Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prokletý parník. Geniálnímu inženýrovi jeho ocelové děcko zlomilo srdce

Seriál
Ve světě jeho jméno většině lidí nic neřekne, ale v žebříčku největších Britů se řadí hned za Churchilla. Isambard Kingdom Brunel byl svérázným velikánem průmyslové revoluce a jeho mosty a tunely jsou dodnes chloubou Velké Británie. Příběh jeho sebevědomého portrétu u „prokletého parníku“ Great Eastern si přečtěte v dalším díle seriálu Slavné fotografie.

Takovou slávu ještě milwallské doky na východě Londýna nezažily. Deset tisíc zvědavců 3. listopadu 1857 ochotně zaplatilo, aby mohlo na vlastní oči vidět spuštění největší lodě světa na vodu. Parník Great Eastern měl šestkrát větší tonáž než tehdejší konkurence a na délku měřil neuvěřitelných 211 metrů. Nebyla to jen loď, ale stvrzení britské námořní dominance.

Ve stínu monstrózního plavidla pobíhal i Robert Howlett, mladý nadaný fotograf listu The Illustrated Times. Jeho úkolem bylo zvěčnit velikána, který „plovoucí město“ určené k plavbám do Austrálie navrhl a vydupal ze země. Isambarda Kingdoma Brunela, největšího konstruktéra viktoriánské éry.

Slavné fotografie

Použil při tom revoluční techniku, díky níž fotografie v polovině 19. století učinila mílový krok dopředu. Mokrý kolodiový proces proti daguerrotypii umožnil expoziční časy zkrátit na sekundy, a fotografové tak už nemuseli scény pečlivě aranžovat a modlit se, aby se jejich objekt nepohnul. Nyní mohli zachytit mořské vlny, kouř z komína i ruch londýnských ulic.

Howlett díky tomu pořídil portrét, kterým fotografie definitivně vykročila ze stínu malířství. Brunela nezvěčnil jako zadumaného tvůrce v klidu kanceláře, ale jako muže činu ve špíně doků. Šaty a boty má od bláta, ruce ležérně v kapsách, v puse doutník (denně jich údajně vykouřil až čtyřicet), z tváře mu čiší neskrývané ambice a drsná energie.

Ve srovnání se svým ocelovým výtvorem však zároveň působí křehce a nepatrně. „Monstrózní řetězy za jeho zády jsou daleko větší než on a vypadá to, že ho rozdrtí. U jeho nohou mizí ve tmě, jako kdyby rachotily dolů do pekla nebo byly napojeny na jakýsi pekelný stroj,“ interpretuje slavnou fotografii výtvarný kritik deníku The Guardian Jonathan Jones.

Paroloď Great Eastern v londýnských docích

Faktem je, že sebevědomý výraz z Brunelovy tváře záhy po zhotovení snímku zmizel. Slavnostní spouštění na vodu se totiž nezdařilo, plavidlo vážící 12 000 tun se na kolejnicích zaseklo. Obří řetěz, před nímž Brunel krátce předtím pózoval, se navíc vymkl kontrole a zabil dva dělníky.

Trvalo ještě tři měsíce, než se ocelový kolos pro čtyři tisíce pasažérů podařilo centimetr po centimetru dostrkat do vody. To už ho však provázela pověst prokleté lodi. Hned po začátku jeho konstrukce doky pozřel požár, Brunel se navíc zadlužil a začaly ho pronásledovat zdravotní neduhy.

Investoři jeho loď nakonec kvůli nesplněným termínům a raketově rostoucím nákladům s obří ztrátou prodali. A když při první plavbě v srpnu 1859 exploze parního kotle na palubě zabila pět lidí, Brunela ranila mrtvice. Geniální konstruktér a autor řady revolučních řešení necelé dva roky po pořízení slavného portrétu zemřel.

Dnes je jasné, že Great Eastern byl technický triumf, ale obchodní propadák. Brunel dobu velkých zaoceánských parníků předběhl o půl století. Jeho loď se ovšem přece jen zapsala do historie: jednak inspirovala Julese Vernea k románu Plovoucí město a jednak byl v roce 1866 z její paluby položen první telegrafní kabel spojující Evropu s Amerikou.

Tunely, mosty, železnice

Brunel by si ovšem zápis v učebnicích historie vysloužil i bez nešťastné anabáze s největší lodí své doby. Rodák z Portsmouthu přičichl k práci inženýra a konstruktéra v pracovně svého otce, s nímž se už jako dvacetiletý mladík podílel na vybudování tunelu pod Temží.

Inspirací jim byl šášeň lodní, mořský mlž a postrach námořníků, který vrtá dlouhé chodbičky ve dřevě a ničí tak lodě. Vylučuje při tom sekret, jenž pokrývá vnitřek vyvrtané chodby a který později tuhne ve vápenité trubičky. Brunel starší podle jeho vzoru vymyslel razicí štít, v jehož konstrukci dělníci mohli postupovat nestabilními sedimenty a tekutými písky pod Temží a 400 metrů dlouhou chodbu postupně zpevňovat.

