Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Rozhlas a Prima se před volbami rozjedou do obcí, Nova chystá čtyři debaty

  12:00aktualizováno  2. září 13:32
Volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu se blíží a chystají na ně i média. Zpravodajství Novy přešlo do volebního režimu v pondělí 22. srpna. Český rozhlas nabídne speciální projekt předvolebního vysílání na regionálních i celoplošných stanicích. Na to, jak se žije v obcích v Česku se zaměří i moderátoři a reportéři CNN Prima NEWS.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto:  Viktor Chlad, MAFRA

„Žijeme v období, které je pro mnohé obyvatele nejtěžší v porevoluční historii Česka. Lidem se snižuje životní úroveň a mají strach z budoucnosti. I proto jsme se v našem předvolebním vysílání rozhodli zaměřit na konkrétní příběhy lidí z různých obcí,“ popsal šéfredaktor zpravodajství a publicistiky CNN Prima NEWS Pavel Štrunc.

„Umožnil nám to unikátní průzkum od STEM, díky kterému jsme mohli rozlišit tisíce obcí v Česku na šest základních typů podle kvality života,“ doplnil šéfredaktor.

Regionální reportéři v čele s Markétou Fialovu se také rozjedou do řady obcí různých typů, aby ukázali problémy, které tamní obyvatele nejvíc trápí. Právě speciální rozšířená vydání ZPRÁV Z REGIONŮ se stanou jedním z pravidelných pořadů, ve kterých diváci unikátní data uvidí.

CNN Prima NEWS chystá i sérii superdebat zástupců největších stran a hnutí kandidujících v komunálních volbách. Jednotlivé strany do debat redakce vybere na základě preferencí po zprůměrování relevantních předvolebních průzkumů.

Kandidáti do Senátu budou každý pátek večer diskutovat v pořadu Divoká karta. Zároveň se uchazečům o senátorská křesla budou věnovat moderátoři Pavlína Wolfová a Michal Půr v publicistickém pořadu 360°.

Na oba volební dny bude nachystaný speciální NOVÝ DEN se souhrnem všech důležitých informací týkajících se hlasování a v sobotu dopoledne se otevře živé volební studio.

Nova nabídne z velkých měst

Přechod zpravodajství Novy do volebního režimu znamená například, že všichni reportéři, editoři, producenti a vedení redakce musí mít podepsaný volební kodex zpravodajství TV Nova či se musí zdržet jakékoliv propagace konkrétní politické strany, hnutí či koalice.

„Do zpravodajských relací budeme od tohoto data zvát ty politické strany, hnutí a koalice, které budou v průběžných volebních odhadech dosahovat alespoň tři procenta hlasů. Je jedno, v jakém výzkumu se strana objeví, stačí, aby to bylo v jednom z nich, a to od 1. 8. 2022. Strany nemají garantovanou pozici v jakémkoliv příspěvku. Redakce sama rozhoduje, zda je strana do příspěvku relevantní, nebo nikoliv,“ upřesnil ředitel zpravodajství Novy Kamil Houska výběr respondentů do standardních reportáží v předvolebním období.

Před komunálními volbami TV Nova chystá čtyři debaty, a to z Plzně, Ostravy, Brna a Prahy. Každá debata bude trvat hodinu a půl a bude živě vysílána na TN Live se začátkem po Odpoledních Televizních novinách, tedy po 17:30, a koncem před Televizními novinami, v nichž najdou diváci desetiminutový souhrn. Moderování debat si mezi sebou rozdělí Rey Koranteng a Bára Divišová.

Předvolební debaty Nova chystá i v rámci obměny senátu. Ty se budou týkat jen několika vybraných obvodů, a to opět Plzně, Ostravy, Brna, Prahy a Jihlavy. Ostatním obvodům se bude v písemné anketě s kandidáty věnovat server TN.cz. Debaty se zúčastní všichni platní kandidáti z vybraného volebního obvodu dle seznamu Českého statistického úřadu.

Ve dnech voleb pak pokryje Nova své volební vysílání ve standardních zpravodajských relacích. Živě bude volby sledovat primárně zpravodajský stream TN Live na webu TN.cz, kde bude i sčítání výsledků voleb. Součástí vysílání bude také řada hostů, kteří nabídnout vhled do výsledků z politického, ekonomického i sociologického hlediska.

„Už loňské volby ukázaly, že naše zpravodajství umí připravit předvolební a volební vysílání ve vysoké kvalitě, které chceme dostát i nyní. A věřím, že naše heslo Volby jsou na Nově, to jasně dokazuje,“ uzavírá Houska.

Rozhlas zavítá i do menších měst a obcí

„Předvolební vysílání Českého rozhlasu poskytuje veřejnosti vždy objektivní a transparentní informace o jednotlivých kandidujících subjektech. Jejich zástupci se letos opět představí ve vysílání celoplošných a regionálních stanic na základě veřejného losování se záznamem na našich webových stránkách,“ uvedl generální ředitel rozhlasu René Zavoral.

„Stejně jako v minulých letech Český rozhlas nabídne před volbami posluchačům kvalitní obsah důležitý pro jejich všestrannou orientaci a svobodné utváření názorů,“ dodal šéf rozhlasu.

Základem volebního vysílání, které nabídnou regionální stanice ke komunálním volbám, bude speciální vysílání z každého okresního města. V krajských městech pak vše doplní i debaty lídrů všech kandidujících subjektů.

PŘEHLEDNĚ: Volby se blíží, vyberte si svého kandidáta do zastupitelstva či Senátu

Regionální stanice ve vysílání také představí kandidáty do Senátu prostřednictvím takzvaných „volebních vizitek“, které vzniknou na základě jednotného dotazníku.

Společný projekt stanic Radiožurnál a Plus a regionálních stanic Českého rozhlasu představí i rozhovorové duely kandidátů postupujících do druhého kola senátních voleb, které budou moderovat Karolína Koubová, Jan Pokorný, Tomáš Pancíř a Jan Bumba. Senátní duely odvysílají stanice v rámci pořadů Dvacet minut Radiožurnálu a Pro a proti.

Český rozhlas Radiožurnál a Český rozhlas Plus připraví tři předvolební speciály s moderátorem Tomášem Pancířem, který bude probírat s renomovanými komentátory, politology a sociology postupně senátní volby, volby v Brně a Ostravě. Volby v Praze pak postaví na debatách lídrů všech stran a hnutí kandidujících v metropoli.

Už tradičně hlavní zpravodajské stanice zavítají před komunálními volbami i do menších měst a obcí. Stanice Radiožurnál a Plus připraví celkem tři debaty, které bude moderovat Jan Pokorný.

Ve dnech voleb nabídnou stanice Radiožurnál a Plus speciální bloky vysílání s živými vstupy z volebních štábů o průběžných výsledcích, reakce politiků z okresních i statutárních měst a hodnocení politologů. Po uzavření volebních místností začne na všech regionálních stanicích speciální povolební vysílání. Zpravodajský server iROZHLAS.cz připravuje vlastní sčítací aplikaci.

Stejně jako v minulých předvolebních obdobích se zaměstnanci a spolupracovníci Českého rozhlasu řídí pravidly předvolebního vysílání, která slouží k udržení nestrannosti a objektivity.

Autor:

Drží Putin Orbána „pod krkem“? FSB ví o politicích EU hodně, říká Baar

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....