Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi založili v Gobi oázu hojnosti. Mongoly tam učí zavařovat okurky

  10:29
Pěstovat okurky, melouny a lilky na poušti, to zní jako pěkná ptákovina. A právě to dělají Češi v Gobi, kamenité pustině na pomezí Mongolska a Číny. První sklizeň napovídá, že se jim to daří. Na svém malém hospodářství se snaží místní obyvatele naučit novým způsobům živobytí.
Vedoucí české farmy Pavel Muroň se chlubí nakládanými okurkami z Gobi.

Vedoucí české farmy Pavel Muroň se chlubí nakládanými okurkami z Gobi. | foto: Adam Hájek, iDNES.cz

Svět se tu smrskl na dvě barvy. Nahoře modré nebe, obloha tak průzračně čistá, až z toho bolí oči. Pod nohama jen hnědá, kamenitá pustina, rozkládající se všude, kam oko dohlédne. Kromě skomírající trávy tu neroste vůbec nic a na člověka padá tísnivé vědomí vlastní bezvýznamnosti. Jsme na jihu Mongolska nedaleko města Sajnšand, na okraji nehostinné pouště Gobi.

Depresivní monotónnost krajiny narušuje jen zelený obdélník, drobný flíček ztrácející se ve všudypřítomném moři písku a kamení. Šest hektarů bující vegetace představuje experiment, který by mohl bezútěšné krajině vtisknout zcela nový ráz. Češi se na malé farmě místním obyvatelům pokouší vysvětlit, že i v drsných klimatických podmínkách se dá pěstovat zelenina.

Podél návětrných stran plotu se z písku klube jilm sibiřský, nenáročná dřevina, která rychle roste a farmu by za několik let měla chránit před krutými větry. Hned za ním roste rakytník, nevysoký trnitý strom přezdívaný citronovník severu. Z jeho oranžových bobulek se dělají džusy, marmelády či sirupy a široké využití pro ně má i tradiční medicína.

Farma v poušti

Agropark nedaleko města Sajnšand založila organizace Člověk v tísni. Více než 10 milionů korun na projekt dala Česká rozvojová agentura působící při ministerstvu zahraničí.

Farma by měla ve velice řídce obydleném kraji větším než Česko sloužit jako poradenské centrum. Místní rolníci zde dostanou kvalitní osivo, nezbytné nářadí, ale i radu jak postavit fóliovník, jak nakládat s vodou a které plodiny se vyplatí v poušti pěstovat. Menší výuková centra provozují Češi i na dalších šesti místech v kraji Dornogobi.

Oboje to jsou rostliny, které jsou na zdejší nelítostné klima zvyklé. O kus dál ale je políčko brambor, melounů a cibule, ve větru se třepotá kukuřice a černý rybíz. A hned vedle se lesknou čtyři fóliovníky, skutečné srdce farmy. Uvnitř panuje vedro jako v prádelně a po modrých provázcích se pne hotová džungle.

Pod nemilosrdným sluncem se tu daří lilkům, paprikám, rajčatům a okurkám. A nejen podlouhlým salátovkám, ale i nakládačkám. Sklenice plné křupavých okurčiček v kyselém láku jsou vyskládány v chladném přítmí sklípku vykutaného do skály.

Hnojivo je zdarma

Vypadá to hezky, ale okurky či melouny jsou dost náročné na vodu a kde ji tady v Gobi vzít? "Všechna voda je z osmdesát metrů hlubokého vrtu, který jsme si nechali zaměřit a vyvrtat," říká vedoucí farmy Pavel Muroň. "Má kapacitu až 26 litrů za vteřinu, což z něj činí jeden z nejvydatnějších vrtů v kraji. Pro naše potřeby stačí jen třetina," vysvětluje usměvavý Ostravák.

