test. Ten si mohou nechat udělat kdykoliv mezi 18. a 27. lednem, pokud se jím chtějí prokazovat od 27. ledna do 2. února. 

Poté se budou muset prokazovat testem udělaným nejdříve 27. ledna či novějším. Ovšem to už se bude týkat jen některých regionů. Kromě antigenního či PCR testu mohou lidé předložit i potvrzení o prodělané nemoci covid-19, které však nesmí být starší než tři měsíce.

I bez testu lidé naopak budou moct na nákup základních životních potřeb v prodejně do 1000 metrů od domova, budou moct natankovat, zajít k optikovi, do čistírny či banky, k lékaři či na pohřeb. Lidé mohou jít i na úřad, pokud záležitost nelze vyřídit elektronicky či po telefonu. 

Děti do 15 let a senioři nad 65 let nemusejí mít test ani během cesty do přírody. Povolené je i venčení psa či kočky do kilometru od domova.

Stejně jako v minulosti bude zákaz vycházení platit od páté ráno do jedné hodiny v noci. Omezení volného pohybu se vztahují také na zahraniční turisty, kteří přijedou do země. Na Slovensku jsou platné i výsledky testů provedených v Česku. 

Systém se však potýkal s výpadky. Bez online registrace, kterou umožnila jen část z 250 mobilních odběrových míst, si zájemci museli u testovacích center vystát frontu. Podle oznámení na státním webu byla registrace na testy pozastavena z technických příčin. 

Web patrně nezvládl nápor po ohlášení celostátního testování. Odpoledne už se rozběhl, ovšem podle zjištění ČTK se na vícero testovacích místech pro příští dny už nedalo objednat, a to z důvodu naplnění jejich kapacity.

Medicínský nesmysl, říká člen Pellegriniho Hlasu

Zmíněná omezení volného pohybu platila na Slovensku i loni na podzim, kdy země uspořádala během jednoho víkendu celostátní testování. Vyšetření se zúčastnila výrazná většina dospělých obyvatel země. Pokud by se tehdejší účast zopakovala i na nynějším kole testování, bude patrně potřebné zřídit v příštích dnech další testovací centra. 

Při dvoudenním hromadném testování na přelomu loňského října a listopadu bylo s podporou samosprávy a armády zřízeno na 4 900 odběrových míst. I nyní se vláda spoléhá na pomoc měst a obcí.

Plošné testování, které prosazoval Matovič, kritizovala část koalice i odborníci. Ti se vyslovili spíše ze testy v nejvíce zasažených regionech a za přísná karanténní opatření.

Strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petera Pellegriniho, která je nejpopulárnější politickou formací na Slovensku, vládu za způsob testování a za následná omezení kritizovala. 

„Celonárodní plošné testování, které bude trvat devět dnů a další týden budou jeho výsledky propustkou do přírody či do práce, je medicínský nesmysl. Je to jako bychom řekli, že když se dám dnes otestovat, tak mě bude virus dva týdny obcházet,“ uvedl místopředseda strany a lékař Richard Raši.

Na Slovensku začal výrazně stoupat počet nových potvrzených případů koronavirové infekce na začátku prosince. Minulý týden se pak vývoj mírně zlepšil.

Sulík zavinil smrt 4 300 lidí, míní Matovič

Vztahy ve slovenské vládě jsou mezitím čím dál horší. Za svá slova, že vicepremiér a ministr hospodářství Richard Sulík je idiot, už se sice premiér Matovič omluvil, spolupráce v koalici však dál pokulhává.

Veškeré spory navíc na rozdíl od většiny vlád vidí obyvatelé veřejně a prakticky online. Například 12. ledna dal Matovič na Facebook vtip s Bartem Simpsonem, jak píše na tabuli. Místo textu známého z kresleného seriálu tam však sepisuje kritiku Sulíka.

Matovič si půjčil Barta Simpsona:

Předseda koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) Sulík na to odpověděl stejně a zveřejnil „svého“ Barta s textem: „Nezlobím se na Igora, to Slovensku nepomůže.“ Odkázal tak na svá opakovaná prohlášení, že SaS hodlá ve vládě zůstat i přes četné premiérovy urážky na svou adresu.

