Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Respektujte práva LGBT, nebo jděte, vzkázala EU Orbánovi. Babiš se nepřidal

  11:45aktualizováno  13:38
Bouřlivou debatu na summitu EU v Bruselu ve čtvrtek vyvolala nová maďarská legislativa, která zakazuje na školách osvětu o sexuálních menšinách. Skupina sedmnácti lídrů kvůli tomu napsala dopis šéfům unijních institucí, ve kterém komunitě LGBT vyjádřili podporu. Český premiér Andrej Babiš výzvu nepodpořil, nizozemský premiér naopak vyzval Maďarsko k odchodu z EU, pokud nebude respektovat práva LGBT.
Český premiér Andrej Babiš na unijním summitu v Bruselu. (25. června 2021)

Český premiér Andrej Babiš na unijním summitu v Bruselu. (25. června 2021) | foto: AP

„Hlavní debata lídrů byla ve čtvrtek o tom, že pro ně je nepřijatelné tvrzení, že homosexualita je pedofilie,“ uvedl v pátek Babiš. „Zaznělo tam několik různých názorů. Pokud nemáme jasné stanovisko, co ten zákon obsahuje, tak nemůžeme dávat nějaké stanovisko,“ prohlásil premiér. 

Ten chce novou maďarskou legislativu řádně analyzovat a poradit se s týmem spolupracovníků. „Věc jsem konzultoval s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem. Domluvili jsme se, že se k tomu vrátíme,“ dodal. 

„Probereme to i na vládě. V České republice jednoznačně menšiny podporujeme Jsme velice liberální společnost,“ uvedl Babiš. 

Výzvu sedmnácti lídrů před summitem nepodpořil s tím, že si chce nechat novou maďarskou normu nejprve vysvětlit maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Ten na summitu zákon hájil s tím, že se v žádném případě netýká homosexuálů, ale sexuální výchovy dětí.  

„Je tu nějaká pozice Maďarska, která říká, že je to ochrana rodiny, ochrana rodičů. Potom je tady kritika, což je oprávněná kritika. Já si ani neumím představit, že by to tak bylo, kdyby někdo dával na úroveň homosexualitu s pedofílií,“ uvedl dopoledne Babiš.

„Já osobně nemám problém. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Byla to dlouhá debata, kde docházelo k ostrým výměnám názorů. Maďarský premiér poslal dopis v tom kontextu, vysvětloval to. Doufám, že to všechno vysvětlí a není to tak, jak to bylo řečeno,“ dodal Babiš. 

Ať Maďarsko vystoupí z EU, navrhl Rutte

Část vůdců zemí západní, severní a jižní Evropy na summitu poukazovala zejména na to, že maďarský zákon, jenž zakazuje šířit mezi mladými lidmi do osmnácti let jakékoli materiály zobrazující nebo propagující homosexualitu a změnu pohlaví, je v rozporu s evropskými hodnotami.

Například podle nizozemského premiéra Marka Rutteho by mělo Maďarsko zákon zrušit, nebo opustit EU. Premiér Viktor Orbán však normu změnit odmítá a tvrdí, že je namířena proti zneužívání dětí, nikoli proti menšinám. Ačkoli byla čtvrteční diskuse vášnivá, nevzešly z ní konkrétní závěry.

K dopisu reagujícímu na „hrozby proti základním právům a zvláště proti principu nediskriminace na základě sexuální orientace“ se nepřipojila s výjimkou tří pobaltských států žádná ze zemí východního křídla EU. 

Vztahy s Ruskem jsou na bodě mrazu, řekl Babiš. Summit EU bude řešit i migraci

Babiš chtěl otázku nového maďarského zákona ve čtvrtek nejdříve probrat v rámci předsummitové koordinace zemí visegrádské skupiny, kam kromě Česka a Maďarska patří také Slovensko a Polsko. Po jednání ale skupina V4 nepředstoupila ohledně zákona s žádným stanoviskem. 

Skutečnost, že se k dopisu nepřidalo Polsko, nebyla vzhledem ke kampani, kterou polská vláda proti sexuálním menšinám v posledních letech vede, překvapením. Polský velvyslanec v Německu Andrzej Przylebski tento týden vyjádřil Maďarsku podporu. Za nevhodné naopak označil duhové osvícení fotbalového stadionu v Berlíně, kde se nyní hraje EURO 2020.

Chráníme děti, brání se Orbán

S velmi osobním vyjádřením se na maďarského lídra obrátil lucemburský premiér Xavier Bettel, který je jediným otevřeně homosexuálním šéfem unijního státu. „Nestal jsem se gayem. To není volba, jsem jím,“ citoval z Bettelova vystoupení na uzavřeném jednání lídrů bruselský web Politico.

Bettel prohlásil, že jeho matce velmi vadí fakt, že je homosexuál, ale naučil se s tím žít. Maďarský zákon je ovšem podle něj překročení červené linie.  

„Slyšel jsem ten jeho příběh, který nás dojal všechny. Ale maďarský premiér tvrdí, že ten zákon je o něčem jiném, než tvrdí další státy,“ řekl v pátek  Babiš, jenž však zdůrazňuje i svůj přátelský vztah k Bettelovi.

Bettelův belgický kolega Alexander De Croo podotkl, že zatímco gayem se člověk rodí, homofobem se stává.  

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová po podnětu zhruba poloviny členských zemí ve středu prohlásila, že unijní exekutiva je připravena podniknout vůči Budapešti kvůli zákonu právní kroky. 

Pokud by v případném řízení, které může trvat až několik let, dospěl soud EU k závěru, že je norma diskriminační a porušuje unijní právo, může nařídit její zrušení či Maďarsku udělit vysoké pokuty.

Maďarsko chce zakázat debaty o homosexualitě. Do ulic vyšly tisíce lidí

Orbán i další maďarští vládní politici zákon kritizovaný i řadou europoslanců hájí. Norma je podle nich namířena proti sexuálnímu zneužívání dětí a s diskriminací nemá nic společného.

„Takový zákon nemáme. Máme zákon, který chrání práva dětí a jejich rodičů,“ řekl ve čtvrtek Orbán. Prohlásil, že on sám je bojovníkem za práva sexuálních menšin, která hájil už za dob komunismu, kdy byla homosexualita v Maďarsku trestána.

Orbán v minulém týdnu Brusel podle listu Balkan Insight obvinil mimo jiné z budování imperiální Evropské unie, pokusu o přepsání tradičních hodnot, předsedání ekonomickému neúspěchu či z toho, že nechápe, proč EU nenechala jeho přítele Aleksandra Vučiče řídit Srbsko. 

14. června 2021

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....