Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Lockdown rozděluje Rakousko. Je to přehnané, říkají už i někteří očkovaní

  14:44aktualizováno  15:17
V Rakousku začal platit lockdown pro neočkované. Část očkovaných lidí krok přivítala, jiní si ale myslí, že jsou omezení příliš přísná. Podnikatelé se obávají, že k očekávanému poklesu tržeb může přispět i neochota očkovaných navštěvovat zařízení bez svých nevakcinovaných přátel a příbuzných. Omezení se týká přibližně dvou milionů lidí.
Lidé stojí ve frontě na očkování proti covidu-19 v „Impfbusu“ v Salcburku. (15....

Lidé stojí ve frontě na očkování proti covidu-19 v „Impfbusu“ v Salcburku. (15. listopadu 2021) | foto: Profimedia.cz

„Myslím si, že to je trochu přehnané,“ řekl listu Kronen Zeitung o opatřeních jeden cestující ve vídeňské hromadné dopravě. Jiný si stěžuje na „nestoudnost“ pravidla 2G (očkování či prodělaný covid).

Od neděle platí pro neočkované nová pravidla. Nemohou do restaurací, na sportovní akce nebo do kadeřnictví. Ven mohou jen do práce, nakoupit si zboží každodenní potřeby, do zdravotnických zařízení a na zdravotní procházku. „Většinu nesmí držet jako rukojmí menšina, tedy neočkovaní,“ prohlásil kancléř Alexander Schallenberg.

Omezení se týká přibližně dvou milionů lidí, lockdown má zatím platit deset dní a nevztahuje se na děti mladší 12 let a lidi s jednou dávkou vakcíny, pokud předloží negativní PCR test. 

Někteří očkovaní jsou za opatření rádi. „Byl jsem se dvakrát naočkovat. Pokud ostatní nejdou, musí najít jiné způsoby, jak nás ochránit a zůstat doma,“ uvedl úředník Franz. „Přimlouvám se za vše, co přiměje lidi k očkování,“ řekla mladá žena z Vídně.

Část očkovaných se nicméně zastává těch, co si nenechali vakcínu aplikovat. „Není to správné, všechny uzamknout jen proto, že nejsou očkováni. Myslím si to, i když jsem sama naočkovaná. Měli byste mít právo si vybrat,“ říká dvaadvacetiletá učitelka mateřské školky Stephanie Rieger. Zámečník Melvin si myslí, že nová pravidlo jen „rozděluje společnost“.

Podle listu The Standart někteří hosté v západní Rakousku, což je region, kde je klíčová zimní turistika, vyjádřili solidaritu s neočkovanými tím, že přesunuli stoly štamgastů do kluboven. Místní provozovatelé se bojí, že neočkovaní turisté se raději přesunou do Švýcarska.

Ve Vídni se restauratéři obávají, že nová omezení prakticky odradí i naočkované, aby chodili do jejich podniků. „Pokud jeden člen rodiny není očkován, nikdo jiný také nechodí jíst,“ uvedl provozovatel Petr Dobčák.

Rakousko schválilo lockdown pro neočkované. Platit začne už od půlnoci

Menší podnikatelé se děsí, že budou na opatřeních na rozdíl od svých větších konkurentů biti. Neočkovaní si mohou nakoupit z bohaté nabídky nepotravinářského zboží v supermarketech, kam mohou bez problémů zajít. Pokud by ale chtěli jít do specializované prodejny, musí se prokázat dokladem 2G. Pokud zaměstnanec prodejny jejich potvrzení neprověří, hrozí mu pokuta.

Odborář Martin Müller žádá vládu, aby zaměstnanci nemuseli kontrolovat zákazníky. „Nemůžeme být zdravotní policií,“ říká. Ministr financí Gernot Blümel přislíbil pomoc podnikům, které opatření poškodí. 

Nemáme dost lidí, stěžuje si policie

Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer varoval Rakušany, že policie je může zadržet a požadovat po nich potvrzení o očkování „kdykoliv“. „Každý občan musí počítat s tím, že bude kontrolován,“ řekl. 

Pokuty za to, když lidé odmítnou spolupracovat a dokládat potvrzení jsou vysoké a jdou až na 1450 eur (36 569 korun). Lidem, kteří poruší 2-G a 3-G (očkování, test či prodělaný covid) na pracovišti, pak hrozí pokuta 500 až 3 600 eur (12 600 až 90 792 korun), provozovatelům nelegálních hromadných akcí 30 tisíc eur (756 600 korun).

Německo na prahu 2G. Spolkové země chtějí plošná omezení pro neočkované

Na dodržování opatření má dohlížet asi 32 tisíc policistů v „těsně provázané sítí kontrol“. Policejní odbory ale pochybují, zda mají dostatek uniformovaných příslušníků k provedení ambiciózních hlídacích plánů vlády. „Můžeme provádět jen náhodné kontroly, ale nepřetržité a důkladné kontroly jsou nemožné,“ podotkl šéf policejního odborového svazu ve Štýrsku Eduard Tschernko, který si postěžoval, že svaz se o plánovaných opatřeních dozvěděl až z médií v neděli večer.

Rakouský skeptik vůči očkování Kickl má covid

Svůj pozitivní test na koronavirus potvrdil v pondělí šéf opoziční Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl. Exministr vnitra v minulosti často kritizoval protiepidemickou politiku současné vlády lidovců (ÖVP) a Zelených a podporoval odpůrce očkování, jehož účinnost zpochybňoval. 

Skeptický postoj si hodlá nadále zachovat, ujistil v pondělním prohlášení, v němž oznámil, že nyní bude 14 dní v karanténě. Zdroj: ČTK

Není též jisté, jak policisté ověří, že jedinec je na cestě do práce, což je povoleno, nebo si jde nakoupit zboží, které není nezbytné. 

Ve vládě nyní probíhá vášnivá diskuze, zda zavést další omezení i pro očkované. Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein by rád zakázal celonárodní noční vycházení po 22. hodině. Kancléř se ale staví proti takovému návrhu. 

V Rakousku epidemie v posledních dnech výrazně sílí, země zaznamenává nové rekordy v denních počtech nově nakažených. V sobotu úřady registrovaly dosud nejvyšší přírůstek 13 152 infikovaných. V neděli ohlásily 11 552 pozitivních testů za uplynulých 24 hodin, což je nejvyšší nedělní hodnota od začátku pandemie. Dalších 17 lidí v souvislosti s covidem-19 zemřelo.

Podle národních statistik je v současnosti naočkováno okolo 65 procent rakouské populace a ze západoevropských zemí (kromě Lichtenštejnska) má nejmenší míru proočkovanosti, uvádí agentura Reuters s odkazem na údaje Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.

Autor:
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....