Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Český velvyslanec v Pákistánu se stal obětí teroristického útoku

  8:05aktualizováno  19:32
Pákistánská policie našla v troskách islámábádského hotelu Marriott tělo velvyslance Iva Žďárka. Nepřežil útok teroristů, kteří v sobotu večer odpálili před hotelem náklaďák s více než půl tunou výbušnin. O Žďárkově úmrtí informoval i pákistánský premiér. Atentát má už na šedesát obětí.
Velvyslanec Ivo Žďárek se stal 53. potvrzenou obětí teroristického útoku. (21. září 2008)

Velvyslanec Ivo Žďárek se stal 53. potvrzenou obětí teroristického útoku. (21. září 2008) | foto: Faisal Mahmood, MZV ČRReuters

Výbuch nastal kolem 20:00 místního času a podle české ambasády velvyslanec asi pět minut po výbuchu odpověděl po telefonu, že je v pořádku. Několik minut poté ale zavolal zpět a žádal o pomoc, podle AFP chtěl být z hořícího objektu evakuován.

Po Žďárkovi od večera pátrali pracovníci velvyslanectví i pákistánská policie. Podle mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzany Opletalové bydlel diplomat v Marriottu od léta, kdy se ujal funkce českého velvyslance v Pákistánu. Předtím působil na stejném postu ve Vietnamu.

"Žďárkovo tělo bude zřejmě v pondělí převezeno do České republiky, pokud by se tak nestalo, vyšle česká vláda do Islámábádu speciál," řekl v Nedělní partii premiér Mirek Topolánek.

Rodinu o tragédii informovali ministr Karel Schwarzenberg a premiér Mirek Topolánek. Žďárkovi by v listopadu bylo 48 let. Byl ženatý, zanechal po sobě dva syny.

Na sídle ministerstva zahraničí v Černínském paláci se objevila černá vlajka, jiné vlajky jsou na půl žerdi. Podobně uctí Žďárkovu památku i všechny české zastupitelské úřady ve světě.

. PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Brněnští muslimové litují smrti velvyslance v Pákistánu, bojí se pomsty

Velvyslanec je zřejmě teprve druhým Čechem, který se jako civilní osoba stal obětí teroristických útoků. Tím prvním byl čtyřiadvacetiletý Petr Kořán, který zemřel v červenci 2005 při útoku v egyptském letovisku Šarm aš-šajch. - čtěte Doma nesehnal práci, v Egyptě ho zabili

Podle diplomatů by Žďárek měl být jedinou obětí atentátu, žádný další Čech se nepohřešuje. "Nemáme takové indikace," potvrdil iDNES.cz Jiří Šitler, ředitel odboru ministerstva zahraničí pro oblast Asie a Tichomoří.

Atentát si podle posledních čísel vyžádal kolem šesti desítek životů, více než 270 lidí bylo zraněno. Kromě Pákistánců a Čecha zemřeli dva Američané a jeden občan Vietnamu, který se zřejmě znal se Žďárkem.

Dřívější zprávy hovořily o tom, že zahynul také jeden Němec. Většinu obětí podle úřadů tvoří členové ochranky a kolemjdoucí, mezi kterými byly i ženy a děti.

Mezi zraněnými jsou například cizinci z Británie, Saúdské Arábie, Maroka, Libye či Afghánistánu. Diplomata pohřešují Dánové.

Teroristé v sobotu večer odpálili u bezpečnostních zábran před ostře střeženým hotelem nákladní automobil s 600 kilogramy trinitrotoluenu a vojenské trhaviny RDX.

Pákistánská televize odvysílala záběry bezpečnostní kamery, na níž je vidět dění u bezpečnostní kontroly těsně před výbuchem. Řidič žádal strážce, aby zvedli závoru, ale ti to odmítli. Za ním stálo auto s lékařem, který byl přivolán k akutnímu případu a žádal stráže, aby nákladní vůz odstavili stranou.

Protože strážní psi něco větřili, odmítli policisté auto pustit dovnitř. V kabině řidiče byl pak vidět výbuch a začal se v ní šířit oheň. Jeden ze strážců běžel k autu s ručním hasicími přístrojem a snažil se plameny uhasit. Pak následovala exploze výbušnin na korbě, při níž se kamera rozbila, takže zde záznam končí.

Podle vyšetřovatelů byly v autě také granáty a použit byl rovněž aluminiový prášek, který znásobil plameny, jež po výbuchu zasáhly hotel. Uhasit se je podařilo až dnes.

Výbuch byl údajně slyšet až patnáct kilometrů daleko a na ulici vyhloubil zhruba šest metrů hluboký kráter. Tlaková vlna pobořila hotel, který navíc začal hořet, a vysypala okna v okruhu stovek metrů.

Následky atentátu na hotel Marriott v pákistánském Islámábádu, který si vyžádal desítky obětí. (21. září 2008)

Útok nese podle USA rukopis teroristické sítě Al-Kajda nebo jejích spojenců. Dosud se k němu ale nikdo nepřihlásil. Pětihvězdičkový hotel, v němž se často ubytovávali cizinci, novináři, pákistánští politici a podnikatelé, leží pouze půl kilometru od vládních budov.

Nejasný je motiv útočníků. Podle některých zpráv v hotelu bydleli příslušníci americké tajné služby CIA, podle jiných vojáci z americké námořní pěchoty, kteří měli odjet bojovat do sousedního Afghánistánu.

Následky atentátu na hotel Marriott v pákistánském Islámábádu, který si vyžádal desítky obětí. (21. září 2008)

Fatální útok - nejhorší, jaký kdy pákistánské hlavní město zažilo - odsoudil Washington, generální tajemník OSN Pan Ki-mun, podporu vyjádřily Pákistánu evropské země.

Podle analytiků je atentát jednoznačným varováním pákistánské vládě, aby nepokračovala v politice spolupráce se Spojenými státy ve válce proti teroru. Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí už oznámil, že ničivý atentát nezlomí vůli jeho vlády pokračovat v boji proti teroristům.

. Vyjádření Karla Schwarzenberga ke smrti českého velvyslance

S hlubokou lítostí jsem přijal zprávu o tragickém úmrtí našeho velvyslance v Pákistánu pana Iva Žďárka. Jeho smrt svědčí o tom, že se nás teroristé snaží zasáhnout na nejcitlivějších místech. Velvyslanec Žďárek statečně plnil všechny své úkoly v těch nejsložitějších a nejrizikovějších podmínkách. Jeho skon je pro nás zavazující: nesejdeme z cesty, zlu budeme čelit a bojovat s ním. Jménem ministerstva zahraničních věcí, všech kolegů pana Iva Žďárka i jménem svým vyjadřuji svoji nejhlubší soustrast rodině a přátelům našeho velvyslance.

Omlouváme se všem slušným čtenářům za to, že jsme zrušili diskusi pod článkem. Někteří jiní ji bohužel zneužívali k opakovaným rasistickým a vulgárním výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě.

Autoři: , , ,
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....