Babišova jedenáctka. Prymula by byl mezi zmocněnci Válkovou či Hniličkou

  18:45
Premiér Andrej Babiš nabídl náměstkovi ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi post vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Přinášíme přehled současných zmocněnců vlády, je jich zatím celkem deset. Patří mezi ně například zmocněnkyně pro lidská práva a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková či zmocněnec pro sport a bývalý hokejista Milan Hnilička.
Úřad vlády v Praze

Úřad vlády v Praze | foto:  František Vlček, MAFRA

1. Zmocněnec pro jadernou energetiku

Jaroslav Míl

Funkci zastává bývalý šéf elektrárenské společnosti ČEZ Jaroslav Míl, který zabezpečuje ministerstvo průmyslu a obchodu. V úřadu je od od února 2019. Podle Míla se Česko ani do budoucna bez jaderné energe neobejde. „Po roce 2040 bude kvůli odstavování uhelných elektráren chybět výkon, který svou výrobou pokryje zhruba 40 procent spotřeby elektřiny,“ řekl v loňském rozhovoru s iDNES.cz.

2. Zmocněnkyně pro lidská práva

Helena Válková

Helena Válková je místopředsedkyní Rady vlády pro lidská práva, Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, Rady vlády pro národnostní menšiny, Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením a Rady vlády pro rovnost žen a mužů. Od května 2019 zabezpečuje Úřad vlády.

Ve středu pozornosti se Válková ocitla počátkem roku, kdy byla mezi kandidáty na pozici ombudsmana. Čelila kritice kvůli obvinění, že na přelomu 70. a 80. let minulého století hájila zákony namířené proti tehdejším disidentům. Spolupracovala i s prokurátorem Josefem Urválkem, který se jako komunistický prokurátor účastnil procesu s Miladou Horákovou a nese přímou zodpovědnost za desítky justičních vražd. Válková to rezolutně odmítla.

3. Zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci

Vladimír Dzurilla

Zmocněncem pro IT a digitalizaci je od února 2018 Vladimír Dzurilla, který zabezpečuje ministerstvo vnitra. V oblasti se pohybuje dlouhodobě, před vládním angažmá zastával funkci generálního ředitele státního podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb, jejímž hlavním úkolem je poskytování IT služeb pro státní správu.

Pracoval také jako poradce na Generálním finančním ředitelství a na Ministerstvu financí. Za současné situace premiér Babiš kladl důraz na Dzurillovo zapojení do projektu tzv. chytré karantény.

4. Zmocněnec pro sport

Bývalého hokejového brankáře Milana Hniličku jmenovala vláda zmocněncem pro sport v březnu 2018. V srpnu 2019 stanul v čele Národní sportovní agentury a od ministerstva školství převzal agendu státní politiky ve sportu. Od roku 2021 má agentura rozdělovat peníze z dotačních programů pro sportovce.

Milan Hnilička

Hnilička zastává postoj, že by finanční podpora sportu v České republice měla být vyšší. Nyní do oblasti půjde mimořádná miliardová dotace, slouží však primárně na zmírnění dopadů koronavirové krize. Během ní se Hnilička zasazoval o co nejmenší omezení sportovních aktivit.

Olympijský vítěz a trojnásobný vítěz mistrovství světa byl po konci kariéry manažerem reprezentační sedmnáctky či generálním manažerem národního týmu. Do politiky vstoupil v roce 2017, kdy byl zvolen do Poslanecké sněmovny za hnutí ANO ve Středočeském kraji.

5. Zmocněnec pro zastupování ČR před Evropským soudem pro lidská práva

Vít Alexander Schorm

Už od roku 2002 zastává ve Štrasburku tuto pozici Vít Alexander Schorm, nastoupil na ní v devětadvaceti letech. Předtím působil jako poradce tehdejšího předsedy Nejvyššího soudu Otakara Motejla, poté byl až do roku 2000 vedoucím kanceláře tehdejšího místopředsedy vlády Pavla Rychetského.

