Vratislav Mynář a Jiří Ovčáček

Vratislav Mynář a Jiří Ovčáček | foto: Petr Topič, MAFRA

STALO SE DNES: Hrad zveřejnil platy vedoucích, Passerovi hrozí vězení

  • 1
Kancelář prezidenta republiky v pondělí zveřejnila platy a odměny svých pracovníků za loňský rok. Českého podnikatele Radima Passera začne vyšetřovat německé státní zastupitelství kvůli jízdě o rychlosti 417 kilometrů za hodinu po německé dálnici. Americká společnost Meta Platforms pohrozila, že své služby Facebook a Instagram stáhne z Evropy. Přinášíme výběr pondělních událostí.

Kancelář prezidenta republiky v pondělí zveřejnila platy a odměny svých pracovníků za loňský rok. Třeba Vratislav Mynář si v loňském roce přišel na 1,4 milionu čistého, k tomu dostal téměř půl milionu na odměnách. Mluvčí Jiří Ovčáček, který odmítá mluvit s novináři, si za svou práci v loňském roce vydělal zhruba 744 tisíc korun. K tomu získal odměny přes 170 tisíc korun.

Hrad zveřejnil platy vedoucích. Nejvíc bere Mynář, nejhůř placený je Ovčáček

Českého podnikatele Radima Passera začne vyšetřovat německé státní zastupitelství ve Stendalu na severovýchodě Německa kvůli jízdě o rychlosti 417 kilometrů za hodinu po německé dálnici A2. Německou dálnici pro zkoušku svého auta vybral zřejmě proto, že nemá téměř žádné rychlostní omezení. Podle agentury DPA hrozí Čechovi až dva roky vězení nebo peněžitý trest.

Za jízdu rychlostí 417 kilometrů v hodině hrozí Passerovi až dva roky vězení

Americká společnost Meta Platforms pohrozila, že své služby Facebook a Instagram stáhne z Evropy, pokud nebude moci nadále přenášet data uživatelů na servery ve Spojených státech. Firma to uvedla v podrobných záznamech o hospodaření, které předložila americké komisi pro cenné papíry.

Meta hrozí stažením Facebooku z Evropy. Vadí jí zákaz přenosu dat do USA

Polsko slíbilo, že nerozšíří rozsah těžby v Turówě k hranicím, pokud nebude dokončena podzemní bariéra, stavba zemního valu či zajištěn monitoring. Česko se zavázalo, že nezahájí žádné další řízení o porušení právních předpisů. Vyplývá to z mezistátní dohody, kterou v pondělí zveřejnila česká vláda. Polsko ji může za pět let vypovědět. Dohodu kritizuje organizace Greenpeace. Podle Sousedského spolku Uhelná tím zhasla poslední naděje na ochranu vody.

Polsko slíbilo val, Česko, že už se nebude soudit, vyplývá z dohody o Turówu

Starosta kanadské metropole Ottawa Jim Watson v neděli vyhlásil nouzový stav. Odůvodnil to tím, že demonstrace proti covidovým opatřením, které už přes týden blokují centrum města, představují nebezpečí pro obyvatele. Přístup k demonstrantům zpřísnila i policie a lidem zakázala nosit jim jídlo či palivo. V sobotu zažila protesty i další kanadská města, jejich rozsah byl ale menší.

Ottawa vyhlásila nouzový stav, nezvládá blokádu tisíců odpůrců očkování


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video