Ostřelování pokračuje během příměří, Rusko zasáhlo nemocnici v Kramatorsku

  • 375
Dělostřelecká palba u východoukrajinského Bachmutu pokračuje navzdory příměří z obou stran. Jednostranné příměří na příkaz prezidenta Vladimira Putina začalo podle ruských médií v 10:00 SEČ.

Poradce ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko po začátku příměří na sociální síti telegram napsal, že ruské střely dvakrát zasáhly Kramatorsk, který leží několik desítek kilometrů od Bachmutu. Ruská státní televize Rossija-1 předtím tvrdila, že příměří platí podle plánu podél celé frontové linie na Ukrajině.

Putin nařídil příměří kvůli pravoslavným Vánocům. Pokrytci, reaguje Kyjev

„Dnes (v pátek pozn. red.) v poledne začalo platit příměří podél celé linie dotyku, pokračovat bude do 7. ledna,“ zaznělo ve vysílání ruské televize. Novináři AFP na frontě následně uvedli, že u Bachmutu, epicentru bojů na východní Ukrajině, se po 10:00 SEČ ozvaly výstřely na ukrajinské i ruské straně. Intenzita ostřelování ale podle nich byla menší než v předchozích dnech.

Další útoky na Ukrajinu

Odpoledne pak Tymošenko uvedl, že ruské síly zaútočily na rezidenční oblasti ve městě Kurachove, které stejně jako Kramatorsk leží v Doněcké oblasti. Při útocích na Kurachove byla podle něj mimo jiné zasažena nemocnice, kde v tu dobu bylo 21 lidí. Podle starosty města Romana Paduna utrpěla zranění jedna ze zdravotnic. Padun rovněž informoval o poškození obytných vícepodlažních budov.

O ruské palbě odpoledne pak také informoval šéf východoukrajinské Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Za první tři hodiny příměří podle něj ruské invazní síly v tomto regionu 14krát pálily z děl a třikrát zaútočili na jednu z obcí. „Lidé v deokupovaných vesnicích sedí celý den ve sklepích. Pravoslavní vrazi jim tak přejí na Vánoce,“ napsal na telegramu náčelník oblastní správy.

Vzájemné ostřelování

Ruská strana tvrdí, že pouze opětovala palbu, píše v této souvislosti na svém ruskojazyčném webu stanice BBC a připomíná čtvrteční prohlášení vůdce proruských separatistů v sousední Doněcké oblasti Denise Pušilina, který jednak zpochybnil vánoční příměří a také uvedl, že Putinův rozkaz se týká pouze zastavení útočných operací. Jeho jednotky se podle něj budou bránit „provokacím“ nepřítele.

Ukrajinské ozbrojené síly podle agentury TASS přesně na úvod jednostranného příměří ostřelovali východoukrajinský Doněck, který ovládají proruští separatisté. Na ukrajinské ostřelování obydlených oblastí podle agentury Interfax upozornilo i ruské ministerstvo obrany, podle kterého ruští vojáci klid zbraní dodržují.

Také Moskva obvinila Ukrajinu z ignorování příměří. Ukrajinské ozbrojené síly podle agentury TASS přesně na úvod jednostranného příměří ostřelovaly východoukrajinský Doněck, který ovládají proruští separatisté.

Prohlášení jednotlivých stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

Novináři agentury Reuters na frontové linii slyšeli výbuchy, které podle ukrajinských jednotek představovaly příchozí ruskou palbu. Podle Ukrajinců byl v této části fronty poměrně klidný den, což ale nepřipsali příměří, nýbrž sněžení, které znemožňovalo létání bezpilotních letounů a ztěžovalo zjišťování cílů pro dělostřelectvo, píše Reuters.

Brzy ráno kromě toho ruské síly podle ostřelovaly hasičskou stanici v jihoukrajinském Chersonu, uvedl ruskojazyčný server BBC. Šéf Chersonské oblasti Jaroslav Januševyč později sdělil, že zahynul jeden záchranář a čtyři další utrpěli zranění.

Ukrajinští představitelé včetně prezidenta Volodymyra Zelenského ve čtvrtek zpochybnili motivaci, která Rusko k prvnímu podobně plošnému klidu zbraní od začátku války vedla. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak ruský krok označil za pokrytecký. Podle Zelenského chce Moskva využít Vánoce jako zástěrku, aby alespoň na chvíli zastavila ukrajinský postup na Donbasu.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v pátek na telegramu Ukrajince varovala, že Rusové mohou plánovat o svátcích na okupovaných územích teroristické útoky. „Vyzývám občany k opatrnosti a pokud je to možné, aby se vyhýbali místům s velkým počtem lidí,“ napsala vicepremiérka.

Neočekává se, že by příměří bylo dodržováno celých 36 hodin, napsala agentura DPA. Mimo jiné vůdce proruských separatistů v ukrajinské Doněcké oblasti Denis Pušilin uvedl, že jeho jednotky se budou bránit provokacím. Putinův rozkaz se podle něj týká jen útočných operací.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video