Nyní zabezpečuje ministerstvo spravedlnosti. Podobně jako Válková byl počátkem letošního roku mezi kandidáty na nového ombudsmana. Schorma tehdy nominoval i Senát, těšil se podpoře opozičních stran, ale i vládního hnutí ANO. Funkci však nakonec nezískal.

6. Zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem Evropské unie

Právník Martin Smolek je zmocněncem od března 2008, Česko hájil v řadě mezinárodních kauz, například té s Norskem o odebrání dětí Evy Michalákové. Jeho agenda zahrnuje třeba také otázku uprchlických kvót, které Česko dlouhodobě odmítá.

Kromě zmocněnecké funkce je současně náměstkem ministra zahraničních věcí. V této pozici se dostal do popředí nedávno, kdy informoval o možnosti vycestovat do Chorvatska bez testů na covid-19, pouze na základě rezervace ubytování. Vyplývá to podle něj z vyjádření chorvatských úřadů.

7. Zmocněnec pro spolupráci na hraničních vodách

Ministerstvo životního prostředí zabezpečuje od roku 2017 Lukáš Záruba, kde je zároveň ředitelem odboru pro ochranu vod. Jeho funkce zahrnuje koordinaci aktivit se sousedními státy, tedy Německem, Polskem, Rakouskem a Slovenskem.

Lukáš Záruba

Řeší otázky vyplývající z užívání hraničních vod nebo spolupráci v oblastech jako jsou systémy včasného varování, povodňová ochrana či ochrana hraničních vod obecně. Všechny strany si také vyměňují zkušenosti například v otázce dopadů klimatických změn. Zárubova agenda nejen v Česku je v poslední době výrazně ovlivněna nebývalým suchem.

8. Zmocněnec pro spolupráci s Evropskou agenturou pro globální navigační družicový systém

Druhým nejdéle sloužícím zmocněncem je třiasedmdesátiletý Karel Dobeš. Spadá pod Úřad vlády a o spolupráci s družicovou agenturou GSA se stará od roku 2006. Ta z Prahy řídí evropský satelitní systém Galileo. Dobeš se angažoval také v dopravě či působí jako předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Karel Dobeš

V Česku bude od roku 2021 sídlit nová agentura EU pro kosmický program, která vznikne rozšířením organizace GSA. Přibudou další pracovní místa spojená s létáním do vesmíru. Dobeš je toho názoru, že bez satelitů řízených z Prahy se neobejdeme.

V oblasti evropských kosmických aktivit pracuje už od 70. let, v roce 2008 spoluorganizoval vstup Česka do Evropské kosmické agentury ESA a členství v jejích orgánech.

9. Zmocněnec pro mezinárodní organizace

Funkce není rok obsazena. Předtím ji zastával Petr Gajdušek, bývalý státní tajemník na ministerstvu zahraničí, který dříve působil například na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

10. Zmocněnec pro řešení vlastnických vztahů k pozemkům v česko-polském pohraničí

Desátým zmocněncem je nyní ředitel Státního pozemkového úřadu Martin Vrba, vláda ho jmenovala loni v lednu. Řeší vlastnické vztahy k pozemkům v česko-polském pohraničí.

Vrba vystudoval fytotechniku na Agronomické fakultě Vysoké školy zemědělské v Praze. Na různých vedoucích pozicích Pozemkového úřadu a následně Státního pozemkového úřadu působí od roku 1998.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  12:38

Přímý přenos Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

USA nenechají Ukrajinu padnout, řekl Austin. Ocenil český plán dodání munice

19. března 2024  12:22

Spojené státy a svobodný svět nenechají Ukrajinu padnout a nadále ji budou v obraně před ruskou...

Vylepení letáků o hejtmance Peckové bude viníky stát 50 tisíc, řekla policie

19. března 2024  12:16

Kauzu vylepení hanlivých letáků na adresu středočeské hejtmanky Petry Peckové z loňského října...

V Černošicích na nádraží našli dva mrtvé lidi, na místě jsou kriminalisté

19. března 2024  12:02

Policisté vyjeli k nálezu dvou těl na nádraží Černošice-Mokropsy v okrese Praha-západ. „Na místě...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...