Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prsa se jí vyvalí na stůl, bála se Lorenová. Definovala „pohled úkosem“

Seriál   9:48
Postranní pohled legendární italské herečky Sophie Lorenové do výstřihu nástupkyně Marilyn Monroeové na pozici hlavní blonďaté „sexbomby“ Jayne Mansfieldové se okamžitě stal ikonickým. Jeho příběh si přečtěte v dalším díle seriálu Slavné fotografie.
Postranní pohled legendární italské herečky Sophie Lorenové do výstřihu...

Postranní pohled legendární italské herečky Sophie Lorenové do výstřihu nástupkyně Marilyn Monroeové na pozici hlavní blonďaté „sexbomby“ Jayne Mansfieldové se okamžitě stal ikonickým. (12. dubna 1957) | foto: Profimedia.cz

Blonďatá Jayne Mansfieldová se širokým úsměvem a nakloněná v šatech, které nenechávají moc prostoru pro fantazii, dává na odiv své „ženské zbraně“. Vedle ní sedí střídměji oděná Sophia Lorenová, jež velkému výstřihu své kolegyně věnuje zvláštní pohled. Právě ten se stal předmětem velké diskuse.

Co se to zračilo v zelených očích slavné italské herečky? Závist? Znechucení? Odsouzení? Nevraživost? Nenávist? Výsměch? Povýšenost? Žárlivost? Animální, hluboce zakořeněné soupeření mezi brunetami a blondýnami? Nikdo netušil. Jedno bylo však jasné. Zrodila se ikonická fotka. „První zdokumentovaný případ pohledu úkosem,“ píše magazín Vanity Fair, zatímco šéfredaktor magazínu People Jess Cagle přiznal, že když připravovali knihu sta nejlepších fotek celebrit, neváhal ani sekundu. „První fotka, která mě napadla, byla tato,“ dodal.

Nebylo by překvapivé, kdyby mezi ženami vřela rivalita. Obě byly největšími sexbombami své doby, žhavými hvězdami se slibnou, dobře rozjetou kariérou. Jejich setkání na večeři v kalifornském Beverly Hills ale probíhalo v jiné atmosféře, než by se ze slavného snímku dalo čekat.

Krásky, kterým fotografové nemohli odolat

Talentová Lorenová si už vydobyla značné uznání pro své herecké výkony v evropských filmech a do Hollywoodu měla otevřené dveře. Se svým italským šarmem, tajemnou a klasicky sošnou krásou, kočičíma očima a dokonale tvarovaným tělem se stala vyhledávaným a oblíbeným objektem fotografů. Na festivalu v Cannes konaném v roce 1955 byla nejfotografovanější celebritou.

Mansfieldová jí ovšem v té době byla více než zdatnou konkurentkou. S platinovou hřívou, bujnými křivkami a vždy vřelým úsměvem byla tato Američanka doslovným ztělesním krásky Playboye, její vyzývavé pózy ve formě plakátů zdobily skříňky a obydlí dělníků, kabiny řidičů nákladních vozidel či ubikace vojáků. Její předchůdkyní byla Marilyn Monroeová, nástupkyní později Pamela Andersonová. Stejně jako obě zmíněné ženy, ani ona nebyla obyčejnou modelkou Playboye, nýbrž měla za sebou vlastní herecké štace, přičemž slávu jí přinesla především komedie Franka Tashlina z roku 1956 The Girl Can’t Help It.

Za vše vděčím špagetám, říká jubilantka Sophia Lorenová

Osudy obou hvězd se střetly v roce 1957. Americké filmové studio Paramount podepsalo s Lorenovou dlouholetý kontrakt a uspořádalo pro ni v Kalifornii velkolepý uvítací večírek. „Byli tam všichni z filmu, bylo to úžasné,“ vzpomínala později.

Na seznamu pozvaných do renomované restaurace Romanoff’s však byla i Mansfieldová. „Slavný majitel restaurace Mike Romanoff oznámil studiím a všem fotografům v Hollywoodu, že Sophia Lorenová a Jayne Mansfieldová mají ten den rezervaci na oběd,“ prozradil fotograf Joe Shere, jemuž je přisuzováno autorství snímku. „V té době byla Sophia považována za sexsymbol Hollywoodu, zatímco Jayne Mansfieldová ukazovala svá ňadra a zbytek svého těla všem časopisům po celém světě kvůli publicitě.“

Podle Sherea přišla Lorenová s doprovodem, jenž seděl na židli vedle ní. „Najednou Sophiin společník opustil svou židli, a když to Jayne viděla, skočila po příležitosti. Popadla prázdnou židli, ukázala svá prsa a usmála se.“

Podívejte se, kde mám oči, napovídá Lorenová

„A pak přišla Jayne Mansfieldová, jako poslední. Pro mě to byl moment, kdy to začalo být úžasné,“ popsala později ze své perspektivy Lorenová, která dlouhá léta o celé situaci taktně mlčela. „Přišla přímo k mému stolu. Věděla, že se všichni dívají. Sedla si. A jen stěží…,“ řekla týdeníku Entertainment Weekly o desítky let později, v roce 2014.

Lorenovou zaujalo to, co zřejmě napadne každého v případě jakékoliv ženy ve velmi odhalujícím oděvu bez podprsenky. „Podívejte se na obrázek. Kde mám oči? Zírám na její bradavky, protože se bojím, že se mi ocitnou na talíři. V mé tváři je vidět strach. Jsem tak vyděšená z toho, že jí její šaty prasknou a BUM!, vše se vyvalí na stůl.“

Která z hereček na snímku vám přijde přitažlivější?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 31. srpna 2023. Anketa je uzavřena.

