Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Divadlo, anebo Evropa na prahu války? Exministři komentují ukrajinskou krizi

Sledujeme online   19:27
Jak hodnotí bývalí ministři zahraničních věcí současnou krizi na východě Ukrajiny? Podle Lubomíra Zaorálka nyní Rusko postupuje podle připraveného plánu a Evropa je krok od války, Tomáš Petříček ruskou agresi vnímá jako bezprostřední ohrožení celého středoevropského prostoru. „Putin zinscenoval velké divadlo,“ míní Karel Schwarzenberg.

Exministři zahraničí Tomáš Petříček, Lubomír Zaorálek a Karel Schwarzenberg | foto: koláž iDNES.cz

Ruský prezident v pondělí uznal nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny a pak tam vyslal ruské jednotky. Celý svět nyní s napětím sleduje situaci a eskalaci konfliktu mezi oběma zeměmi.

Podle exministra Lubomíra Zaorálka zlom v událostech nastal právě v pondělí, kdy Putin vystoupil se svým projevem „Celé se to dostalo na jinou úroveň, protože Putin ve svém vystoupení upřel Ukrajině právo státnosti a nezávislosti,“ popsal politik. Podle něj se tak ukázalo i několik dalších věcí, například to, že svět bude čelit daleko hlubší a dlouhodobější krizi, která nemá rychlé řešení.

„Je to velmi agresivní krok ze strany Ruska, kdy došlo k porušení mezinárodních norem a mezinárodního práva. Do značné míry to ukončilo úvahy o tom, že by konflikt na východě Ukrajiny měl diplomatické řešení,“ uvedl exministr zahraničí Tomáš Petříček.

Připomněl, že Rusko porušilo i své vlastní historické závazky. „V roce 1994 se jako jeden z garantů územní celistvosti Ukrajiny zavázalo zachovat její hranice v té podobě když se rozpadl Sovětský svaz,“ uvedl. „Uznání nezávislosti obou separatistických republik ze strany Ruska poslalo k ledu jakékoliv možnosti naplnění Minských dohod a jednání o ukončení osm let trvajícího konfliktu,“ míní Petříček.

Současný premiér Petr Fiala v souvislosti s konfliktem uvedl, že Evropa je krok od války. Podle exministrů k ozbrojenému konfliktu může dojít, pokud se Rusko nezastaví na území separatistů. „Věřím, že je zde možnost situaci deeskalovat, aby se předešlo rozsáhlému konfliktu. Ale z ruských vyjádření je zřejmé, že situace nemusí končit okupací jen východních regionů Ukrajiny,“ varoval Petříček.

Pokud se chceme předejít přímému konfliktu, tak Západ nemá moc jiných možností, než používat vůči Rusku ekonomické nástroje. Jsem přesvědčen, že si nikdo nepřeje ozbrojený konflikt mezi Ruskem s evropskými státy potažmo Spojenými státy. Konflikt dvou jaderných velmocí je nebezpečná záležitost pro nás pro všechny.

Tomáš Petříček

Obdobně možnou černou budoucnost naznačil i Zaorálek. „Kam až sahá ambice Putina je těžké odhadnout a je těžké odhadnout, co jsou jeho další kroky. My je v tuto chvíli neznáme, ale je evidentní, že to Rusové mají promyšlené. V jistém ohledu se dá říct, že můžeme být krok od války, protože není pochyb o tom, že Putin je připraven použít armádu, protože to je jeho nejsilnější karta, kterou má,“ uvedl Zaorálek. 

„Putin zinscenoval velké divadlo, nemám ale dojem, že by mělo dojít k válce, protože není blázen,“ poznamenal naopak Karel Schwarzenberg. Vyhrocení konfliktu podle něj nešlo nijak zabránit. Zároveň uvedl, že doufá, že se všichni poučili z roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym. 

Prostor pro diplomacii

Podle exministrů a politiků je však stále ještě prostor na diplomatické řešení situace. Nabídku vyřešit situaci takovou cestou zapakoval ve svém projevu v úterý také americký prezident Joe Biden. USA a jejich spojenci prý zůstávají otevření diplomacii, „pokud je seriózní“.

Normandský formát jsou jednání, ve kterých Francie s Německem zprostředkovávají rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem s cílem ukončit od roku 2014 se vlekoucí konflikt na východě Ukrajiny. Poslední takové setkání se odehrálo v prosinci 2019 v Paříži.

„Musíme trvat na tom, že budeme hledat prostor pro diplomatické řešení. Ale je evidentní, že nyní zřejmě na takových snahách moc nesejde. Putin je totiž odhodlán dotáhnout situaci tam, kam chce. A to ani nevíme kam,“ poznamenal Zaorálek. Podle něj jsou kroky Ruska promyšlené a Rusové jsou připraveni na vše, třeba i otevřený konflikt. Naopak zbytek světa situaci podle něj podcenil. 

