Kandidáti do čela Strakovy akademie: zleva Ivan Bartoš, Andrej Babiš a Petr...

Kandidáti do čela Strakovy akademie: zleva Ivan Bartoš, Andrej Babiš a Petr Fiala. | foto: Rémy Vlachos, iDNES.cz

Bude vládnout ANO s SPD, nebo Spolu s Piráty a STAN? Z průzkumů je drama

  • 927
Hnutí ANO si v předvolebních průzkumech drží pozici lídra. Případné vítězství ale přináší povinnost sestavit vládu. Povolební spolupráci s aktuálně vládnoucím hnutím odmítají demokratické koalice, které by v případě spojení získaly ve dvou ze tří posledních průzkumů více než sto křesel ve Sněmovně. Spojence proto bude ANO hledat mezi ostatními subjekty, které se dostanou do Sněmovny. V úvahu připadá hnutí SPD nebo KSČM.

ANO si drží vedoucí pozici ve volebním pelotonu. Průzkumy mu dávají od 25 do skoro 32 procent. Na druhém místě se pevně zakotvuje s 20 až 22 procenty koalice Spolu složená z ODS, TOP 09 a lidovců. Naopak koalici Pirátů a Starostů, o kterých se před čtvrt rokem mluvilo jako o favoritovi, dochází dech. Má od 18 do 21 procent preferencí.

Stabilně čtvrtá je SPD s devíti až 12 procenty hlasů. Pátá je KSČM s 3,5 až 5,5 procenta hlasů. Zatímco by tato strana vypadla podle jednoho ze tří průzkumů ze Sněmovny, vládní ČSSD podle všech tří. Má v nich od čtyř do 4,9 procenta hlasů.

Dokázali byste si představit koaliční vládu ANO a SPD?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 20. září 2021. Anketa je uzavřena.

Podle posledního šetření agentury Median pro MF DNES by vládu sestavily oba opoziční koaliční svazy. Dohromady by měly 108 mandátů (Spolu 53, Piráti a STAN 55).  Průzkum agentury Data Collect pro Českou televizi z přelomu srpna a září jim přisuzuje kolem 104 poslaneckých míst (Spolu 53, Piráti a STAN 51).

Naopak šanci vládě ANO dává průzkum agentury STEM, z něhož vyplývá, že by stačilo hnutí se spojit s SPD. Dohromady by měly 44,2 procenta hlasů, což by mohlo vydat na 101 mandátů, zatímco obě opoziční koalice společně s KSČM (které by nehlasovaly pro důvěru takové vládě) 43,4 procenta. 

Spolupráce hnutí ANO a hnutí SPD v kombinaci s komunisty je podle předsedy ODS Petra Fialy reálnou možností. „Povolební spolupráce ANO, SPD a KSČM není žádnou hypotetickou variantou. Naopak je to reálná hrozba,“ napsal Fiala na Twitteru.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021

Šéf SPD Tomio Okamura však dal najevo, že role opoziční strany mu už nestačí a že chce jít do příští vlády. Spolupráci s ANO však připustil prozatím jen v případě, že by v ní nebyl nynější premiér Andrej Babiš.

Piráti a STAN mají jasno, naposledy v pondělí znovu vyloučili povolební spolupráci s hnutím ANO, ale i s komunisty nebo hnutím SPD. Spolupráci nejen s ANO odmítá dlouhodobě rezolutně i Spolu. KSČM je momentálně zklamaná z toho, že příliš nevydělala na tom, že menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerovala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video