Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šílený pohled syfilitika. Co skrývá poslední Leninova fotka

Seriál
Byl to smutný pohled. Z vůdce světové revoluce zůstával jen věchýtek na invalidním vozíku, stařeček zdrcený sérií mrtvic. Sto let od úmrtí Vladimira Iljiče Lenina připomínáme v seriálu Slavné fotografie ohlédnutím za zřejmě posledním známým snímkem vůdce ruských bolševiků.
Údajně poslední fotografie Vladimira Iljiče Lenina pořízená za jeho života....

Údajně poslední fotografie Vladimira Iljiče Lenina pořízená za jeho života. Vpravo stojí jeho lékař Fjodor Alexandrovič Gete, vlevo Leninova sestra Marija | foto: Getty Images

Ty oči vás na první pohled zarazí. Lenin má na své poslední známé fotografii vytřeštěný pohled a jeho tvář je oproti starším snímkům pořízeným na jeho dače v Gorkách značně pohublá. Na těch ostatních se směje, tady ne. Zírá do objektivu, jako kdyby chtěl něco naléhavého říci. Jenže nemůže, po sérii mozkových příhod nadobro ztratil řeč.

Vlevo od něj se k invalidnímu vozíku starostlivě naklání jeho sestra Maria. O osm let mladší „Maňjaša“ ke svému bratrovi celý život vzhlížela, ve jménu socialistické utopie prošla vězením, vyhnanstvím i exilem. Nyní bezmocnému Vladimirovi oplácela péči, s kterou ji v mládí vedl ke vzdělání.

Slavné fotografie

Vpravo stojí Fjodor Alexandrovič Gete, jeden z nejrespektovanějších lékařů v tehdejším Rusku. Po revoluci byl sice zatčen, ale po intervenci kolegů ho propustili a podílel se na lékařské péči o nejvýše postavené bolševiky: nejen Lenina, ale i Jakova Sverdlova, Lva Trockého nebo Felixe Dzeržinského.

Gete dožil jako zlomený člověk. V roce 1938 byl během stalinských čistek popraven jeho syn Alexandr – profesionální trenér boxu a horolezec, který se účastnil prvovýstupu na tádžickou sedmitisícovku Pik Stalina (dnes Štít Ismáíla Sámáního). Nejspíš doplatil na to, že se během občanské války postavil po bok bělogvardějců. Jeho otec ho přežil o pouhé čtyři měsíce.

Kolem snímku se dodnes vznáší řada otazníků. Za prvé: netušíme, kdo ho pořídil. Paralyzovaného Lenina na jeho dače často portrétovala Maňjaša, jenže tu vidíme na snímku. Není také zcela jisté, kdy přesně byla fotka pořízena a jestli se s jistotou jedná o úplně poslední Leninův snímek. Pokud se ovšem ohlédneme za posledními roky jeho života, rozhodně je tím nejznámějším.

Otazníky dodnes také obestírají samotnou smrt vůdce světového proletariátu, od které v neděli uplynulo přesně sto let. Notně k tomu přispěl fakt, že Leninova pitva nebyla provedena v nemocnici, ale ještě v koupelně letního sídla v Gorkách a patologové poté příčinu úmrtí telefonicky sdělili politbyru v Moskvě.

„Lenin je jediným vůdcem SSSR, jehož tělo neprošlo pitvou ve zdravotnickém zařízení. Pitva byla provedena v koupelně venkovského sídla v Gorkách, a to i přesto, že hned druhý den bylo tělo převezeno do Moskvy, kde bylo nabalzamováno. Důležité je, že tam byl telefon. Podle mě ho použili k tomu, aby byly jeho zdravotní záznamy pozměněny,“ myslí si lékař Valerij Novoselov.