Sulíkova reakce:

Výměnou obrázků to ovšem neskončilo. Matovič měl téhož dne také tiskovou konferenci, na které představil bizarní graf. Z něj plyne, že neuskutečněné plošné testování, které chtěl premiér před Vánoci uspořádat, vedlo ke zbytečným úmrtím.

Testy měl přitom nakoupit právě Sulík, který to ovšem s odkazem na slovenské i unijní zákony neudělal tak rychle, jak si Matovič přál. Premiér tak před novináři nepřímo osočil svého ministra, že je odpovědný za smrt 4 300 Slováků. Byť ho nejmenoval, opakoval, že je to vina resortu hospodářství.

Na grafu vysvětloval, že kdyby se testování uskutečnilo, křivka nakažených by nerostla způsobem, jakým se to pak stalo. Opomněl ovšem zmínit, že mezitím byly Vánoce, kdy lidé měli povoleno scházet se v takzvaných bublinách s jednou další domácností, nebo že zůstaly otevřené kostely a lyžařské areály a že tvrdý lockdown, který tyto výjimky zrušil, přišel až s novým rokem.

Uvedl tehdy, že graf viděli všichni členové vlády a všichni s tímto „nastaveným zrcadlem“ souhlasili. Tedy i Sulík. K samotnému grafu se pak vyrojily spekulace, že jej vláda stáhla z facebookové stránky Zbohom Fico, kde se infografika objevila pod názvem „Kdo doplatí na Riškovu neschopnost“. Vláda to popřela.

Záznamy rokování, SMS od prezidentky a výjimky

Následně se rozjela debata o dalším celoplošném testování, se kterým prý rovněž všichni souhlasili. Sulík pak toto rozporoval s tím, že se nechal uvést v omyl a že souhlasil jen s testováním v nejhůře zasažených regionech. Matovič následně oznámil, že nechá zveřejnit záznam z rokování vlády, aby se jasně ukázalo, jak to bylo. 

„Lež nemůže být donekonečna pracovním nástrojem. Bohužel, stalo se pravidlem, že náš kolega na vládě říká něco úplně jiného, než jak následně komunikuje v médiích. Naposledy o tom, jak je jeho strana velmi velmi proti celoplošnému testování. Což je lež,“ napsal Matovič na Facebooku a dodal, že je sám zvědavý na přesný záznam.

Spory ve vládě a zmatky při oznamování opatření, kdy není jasné, co bude platit a odkdy, znovu kritizovala i prezidentka Zuzana Čaputová. Uvedla také, že stále čeká na Matovičovu odpověď na tři SMS zprávy, které mu poslala už během prosince. 

Podle HN Online prezidentka také míní, že se Matovič příliš fixuje na testování, přestože úspěch v boji s virem zajistí spíše mix různých opatření. A dodala, že každý, kdo jen naznačí odlišný názor, je pro premiéra nepřítel.

Slováky v poslední době pobouřilo i zjištění, že místopředseda vlády Štefan Holý (Jsme rodina) jezdí pravidelně za rodinou do Velké Británie, kde nyní řádí nakažlivější mutace koronaviru. Na otázku, zda se po návratu nechal otestovat, odmítl odpovědět. 

A nakonec vyšlo najevo, že na své cesty dostal výjimku od hlavního hygienika. Holý se stejně jako další členové vlády koncem roku nakazil koronavirem. Spekulace, že do země mohl přivézt britskou mutaci viru, odmítl. Nyní už na cesty do Spojeného království coby vyléčený pacient nepotřebuje.

Matovič si také na vládě prosadil pokuty pro nemocnice, které budou očkovat mimo zavedené pořadníky. Agentura TASR v pondělí cituje poslance SaS Petera Cmoreje, podle nějž Matovič vyhrožoval pádem koalice, pokud neschválí to, co „psal na Facebooku“. 

„Buď bude pokuta pro zdravotnická zařízení, nebo nebude vláda, měli jsme si vybrat,“ napsal Cmorej na sociálních sítích. Kritizoval také, že příslušný balík změn musela vláda schvalovat ve zrychleném režimu a že je její členové dostali na stůl hodinu před zasedáním, které ani nebylo řádně svolané, protože na něj nepřišly pozvánky.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...