Bývalý český politik Jan Kavan připomněl, že by se měla obnovit jednání v normandském formátu. „Všichni by se nyní měli soustředit na nalezení úspěšného diplomatického řešení. To znamená obnovit jednání v normandském formátu. Hledat možnost jak oživit Minské dohody v nějaké upravené formě. Usilovat o neutralitu Ukrajiny garantovanou Ruskem, USA a OSN,“ popsal.

Sankce pro Putina?

Evropská unie proti Moskvě ohlásila balík sankcí. Ty zasáhnou vysoce postavené činitele včetně ministra obrany Sergeje Šojgua, velké banky a firmy obchodující s neuznanými republikami na východě Ukrajiny. Sankce přijaly i další země, například Británie, Japonsko či Austrálie. Řada zemí je připravena opatření stupňovat, pokud Rusko zahájí plnohodnotnou invazi.

Právě v souvislosti se sankcemi Evropské unie uvedla eurokomisařka Věra Jourová, že by podle ní měl být na seznamu také ruský prezident Vladimír Putin. Fakt, že Putin na unijním seznamu chybí, je projevem slabosti než diplomatického umu, řekla místopředsedkyně Evropské komise Hospodářským novinám.

Ukrajinští vojáci opravují tanky po bojích proti ruským jednotkám v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. (27. dubna 2022)

Její názor sdílí i Petříček. „To, že na seznamu sankcí chybí přímo Vladimir Putin, naznačuje, že si EU chce nechat prostor pro možná další diplomatická jednání, ale nejsem přesvědčen, že tato jednání mohou k něčemu vést a Putin by na tom seznamu měl být. On je hlavním strůjcem kroků, které Rusko podniká,“ uvedl. Sankce vnímá jako jasnou reakci. Ponechávají podle něj ale také jistý prostor pro možná další jednání, jak předejít ještě širší eskalaci.

Naopak podle Zaorálka má své důvody, že jméno Putina na seznamu není. „My nemůžeme úplně zablokovat diplomatická jednání, nemůžeme úplně suspendovat hlavního představitele státu, protože on je ve skutečnosti jediným klíčem k vyjednávání do budoucna,“ popsal bývalý ministr.

Podle něj není jiná možnost než zvolit sankce. A to i přesto, že na ně mohou být Rusové připraveni. Ruští představitelé již uvedli, že západní sankce jsou předvídatelné. Sankční nátlak podle nich nemůže změnit ruskou politiku a ovlivnit odhodlání Ruska hájit své zájmy.

Odpojení od mezinárodního platebního styku? Ve hře jsou další protiruské sankce

„Sankce jsou tradičně to jediné, co máme. Nejzásadnější mi připadá rozhodnutí o zastavení certifikace Nord Stream 2,“ poznamenal s tím, že význam by také mělo odstřižení Ruska od systému pro mezinárodní platby SWIFT. „To je ten nejsilnější nástroj, který by mohl učiniti Rusům významnější problémy,“ dodal. 

Naopak podle Kavana Sankce nikdy nic nezmění. „Plošné sankce jen způsobí větší problémy běžným občanům. Cílené sankce na jednotlivé politiky si myslím, že Rusko ustojí. Dřívější sankce pomohly Rusku se stát více soběstačným. Také může očekávat pomoc od Číny, která se k sankcím nepřipojí,“ poznamenal s tím, že nyní by se mělo spíše „méně vyhrožovat a více přemýšlet“. 

Ukrajina byla podle Zaorálka vždycky pro Putina klíčová. Nyní je podle něj nejdůležitější, jak se Ukrajině podaří udržet jednotnou pozici. „My sami z vlastní historie moc dobře víme, jak těžké je udržet vnitropolitickou jednotu. Je nyní důležité, aby Ukrajina udržela tu svou. Rozhodně to není lehký úkol,“ dodal. 

Ministři zahraničních věcí

  • Jan Kavan (za ČSSD) působil na pozici ministra od 22. července 1998 do 15. července 2002. V letech 2002-2003 byl předsedou Valného shromáždění OSN. 
  • Karel Schwarzenberg (jako nestraník za SZ) byl ministrem od 9. ledna 2007 do 8. května 2009. Znovu na ministerské křeslo usedl 13. července 2010 (ve funkci byl do 10. července 2013, za TOP 09). 
  • Lubomír Zaorálek (za ČSSD) byl ve funkci od 29. ledna 2013 do 13. prosince 2017.
  • Tomáš Petříček (za ČSSD) působil jako ministr od 27. června 2018 do 15. října 2018.
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  23:22

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...