Mrtvice a obavy ze Stalina

Leninovo zdraví se začalo zhoršovat v druhé polovině roku 1921, kdy začal trpět nespavostí, bolestmi hlavy, ztrátou stability a přecitlivělostí na zvuky. Objevily se domněnky, že trpí otravou ze střel, které mu uvázly v těle při pokusu o atentát. Incident, při němž ho eserka Fanny Kaplanová v srpnu 1918 dvěma výstřely zasáhla do krku a ramene, se stal záminkou pro rozpoutání rudého teroru v režii bolševické tajné police Čeka.

Lékaři kulky úspěšně vyoperovali, Leninovy zdravotní problémy ovšem neodezněly. V květnu 1922 utrpěl první mrtvici a dočasně přestal mluvit. Nemohl psát ani počítat. Dokonce prý zvažoval možnost sebevraždy a u Stalina a své dlouholeté družky Naděždy Krupské se dožadoval kyanidu. Během pěti měsíců se nicméně poměrně úspěšně zotavil, vrátil se do Moskvy a počátkem listopadu dokonce pronesl na sjezdu Kominterny dvouhodinový projev v němčině.

„Rusko se hroutí, on je ideál.“ Leninovi příznivci se sešli před mauzoleem

Naděje na uzdravení se ovšem rozplynuly v polovině prosince, kdy Lenina postihla další mozková příhoda. I přes zhoršující se zdravotní stav se dál zajímal o politiku. Jak je známo, dva roky před smrtí sepsal testament, ve kterém varoval před Stalinovou krutostí a na pozici generálního tajemníka strany doporučil Trockého.

Jenže lstivý „Koba“ mezitím Lenina úspěšně izoloval a pasoval se do role jeho nejbližšího učedníka. Na sjezdu v prosinci 1922, na kterém byl oficiálně vyhlášen Sovětský svaz a Lenin byl zvolen do jeho čela, tak jeho dopis kritizující Stalina nepřečetli. V následujících letech byl dokument označován za falzifikát a jeho šíření se rovnalo zločinu kontrarevoluce.

Po třetím záchvatu mrtvice v březnu 1923 ochrnul Lenin na pravou polovinu těla a začal vykazovat příznaky afázie – zcela přestal mluvit. Jen občas pronesl několik jednoduchých slov. „Ajajaj, bože můj. Já jsem ještě naživu,“ řekl například dva měsíce po třetím záchvatu při lékařské prohlídce. Starali se o něj na dvě desítky lékařů včetně nejlepších odborníků z Německa s Švédska. Ještě v říjnu navštívil Kreml, ale jeho dny se rychle blížily ke konci. Takto jeho poslední hodiny popisuje deník Kommersant:

Dne 21. ledna spal téměř celý den. V půl dvanácté se probudil s nutkáním na toaletu, šel, vypil půl sklenice černé kávy a spal zase až do dvou. Ve tři hodiny dostal oběd – slabý vývar a zase půl hrnku kávy. Byl ospalý a opět usnul. Probudil se kolem čtvrté hodiny večer, blížil se lednový soumrak, a znovu usnul... V 17.30 se mu trochu zrychlil dech, puls se trochu zvýšil na 90 tepů. Dali jsme mu teploměr – 37.

V 17.40 začal záchvat. V šest hodin zvracel, lékař konstatoval komatózní stav. Objevil se tonus se záškuby na pravé straně, začal hlučně dýchat, zatínal zuby, kousal se do jazyka (ve slinách byla krev), několikrát zvracel. V půl sedmé začal nabývat vědomí, křeče ustaly, oči se mu otevřely, dvakrát nebo třikrát se zhluboka nadechl. V 18:40 mu znovu dali teploměr – tentokrát ukázal prudký nárůst teploty: 42,3.

Obličej mu zfialověl, začalo se mu špatně dýchat a v 18:50 se mu zastavil dech. Zbledl, hlava mu klesla dozadu. Lékaři se mu snažili dát umělé dýchání – bez výsledku.

Následující den se zpráva o Leninově skonu rozletěla do světa a začaly přípravy okázalého pohřbu. Jeho tělo bylo nabalzamováno a vystaveno v moskevském Domě odborů. Oficiální příčina úmrtí: ateroskleróza, tedy kornatění tepen, které způsobilo omezení proudění krve do mozku.

