Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Výstavu těl považuje starosta Prahy 7 za neetickou, exponáty chce pohřbít

  17:52
Výstava těl nebožtíků Body The Exhibition se v Česku setkává s kritikou už od roku 2007, kdy se tu objevila poprvé. Její oponenti ale nyní přitvrzují. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský přišel s nápadem těla pohřbít. Nelze vyloučit, že kritikům se v budoucnu podaří tuto výstavu přece jen zastavit.

Proti Body The Exhibition, která probíhá od února na Výstavišti v pražských Holešovicích, teď s neotřelým nápadem vyrukovala městská část Praha 7. Její starosta Jan Čižinský je s dávkou nadsázky odhodlaný mrtvé pohřbít.

Fakta

Body The Exhibition

  • Po světě putuje několik výstav lidských těl. První do Česka dorazila v roce 2007.
  • Poslední začala letos v Praze 22. února a pořadatelé ji z 30. června prodloužili do 23. července.
  • S výstavami typu Bodies se začalo poté, co byla v roce 1970 na univerzitě v Heidelbergu vyvinuta konzervační technika plastinace.
  • Těla oficiálně poskytly čínské úřady univerzitě Dalian, jejíž pobočka zemřelé konzervační metodou připravuje do finální podoby.
  • Výstavy provázejí protesty a kritika kvůli etickým kontroverzím.

„Tu výstavu považuji za vrcholně neetickou. Jelikož jsme nechtěli postupovat svévolně, vznesli jsme dotaz na ministerstvo pro místní rozvoj a tam nás v našem podezření utvrdili. Jejich stanovisko zní, že podle zákona o pohřebnictví má radnice pohřbívací povinnost. Protože se jedná o cizí státní příslušníky čínské národnosti, v nejbližších dnech odešleme dopis na čínskou ambasádu a budeme žádat o souhlas s jejich pohřbením,“ odhaluje strategii úřadu starosta.

Výstava byla sice prodloužena až do 23. července, čínští diplomaté však mají k vyjádření třicetidenní lhůtu a nelze odhadnout, jak na neobvyklé psaní zareagují. Starosta nicméně věří, že se našla cesta a s ní i naděje, že alespoň příště v Česku podobná výstava povolena už nebude. Novela zákona o pohřebnictví, která zatím neplatí, je navíc v otázce nakládání s těly nebožtíků ještě přísnější.

„Já v žádném případě nevěřím, že ti lidé s takovým využitím svého těla dali souhlas. Tuhle výstavu pokládám za bohapustou komerci. Za mého starostování je taková akce na území Prahy 7 poprvé a z mého pohledu ji nelze ničím obhájit, byť se pořadatelé zaštiťují osvětovým významem,“ dodává starosta Čižinský.

Informace o těle jsou žádané

Provozovatelé expozice se proti takovému postoji rozhodně ohrazují. Podle nich jde o exponáty, které žádnému zákonu o pohřebnictví nepodléhají.

Ohrazují se i vůči informacím, že jde o těla čínských politických vězňů, jak se spekulovalo v bulváru.

„Pan starosta tímto způsobem jen lacině shromažďuje politické body, navíc trochu pokrytecky, protože do pokladny úřadu plyne z výstavy nemalá částka. Mají procenta z každé prodané vstupenky. Tuto výstavu máme na základě řádné smlouvy pronajatou od americké firmy Imagine Exhibition a exponáty jsme k nám přivezli v souladu se zákony Česka i Evropské unie. Veškeré právní dokumenty řešil americký partner a my nemáme důvod zpochybňovat, zda dárci těl dali souhlas,“ argumentuje Květa Havelková z pořádající agentury JVS Group.

Podle ní má expozice značný vzdělávací význam, je rozsáhlejší než ta minulá z roku 2012 a navíc obsahuje interaktivní zónu. Návštěvníci si tak pod vedením mediků mohou zkusit resuscitovat pacienta, prohlédnout si kornatění cév a tepen nebo si na speciálních modelech vyzkoušet samovyšetření prsu.

„Jsou z ní nadšeni učitelé, žáci i budoucí zdravotní sestry, které mnohdy nemají možnost se dostat k pitvě,“ podotýká pořadatelka.

Lékaři na pochybách

„Výstava, která ti změní život,“ vábí k návštěvě reklamní slogan. Otázku jak, si ovšem kladou i další její kritici. Také členy spolku Lidská práva bez hranic zneklidňuje, že není jasné, jak byl získán souhlas s darováním těl a zda lidé souhlasili s komerčním využitím svého daru.

Za kontroverzní považují prezentaci vypitvaných lidských těl konzervovaných speciální metodou i někteří lékaři. A rezervovaně se stavějí i k inzerovanému vzdělávacímu významu.

Patří mezi ně například i prezident České lékařské komory Milan Kubek nebo zástupci České anatomické společnosti, kteří výzvu spolku Lidských práv bez hranic podpořili.

Pořadatelé si stojí za svým a pohotově vrší argumenty. „Žádné překvapení, anatomové byli proti nám vždycky. Mají zájem na elitnosti jejich spolku a chrání si vědu pro sebe. Z našeho pohledu je však lepší informovaný pacient,“ odráží kritiku Květa Havelková.

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Čína zprovoznila revoluční solární elektrárnu. Dokáže proud vyrábět i v noci

Už na konci letošního roku by se měla do provozu dostat první dvouvěžová (twin-tower) solární elektrárna na světě. Nachází se v Číně a ročně zvládne vyrobit až 1,8 miliardy kWh energie. Převratnou...

27. července 2024

Sestřelili jsme 21 ukrajinských dronů, tvrdí Rusko. O útoku chybí podrobnosti

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Brjanskou oblastí 21 ukrajinských dronů. Podle ruskojazyčného serveru BBC to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské letectvo během noci...

27. července 2024  9:01,  aktualizováno  11:55

Venezuela se opatrně nadechuje. Odpůrci Madura si chtějí volby ohlídat

Venezuelané budou v neděli volit prezidenta. Současný autoritář Nicolás Maduro opět kandiduje a hodlá vyhrát „po dobrém, nebo po zlém“. Proti nenáviděnému vládci však stojí vzácně sjednocená opozice...

27. července 2024  11:40

Izrael v Gaze nařídil další evakuaci humanitární zóny, reaguje na raketové útoky

Izraelská armáda v sobotu nařídila v Pásmu Gazy evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny. Armáda v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou...

27. července 2024  11:30

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....