Penze mají růst méně. Návrhu vlády vzdorovala opozice do půl druhé ráno

  6:43aktualizováno  9. června 1:28
Koalice prosadila v prvním čtení ve Sněmovně vládní návrh zpomalit valorizace penzí a zpřísnit podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Opozice vzdorovala více než třináct hodin, až do půl druhé ráno. Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura nezískal dost hlasů pro zamítnutí vládního návrhu. Bude se jím teď zabývat sociální výbor ve Sněmovně.

Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Nyní se zvedají o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by to mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu růstu reálných mezd.

Pro odmítnutí vládního návrhu hlasovalo 60 ze 142 přítomných poslanců. ANO a SPD jsou ve Sněmovně v menšině, a tak nemohly prosadit svou. Šlo jen o to, jak dlouho vydrží vzdorovat. Ale ani obstrukce neměly tentokrát takovou sílu, nejdéle - tři a půl hodiny mluvil šéf ANO Andrej Babiš - ale po půlnoci došel opozici dech a nevydržela zákonu vzdorovat ani do rána.

Babiš tři hodiny brzdil úpravu pravidel penzí. Nevymlouvejte se na ANO, řekl

Vláda chce změnit i současná pravidla pro mimořádné valorizace v průběhu roku. Ty mají být nahrazeny jednorázovým přídavkem po zbytek roku, který by se ale už nezapočítával do řádné valorizace od začátku roku. „Nebude o něj muset nikdo žádat,“ řekl ve Sněmovně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Předčasný důchod má být možný maximálně 3 roky před dosažením věku, kdy má člověk nárok na řádný důchod. Jít by do něj by mohli lidé, kteří pracovali a platili odvody 40 let.

Pobíraná částka v předčasném důchodu by se měla krátit víc než dosud. Penze se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je stejná pro všechny a v zásluhovém procentním díle se odrážejí odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet dětí. Podle novely by se u předčasného důchodu až do řádného termínu zásluhová část valorizovat neměla.

Jde o předstupeň k důchodové reformě, na níž se shodla vládní pětikoalice a podle níž se má věk odchodu do penze nově nastavovat podle vývoje doby dožití každý rok lidem, kterým je 50 let. „Tato vláda je první, která má odvahu přijít s důchodovou reformou,“ řekl ve Sněmovně premiér Petr Fiala.

Důchodci mají jediní kompenzovanou inflaci, řekl premiér Fiala

Důchody představují největší výdaj rozpočtu a demografický vývoj je proti nám, řekl ve Sněmovně premiér Fiala. „Důchodci, senioři, a to je dobře, se stávají jedinou společenskou skupinou, která má plně kompenzován růst inflace,“ uvedl předseda vlády

„Pokud bychom se nepustili do reformy penzí, výdaje na důchody by brzy tvořily většinu celého rozpočtu. A vládě, každé budoucí vládě, ať bude jakákoliv, by nezbylo dost peněz na další věci, na investice, na vzdělání nebo třeba na obranu,“ prohlásil předseda vlády. „Dokonce ani na nezbytná sociální opatření, jako jsou třeba rodičovské příspěvky nebo přídavky na děti,“ dodal.

Nové důchody budou nižší, odvody OSVČ i daně firem se zvýší, navrhla koalice

Fiala označil předloženou novelu za první krok k tomu, aby vláda mohla představit ucelenou důchodovou reformu.

„Počítáme s tím, že stát bude každému účastníkovi sociálního pojištění vyplácet důchody průměrně 21,5 roku. To je číslo, které by mělo zůstat stejné pro všechny generace občanů České republiky. Nově přiznané důchody od roku 2026 se také budou postupně valorizovat pomaleji, než tomu bylo dosud. Ale prosím, jde o snížení valorizace zhruba v řádu 150 až 200 korun,“ rekapituloval předseda vlády na čem se vládní pětikoalice domluvila.

Vláda chce zavést sdílení důchodových nároků manželů, tedy rovnější rozdělení důchodů v případě, kdy manželé měli výrazně rozdílné příjmy, a při výpočtu důchodů zohledňovat výchovu dětí.

Za posledních třicet let chybí 900 tisíc dětí

Pokud má člověk rád své děti a svá vnoučata, tak si myslím, že rozumný člověk, člověk, který si v životě mnoho odřekl proto, aby se jeho děti a vnoučata mohly mít přiměřeně dobře, tak si myslím, že pochopí, že některá opatření je nutno udělat,“ řekl ministr Jurečka.

„Kdybychom to nechali tak, tak v roce 2050 v tomto systému bude každý rok chybět více jak 350 miliard korun. Každý rok,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí.

Důvodem je i to, že za posledních třicet let chybí statisíce dětí . „Nemáme porodnost, která by měla hodnotu dvě a více dětí na jednu ženu. Takže o toto úsilí se máme stále snažit, nesmíme na něj rezignovat a naše vláda na něj také nerezignuje. Ale to, že nám chybí za těch skoro třicet let 900 tisíc dětí, už je fakt, který se stal, ten už nedokážeme zpětně změnit,“ uvedl ministr.

České rodiny zkrátka nechtějí mít víc dětí, populace stárne a čím dál méně lidí v produktivním věku tak bude muset platit rostoucí počet penzistů.

„Reagujeme na to, že důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný,“ řekl již před schůzí ministr Jurečka. „Jsem připraven jednat dalších čtyřiadvacet, třicet hodin,“ uvedl také na tiskové konferenci pětikoalice. „Budeme tady tak dlouho, jak bude třeba. Nebudeme z toho dělat show,“ odvětil mírně podrážděně na otázku, zda má s sebou spacák a zda je připraven i na jednání o víkendu.

Poslanci hned v úvodu mimořádné schůze odhlasovali na návrh šéfa poslanců KDU-ČSL Marka Výborného, že mohou jednat i hlasovat také po půlnoci, klidně až do rána. Nakonec opoziční poslanci neměli chuť ani sílu jednání protahovat ani do rána, ani do dalších dnů - jako když v březnu schvalovali nižší valorizaci důchodů od letošního června a opozice vydržela obstruovat několik dnů.

„Smyslem důchodové reformy je zachránit důchody třeba i pro generaci mých rodičů,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Není to žádná důchodová reforma, říkali jeden po druhém opoziční politici

„Je to série parametrických změn, není to žádná důchodová reforma,“ prohlásil šéf SPD Tomio Okamura o vládním návrhu.

To, že vláda nepředkládá reformu, ale jen úpravu některých parametrů, pak zaznělo během více než třináctihodinové rozpravy ještě mnohokrát. Unisono na to upozorňovali opoziční poslanci.

„Jediným cílem je snížení životní úrovně důchodců,“ řekla k předloze šéfka poslanců ANO Alena Schillerová a označila ji za nesmyslný asociální návrh. Vláda podle ní současnou situaci penzistů nechápe.

Třetí dítě do rodiny i vyšší pojistné, tak vidí odbory penzijní reformu

Opozice ale neměla dost hlasů na to, aby návrh vlády potopila při současném rozložení sil ve Sněmovně.

„Pokud to prosadíte silou, nepřežije to déle než jedno volební období,“ varoval vládu před půlnocí poslanec ANO Marek Novák. Byla to ale poslední vážnější hrozba ze strany opozice. Po půlnoci se jednání Sněmovny velmi zrychlilo a na počínání většiny zúčastněných bylo znát, že chtějí rychle domů a rozhodně nepočítají s jednáním přes den v pátek a už vůbec ne o víkendu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...