Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trable TOP 09. Odchody známých tváří a po výpovědi strana hledá i nové sídlo

  11:57
TOP 09 musí ještě v lednu vyřešit zásadní problém a najít si své nové sídlo. Dostala totiž od České obce sokolské výpověď z Michnova paláce v centru Prahy. Je to další trabl dříve vlivné politické strany, jejíž obliba klesá a s níž už nechtějí mít nic společného i některé známé tváře, exstarosta Prahy 1 Oldřich Lomecký a europoslanec Jaromír Štětina.

Takto slavila TOP 09 před pěti lety druhé místo v eurovolbách, před letošními řeší to, že se musí z Michnova paláce v centru Prahy vystěhovat. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil kategoricky popřel, že by vynucený odchod strany z jejího sídla, v němž byla od začátku své existence, souvisel s penězi, důvody vidí spíše jako politické.

„Všechny platby byly včas, nemáme žádné dluhy, odchod nijak nesouvisí s ekonomickou situací. Je podle mě dán politickými důvody, zkrátka Sokol nechce, aby opoziční strana byla v baráku ve chvíli, kdy žádá o státní dotace, jen to klidně napište,“ řekl iDNES.cz Pospíšil. “Nemáme žádné dluhy. TOP 09 je ekonomicky zdravá, ta výpověď je dána rozhodnutím Sokola,“ prohlásil.

Původně měla podle něj v Michnově paláci TOP 09 skončit na konci ledna. “Máme několik nabídek na stole, myslím si, že to bude koncem února, bylo to prodlouženo. Rozhodneme se a vybereme si, nejsme v situaci, kdy jiné politické strany se dostaly do problémů a musely opustit své sídlo,“ řekl europoslanec a předseda TOP 09 Pospíšil.

Důvody byly obchodní, říká mluvčí Sokola

„Po vzájemné dohodě se s koncem výpovědní lhůty čeká na to, až si TOP 09 najde nové sídlo,“ potvrdil iDNES.cz Marek Brodský z oddělení marketingu a propagace České obce sokolské.

„Důvody byly obchodní, v žádném případě ne politické. Sokol spravuje areál s péčí hospodáře, to jsou ty důvody, rozvoj areálu,“ uvedl Brodský. Odmítl, že se Sokol mohl zaleknout od toho, že nebude od státu dostávat peníze. „To je úplný nesmysl, tam žádné politické důvody nejsou,“ řekl Brodský.

Pikantní je, že bývalý starosta Prahy 1 za TOP 09 Oldřich Lomecký je po odchodu ze strany prvním místostarostou České obce sokolské.

Lomecký je po odchodu z TOP 09 ve vedení Sokola

„Já jsem nastoupil ve chvíli, kdy skončil můj mandát na radnici, což bylo okolo 1. prosince, oni tu výpověď dostali, nemýlím-li se, v listopadu. Ty dvě věci jsou si sice časově blízké, ale jinak je to čirá spekulace, že jde o nějakou pomstu,“ řekl iDNES.cz Lomecký. „Můžu si o tom myslet cokoli, ale já nebyl účastníkem rozhodnutí,“ uvedl bývalý starosta Prahy 1 za TOP 09.

Stranu opustil z ideových důvodů. „Ta strana má hodnotové desatero, na kterém byla založena. Byla konzervativní, pravicová ještě o něco více než ODS, od které se lišila tím, že byla proevropská, V Praze si vybrala po volbách spolupráci s aktivisticko-liberalistickými stranami nebo hnutími, s Piráty a s panem Čižinským. Měli se společně s ODS pokusit sestavit koalici, případně získat tichou podporou,“ je přesvědčen Lomecký.

„Lomecký byl člověk, jehož politika stranu poškozovala, permanentně jsme řešili nějaké kauzy, prohrál volby na Praze 1 a uražený odešel. Najednou se mu přestala líbit politika TOP 09. Odchází s výroky, že nechce být ve straně, která je v koalici s Piráty a s panem Čižinským. Jsem hrdý na to, že TOP 09 byla součástí Spojených sil pro Prahu, a umožnilo to, že mohly dát dohromady strany, které nebyly zatím odpovědné za chod magistrátu,“ řekl iDNES.cz Pospíšil.

Štětinův krok může zkomplikovat jednání se STAN

O víkendu europoslanec Štětina - zvolený před pěti lety za koalici TOP 09 a STAN - oznámil, že letos bude kandidovat do parlamentu sám s novým hnutím Evropa společně. „Letos už nechci kvůli novému vedení TOP 09 kandidovat za tuto politickou stranu, byť s ní nadále sympatizuji. Rozhodl jsem se založit nové hnutí Evropa společně, které bude výrazně prosazovat myšlenku evropanství,“ napsal Štětina.

„Pan Štětina ani nebyl členem TOP 09, žádal o podporu pražskou organizaci, tu nedostal a místo toho, aby dál usiloval o podporu v rámci strany, se urazil a odešel. Před pěti lety byl nominován za STAN,“ řekl v pondělí Pospíšil. Na serveru www.volby.cz lze ale dohledat, že Štětinu navrhla v roce 2014.

Štětinův krok teď může Pospíšilovi přidělat starosti. Na konci týdne totiž mají pokračovat jednání TOP 09 a STAN o vytvoření společné kandidátky, na níž by byl Pospíšil rád letos znovu do europarlamentu zvolen. A kdyby jednání zkrachovala, může to mít letos na podzim dopad i na výsledek volebního sněmu TOP 09.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Zlato je doma! V Česku propukla hokejová euforie

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

D4 uzavřel náraz auta do stromu. Pro těžce zraněné dítě přiletěl vrtulník

27. května 2024  18:07,  aktualizováno  18:57

Dálnici D4 na Příbramsku dnes v podvečer uzavřela nehoda osobního auta, které vyjelo mimo vozovku a...

Fiala podepisoval knihu, aktivisté za Palestinu ho nepustili ke slovu

27. května 2024  18:49

Premiér Petr Fiala v pondělí odpoledne uvedl svou novou knihu Vládnutí v čase krizí 2022-2023. Na...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

KLDR odpálila další raketu. Tokio je ve střehu, Soul reagoval leteckým cvičením

27. května 2024  16:39,  aktualizováno  17:15

Severní Korea v pondělí ze svého západního pobřeží odpálila raketu zatím neupřesněného typu, uvedla...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...