Skutečná příčina úmrtí je ovšem skryta v denících, jež si od jeho prvního záchvatu mrtvice vedla trojice lékařů: Vasilij Kramer, Viktor Osipov a Alexej Koževnikov.Tento dokument po Leninově smrti zmizel, pak se několik dekád válel v tajném archivu a na sklonku minulého tisíciletí měl být odtajněn – jenže Leninovi potomci si vyžádali, aby zůstal v Ruském archivu socio-politické historie zamčený další čtvrtstoletí.

Před několika lety do něj ovšem nahlédl lékař Valerij Novoselov. Deník lékařů podle něj potvrzuje to, o čem se spekuluje už několik desetiletí. Poškození mozkových cév bylo infekčního původu.

„Lenin se léčil s neurovaskulární syfilidou, což je také popsáno v dokumentu nazvaném ‚Deník Leninovy anamnézy‘. Bezprostřední příčinou smrti bylo krvácení do čtverohrbolí mozku, které je pro tvorbu aneuryzmat při tomto onemocnění typické,“ říká v rozhovoru pro portál News.ru lékař, jenž tajemství Leninovy smrti zasvětil podstatnou část života.

Slavné fotografie

Autor:

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

Kary H. Lasch: Sophia Lorenová při ranní hygieně ve vlaku do Stockholmu (1955)

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Stadion ztichl a on vládl. Messiho svlečený dres provokoval i inspiroval

Já jsem tady pánem. Lionel Messi z Barcelony a jeho ikonická oslava po vítězném...

Seriál Na tváři monokl a ret krvácející tak, jako by právě dobojoval v ringu. Ale v tu chvíli už ho...

Den před žhářským útokem viděl, jak si Natálka hraje. Pak dívku fotil popálenou

Dvouletá Natálka na popáleninovém oddělení FN Ostrava-Poruba. (14. srpna 2009)

VIDEO Seriál Z fotografie z Popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě bolela duše a snad se nenašel...

Prošla ulicí a Italové slintali. Její fotka se stala ikonou feministek

Ruth Orkin: Americká dívka v Itálii (1951)

Seriál Z dnešního pohledu to vypadá jako jasné sexuální obtěžování. Momentka osamělé Američanky ve...

Rudá sekta unesla milionářskou dcerku, v zajetí zmutovala na partyzánku

Fotka unesené dcery mediálního magnáta Patty Hearstové, která se přidala na...

Seriál Právě před padesáti lety v Americe vyvrcholila sága Patty Hearstové, zřejmě nejznámějšího případu...

Zakrvácený syrský chlapeček neplakal a dojal svět. Pro Asada byl jen „fejk“

Pětiletý Umrán Dakníš se svého času stal symbolem nekončící války v Sýrii....

VIDEO Seriál Na jeho jméno už si dnes vzpomene málokdo, pohled na zakrváceného chlapečka vytaženého z trosek se...

Muž, který zmizel. Clementise pověsili a vygumovali. Zbyla jen čepice

Tehdejší předseda KSČ a předseda vlády Klement Gottwald při projevu na...

Seriál Únor 1948. Na pavlači paláce Kinských řeční předseda vlády a budoucí prezident Klement Gottwald....

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35

Kolumbijská univerzita v New York City začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do...

Vedení TOP 09 jedná o ministrovi. Dorazil Tuleja, pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  8:04

Vedení TOP 09 rozhoduje o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Helenu...

Při přestřelce s hledaným mužem v USA zemřeli tři policisté

30. dubna 2024  7:02

Život tří policistů si vyžádala přestřelka s hledaným mužem, která se odehrála v pondělí v...

V Kaprunu zemřel šestašedesátiletý Čech. Na sjezdovce se srazil s dalším lyžařem

30. dubna 2024  6:45

Při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun zahynul v pondělí 66letý Čech. Nepřežil čelní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...