Znepokojení italské herečky bylo namístě. Na fotkách z večera, včetně té nejslavnější, je skutečně patrné, že odvážný oděv nedokázal vnady Mansfieldové uhlídat a poskytl výhled na její bradavky. V tehdejší, konzervativnější době, tolik odhalené snímky nemohly jen tak vyjít. Tisk je strategicky zakrýval titulky a písmeny. V Itálii dráždivé fotky většina novin neotiskla vůbec, jen Il Giornale d’Italia je zveřejnil bez cenzury.

I přes značný zájem se nyní již osmaosmdesátiletá herečka oceněná Oscarem zdráhá slavnou fotku podepisovat. „Častokrát dostávám toto foto na autogram. Nikdy to nedělám. Už s tím nechci mít nic společného,“ říká rezolutně. „A také z úcty k Jayne Mansfieldové, protože už není mezi námi.“

Mansfieldová tragicky zemřela 29. června 1967 při automobilové nehodě. Bylo jí pouhých 34 let.

Tajemství ve stínu tajemství

Ač Lorenová osvětlila největší mystérium kolem snímku, jistá záhada se s ním pojí. A sice, kdo přesně je autorem fotografie. Kromě Sherea je s ní totiž spjato i jméno bývalého dětského herce Delmara Watsona. „Nevzpomínám si, že by o tom Delmar nějak zvlášť mluvil,“ uvedla jeho žena Antoinette. „Ale máme v archivu článek z časopisu, který mu za tento slavný snímek připisuje zásluhy.“

Shere je nicméně jednoznačně přesvědčen, že tím, kdo stiskl spoušť ve správný okamžik, je on sám. „Všichni z třiceti nebo i více fotografů začali divoce mačkat spoušť fotoaparátů. Byly to stovky záběrů, ale ten klasický snímek všichni zmeškali. Jen Joe Shere ho v tom zlomku sekundy udělal. Záběr, který se od té doby snažilo zopakovat mnoho lidí a mnoho časopisů s modelkami a celebritami, samozřejmě bez mého svolení,“ napsal fotograf galerii umění v Los Angeles Fahey/Klein Gallery.

Ikonická fotka se skutečně stala předlohou mnoha parodií, memů, imitací. Její slávu mezi mladší generací pomohly rozšířit populární seriály jako Taková moderní rodinka nebo Euforie.

Z jejich podobného vzorce lze vyčíst, že tyto napodobeniny interpretují pohled Lorenové jako vyjádření závisti. Na místě Mansfieldové jsou herečky proslulé svým bujným dekoltem jako či Sydney Sweeneyová, Lorenovou zastupují ženy, u kterých byla příroda byla v této oblasti skoupější.

Šarmantní Římanka se přitom už jako šestnáctiletá dívka pyšnila plným poprsím, které v celé jeho nahé kráse mohli vidět diváci francouzské verze filmu Era Lui!... Si! Si! (v její rodné, puritánské Itálii o to byli ochuzeni). Že půvabná Italka neměla během své dlouhé kariéry žádný důvod na kohokoliv žárlit, módní časopis W Magazine pokládá za fakt nejlépe doložitelný jejími vlastními slovy, jimiž popsala svůj vzhled v 81 letech: „Vypadám fantasticky. Každý to říká.“

Slavné fotografie

Autor:

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

Kary H. Lasch: Sophia Lorenová při ranní hygieně ve vlaku do Stockholmu (1955)

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Stadion ztichl a on vládl. Messiho svlečený dres provokoval i inspiroval

Já jsem tady pánem. Lionel Messi z Barcelony a jeho ikonická oslava po vítězném...

Seriál Na tváři monokl a ret krvácející tak, jako by právě dobojoval v ringu. Ale v tu chvíli už ho...

Den před žhářským útokem viděl, jak si Natálka hraje. Pak dívku fotil popálenou

Dvouletá Natálka na popáleninovém oddělení FN Ostrava-Poruba. (14. srpna 2009)

VIDEO Seriál Z fotografie z Popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě bolela duše a snad se nenašel...

Prošla ulicí a Italové slintali. Její fotka se stala ikonou feministek

Ruth Orkin: Americká dívka v Itálii (1951)

Seriál Z dnešního pohledu to vypadá jako jasné sexuální obtěžování. Momentka osamělé Američanky ve...

Rudá sekta unesla milionářskou dcerku, v zajetí zmutovala na partyzánku

Fotka unesené dcery mediálního magnáta Patty Hearstové, která se přidala na...

Seriál Právě před padesáti lety v Americe vyvrcholila sága Patty Hearstové, zřejmě nejznámějšího případu...

Ukázal ruce od židovské krve a dav jásal. Hrůzný lynč pošpinil Oscary

Palestinský mladík Aziz Salha po zabití dvou izraelských vojáků hrdě ukazuje...

Seriál Začalo to jako běžná cesta do práce a o několik hodin později skončilo jako jedna z...

Busbyho děti nastupují. Mnichovská tragédie změnila vedle fotbalu i média

Busbyho děti nastupují do letadla. Jedna z posledních společných fotografiích...

Seriál Ani v jednom z mnoha archivů nenajdete jméno autora, který tenkrát zmáčkl spoušť. Originální...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...