Z vrtu putuje voda do obřího zásobníku na ocelových nohách, odkud se samospádem rozvádí do zavlažovacího systému, životodárných tepen farmy. Obstarání hnojiva není na rozdíl od vody žádný problém. Stačí najít v poušti zimoviště ovčího stáda a za hodinu máte náklaďák kvalitního, stoprocentně přírodního hnojiva.

I tak je ale pěstování zeleniny v Gobi tvrdou řeholí. Sezona je zde extrémně krátká, se sázením se začíná v květnu a na konci září už pouští opět vanou ledové vichry. "Na jaře se přiženou písečné bouře, na začátku léta přívalové deště a v říjnu už je mráz," vysvětluje Muroň, který před rokem a půl farmu zakládal.

Před jedním z fóliovníků dva Mongolové váží okurky a rajčata, které poputují na trh v Sajnšandu. "Drtivá většina zeleniny se sem dováží z Číny, což je pro nás tvrdá konkurence. Zatímco náš meloun stojí přibližně 1 500 tugriků (asi 20 korun), ten čínský jen 1 000. My ale chceme místní přesvědčit, aby si kupovali zeleninu vypěstovanou v jejich regionu," říká Muroň.

Změna myšlení

Do karet mu hraje nesrovnatelně lepší chuť jeho zeleniny i fakt, že Mongolové nemají Číňany příliš v lásce. Na podzim Češi předají farmu místním úřadům, peníze utržené z prodané zeleniny pokryjí chod farmy na příští rok. Muroň věří, že úspěch inspiruje Mongoly k zakládání vlastních políček.

V Sajnšandu totiž mnoho práce není. Továrny a zemědělská družstva se po pádu Sovětského svazu zavřely, v minulých letech navíc udeřily kruté zimy a pastevcům pomřelo mnoho dobytka. Políčka by lidem nezajistila jen obživu, ale také rozšíření jídelníčku, který se nyní skládá převážně z mléka a masa. Sázení rakytníků a jilmů navíc brzdí rozšiřování pouště.

"Zdejší lidé musí změnit svůj způsob myšlení. O dobytek se nemusí příliš starat, ale okurky a melouny jim bez každodenní péče uhynou," vysvětluje Muroň. Mongolský agronom farmy Gantulka Lhamjav plánuje, že o farmu se bude starat sdružení jejích zaměstnanců, kteří i dalším lidem poradí s pěstováním zeleniny.

Pozor na šibaly

Problémem je, že Češi farmu předávají příliš brzo. Skleníky a pole zatím vydaly jen první sklizeň, rakytníky jsou příliš nízké. Pavel Muroň připouští, že Češi by měli na chod farmy dohlížet nejméně tři roky, v ideálním případě pět. Za tu dobu Mongolové přijmou farmu za vlastní a nebude hrozit, že ji nechají zpustnout.

Jeho slova potvrzuje i inženýr Karel Vítek, který v roce 2007 v Gobi zakládal farmy pro organizaci Adra. "Jednu nám ukradla místní mafie. Přijel kluk v náklaďáku a odvezl všechny naše lidi. Řekli jsme si, že v takových podmínkách nebudeme pracovat a odešli jsme. Oni pak farmu obsadili," říká odborník na zemědělství.

"Před rokem jsem se tam byl podívat a už tam nic není, všechno zpustlo," dodává. "Na jiné farmě se zase šéfovou stala dcera místního starosty, která si myslela, že vše může řídit z ložnice. Vyhodit ji byl problém, ale nyní farma prosperuje ze všech nejlíp," říká Vítek. Daří se i dalším dvěma farmám v kraji, které před lety zakládal.

Co tedy Mongoly přesvědčí, aby se o svěřené hospodářství pořádně starali? "Prachy. Musí pochopit, že farmy jim vydělávají peníze," konstatuje Vítek. Pokud se Čechům podaří překonat klima i nástrahy místních šibalů, může se v Gobi mnohé změnit k lepšímu.

Sajnšand, Mongolsko

Sajnšand, Mongolsko

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...