Tunel původně sloužil především pro pěší a kočáry, dnes jím jezdí londýnská nadzemka mezi stanicemi Wapping a Rotherhithe. Revoluční stavba se neobešla bez několika havárií a sám mladý Brunel při jednom závalu málem zemřel. Voda ho naštěstí vyplavila na konci tunelu, kde ho zachránili kolegové. Půlroční léčbu využil k navržení silničního mostu přes řeku Avonu, který byl v době dokončení s rozpětím 214 metrů nejdelším visutým mostem své doby.

Pověst velikána průmyslové revoluce si definitivně vydobyl při konstrukci železnice Great Western Railway. Kromě stavby slavného nádraží Paddington a řady úchvatných viaduktů a tunelů se zapsal do historie sázkou na široký rozchod trati, protože podle jeho názoru umožňoval používat větší vozy s větší kapacitou.

Zatímco jeho železnice propojovala Londýn s jihozápadem Anglie, Brunel už byl myšlenkami u dalšího projektu: zaoceánské plavby. Jeho dřevěná paroloď Great Western poháněná kromě plachet i kolesy slavila úspěch, protože plavbu do New Yorku a zpátky zvládla za měsíc, tedy o polovinu rychleji než plachetnice.

Zlatý hřeb v pražci propojil Ameriku. A zpečetil osud indiánů

Po ní přišla ocelová Great Britain a nakonec jeho největší námořní projekt: Great Eastern. Monstrózní parník poháněný dvěma kolesy a lodním šroubem, který měl cestu přes půl světa zvládnout bez jediné zastávky na doplnění uhlí. Parní stroje byly vysoké jako čtyřpatrový dům, u pecí se dnem i nocí střídaly dvě stovky topičů.

Natěšení investoři těsně před nezdařeným spuštěním navrhli, aby parník byl pojmenován Leviathan. Brunel nad tím jen mávl rukou. Sám svému monstróznímu výtvoru říkal mazlivě „Great Babe“ čili Velké děcko. Bylo to dítě, které mu zlomilo srdce.

Britové na něj ovšem nezapomněli. V roce 2002 se Brunel v anketě BBC o největšího Brita umístil na druhém místě za Winstonem Churchillem. Až za ním skončily ve světě nepochybně známější osobnosti jako princezna Diana, William Shakespeare, Isaac Newton nebo Charles Darwin. „Bez Darwina ráno do práce klidně dojdete, bez Brunela ani náhodou,“ komentoval to tehdy moderátor Jeremy Clarkson.

Slavné fotografie

Autor:

Pogrom na Kypru z něj udělal velkého fotografa. Hrůzy válek ho mučí dodnes

Kypr, 1964. Don McCullin na rozbouřeném ostrově dokumentoval etnické násilí...

Seriál Nebylo mu ani třicet, když vyhrál nejprestižnější fotografickou cenu na světě. Jeho snímek zoufalé...

V Grenoblu letěl jako pták albatros. Já nesním? ptal se slavící Raška kolegů

Skokan Jiří Raška slaví nad hlavami kolegů olympijské zlato z Grenoblu 1968.

Seriál Jiří Raška mladší vzpomíná, jak doma měli po celé stěně pokojíku přihrádky s tatínkovými trofejemi....

Ukázal ruce od židovské krve a dav jásal. Hrůzný lynč pošpinil Oscary

Palestinský mladík Aziz Salha po zabití dvou izraelských vojáků hrdě ukazuje...

Seriál Začalo to jako běžná cesta do práce a o několik hodin později skončilo jako jedna z...

Vyčerpáním sotva stál na nohou. Umouněný Kristus z Ostravy uhranul svět

Snímek z knihy fotografa Viktora Koláře Ostrava.

Seriál Tohle je on, pomyslel si ostravský fotograf Viktor Kolář ve chvíli, kdy kolem něj kráčel do sprchy...

Kde se tu vzala Lucinka? Ta fotka je cennější než medaile, říká Neumannová

Slavný snímek Michala Růžičky. Kateřina Neumannová s dcerou Lucií na olympijských hrách v Turíně.

Seriál Měla pět olympijských medailí, ale zatím žádnou zlatou. Zbývala poslední šance takovou bilanci...

Fotka mezi životem a smrtí. Zvěčnil popravu v Íránu, pak léta tajil identitu

Popravčí četa v Íránu. Slavná fotografie od Džahangíra Razmího získala...

Seriál Je to jediná anonymní fotografie v historii Pulitzerovy ceny. A ze scény, kterou zachycuje, mrazí....

Šílený pohled syfilitika. Co skrývá poslední Leninova fotka

Údajně poslední fotografie Vladimira Iljiče Lenina pořízená za jeho života....

Seriál Byl to smutný pohled. Z vůdce světové revoluce zůstával jen věchýtek na invalidním vozíku, stařeček...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....