Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin nařídil příměří kvůli pravoslavným Vánocům. Pokrytci, reaguje Kyjev

  16:23aktualizováno  22:41
Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruským vojákům zavést na 36 hodin příměří od pátečních 12 hodin do sobotní půlnoci moskevského času. Informovala o tom tisková služba Kremlu. Chce tak umožnit pravoslavným věřícím účast na vánočních bohoslužbách. Putin reagoval na výzvu hlavy ruské pravoslavné církve, kterou Ukrajinci odmítli Kyjev hovoří o pokrytectví.

K dočasnému příměří vyzval v předvečer Vánoc moskevský patriarcha Kirill, který stojí v čele ruské pravoslavné církve, aby se věřící mohli zúčastnit svátečních bohoslužeb. Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna podle juliánského kalendáře a bohoslužby se obvykle konají v noci ze 6. na 7. ledna.

Šéf Kremlu podle prohlášení své kanceláře reagoval na výzvu patriarchy Kirilla a nařídil ministrovi obrany, aby zavedl režim příměří podél celé linie dotyku na Ukrajině od 12:00 (10:00 SEČ) v pátek 6. ledna do 24:00 (22:00 SEČ) v sobotu 7. ledna.

„Vzhledem k tomu, že v oblastech bojů žije velký počet pravoslavných občanů, vyzýváme ukrajinskou stranu, aby vyhlásila příměří a umožnila jim účast na bohoslužbách na Štědrý den a také v Den narození Krista,“ uvedl podle webových stránek Kremlu Putin.

Agentura TASS později informovala, že ministr obrany Sergej Šojgu splnil prezidentův pokyn a nařídil ruské armádě zastavit na Ukrajině palbu na 36 hodin v daném termínu.

„Za prvé: Ukrajina neútočí na cizí území a nezabíjí civilisty. Tak jak to činí Ruská federace. Ukrajina ničí na svém území pouze příslušníky okupační armády,“ napsal ve zjevné reakci na twitteru Podoljak. „Za druhé: Ruská federace musí opustit okupovaná území - jedině tak bude mít ‚dočasné příměří‘. Pokrytectví si nechte pro sebe,“ dodal poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře.

Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta později podle ruskojazyčného webu stanice BBC komentoval Putinovo vánoční příměří a výzvu Ukrajincům, aby ho rovněž dodrželi, podrobněji. Označil ho za „propagandistické gesto a lest“. Moskva se podle něj snaží alespoň na čas omezit intenzitu bojů a úderů na svá logistická centra, aby mohla budovat opevnění na okupovaných územích a přeskupit jednotky. Kreml se podle něj zároveň pokouší ukázat Evropanům, že chce mír, a přimět je k tlaku na Ukrajinu.

„Banální lest. Není v tom sebemenší touha válku zastavit. Navíc připomenu, že pouze Rusko útočí raketami a drony na civilní cíle, včetně míst náboženských obřadů, a to právě o vánočních svátcích. Proto ještě jednou: není třeba reagovat na záměrně manipulativní iniciativy vedení Ruské federace,“ uvedl Podoljak.

Prezident Zelenskyj podle agentury Ukrinform řekl, že ruské vedení neusiluje o mír. „Teď chtějí využít Vánoce jako zástěrku, aby alespoň na chvíli zastavili postup našich chlapů na Donbasu a dostali blíže k našim pozicím techniku, munici a mobilizované vojáky,“ uvedl ukrajinský prezident. „Co to přinese? Jen další nárůst počtu obětí,“ dodal. Kreml podle něj využívá přestávek v bojích, aby ve válce pokračoval s novou silou.

Vojenský konflikt podle něj skončí ve chvíli, kdy ruští vojáci opustí ukrajinské území. Podle ukrajinské tiskové agentury se přitom obrátil na samotné Rusy. „K rychlejšímu ukončení války je zapotřebí něco úplně jiného. Je třeba, aby občané Ruska v sobě našli odvahu - i když alespoň na 36 hodin na Vánoce - osvobodit se od svého ostudného strachu z jednoho člověka v Kremlu,“ uvedl Zelenskyj.

Podoljak předtím odmítl výzvu moskevského patriarchy jako cynickou past. Kirill aktivně podporuje prezidenta Putina a jeho válku proti Ukrajině, kterou rozpoutalo Rusko svým vpádem do sousední země loni 24. února. Ruská pravoslavná církev, žehnající militarizaci Ruska a vraždění a genocidě Ukrajinců, není žádná autorita, ale propagandista války, a tak její návrh není ničím jiným než součást propagandy a cynická past, reagoval na patriarchův návrh Podoljak.

Podobně jako poradce ukrajinského prezidenta reagovali i někteří další ukrajinští činitelé. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba na twitteru napsal, že ruské „jednostranné příměří“ nelze brát vážně. „Prezident Zelenskyj navrhl jasný mírový vzorec o deseti krocích. Rusko ho ignoruje a místo toho na Štědrý den ostřelovalo Cherson, podniklo rozsáhlé útoky pomocí raket a dronů na Nový rok,“ uvedl šéf ukrajinské diplomacie. Při ruském útoku 24. prosince v Chersonu podle Kyjeva zahynulo několik lidí. „Příměří? Lži a pokrytectví,“ napsal na twitteru tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov.

Putinovo příměří zřejmě čelí výzvám i na ruské straně, upozornila agentura Reuters. „O žádném příměří nemůže být ani řeč,“ napsal podle ní na telegramu vůdce proruských separatistů v ukrajinské Doněcké oblasti Denis Pušilin. Putinův rozkaz se podle něj prý týká pouze zastavení útočných operací. „Neznamená to, že nebudeme reagovat na provokace nepřítele. Nebo dáme v tento sváteční čas nepříteli šanci, aby na linii dotyku zlepšil své pozice,“ uvedl Pušilin.

Kyjev už dříve odmítl možnost ruské výzvy k příměří jako pokus Moskvy zajistit jejím invazním jednotkám čelícím řadě neúspěchů na bojišti určitý oddech, poznamenala agentura Reuters. Ve čtvrtek to bylo poprvé, co Putin nařídil svým jednotkám dodržovat příměří napříč Ukrajinou, píše agentura AP, podle níž Moskva dříve umožnila pouze omezený a lokální klid zbraní například kvůli evakuaci civilistů.

Měli by Ukrajinci přistoupit na dočasný klid zbraní?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 12. ledna 2023. Anketa je uzavřena.
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Témata EU jako migrace se nás dotýkají, pobídl Pavel k účasti ve volbách

7. června 2024,  aktualizováno  15:46

V Česku začaly volby do Evropského parlamentu. Lidé mohou do dnešní desáté hodiny vybírat z 30...

Autobus s lidmi na blikající přejezd nenajel, koriguje policie líčení svědkyně

7. června 2024  15:45

S vážným podezřením se v dubnu obrátila na policii žena a popsala jí, že autobus jedoucí z Brna ve...

Jsou na nás moc dobří, stěžují si ruští blogeři na ukrajinské drony a operátory

7. června 2024  15:45

Ačkoli se Moskvě v posledních týdnech podařilo postoupit na několika úsecích ukrajinské frontové...

Rakušan zneužil moc svého úřadu proti Turkovi, míní Macinka. Ministr to odmítá

7. června 2024  15:34

Kampaň kolem Filipa Turka je podle zakladatele strany Motoristé sobě Petra Macinky tak agresivní,...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...