Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podezření kolem Babiše podle Senátu oslabují českou pozici v Evropské unii

  9:28aktualizováno  15:57
Podezření ohledně střetu zájmů premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše oslabují podle senátorů českou pozici na jednáních Evropské rady, zejména o příštím víceletém unijním rozpočtu. Senátoři také chtějí zřídit komisi k evropským auditům, podle nichž je Babiš stále ve střetu zájmů a Agrofert by měl vrátit stovky milionů korun.

Premiér Andrej Babiš na summitu EU v Bruselu (10. dubna 2019) | foto: Reuters

Pro návrh usnesení, že problémy kolem střetu zájmů premiéra oslabují českou pozici při jednání Evropské rady, hlasovalo 53 ze 72 přítomných senátorů, sedm jich bylo proti. S návrhem usnesení přišel výbor pro záležitosti Evropské unie.

„Problém střetu zájmů je problém pana premiéra, nikoli naší republiky. Česká republika má problém právě kvůli premiérovi,“ uvedl senátor z Klubu liberální demokracie - Senátor 21 Tomáš Goláň.

Senát usnesení přijal po debatě o programu červnového zasedání špiček členských zemí EU. Babiš se z jednání horní komory omluvil, na sociálních sítích zveřejňoval fotografie z návštěvy Baťova kanálu.

12.června 2019 v 09:58, příspěvek archivován: 12.června 2019 v 12:58

Začínáme výjezd. Téma doprava a sucho. Já, ministr dopravy Vladimír Kremlík a ministr životního prostředí Richard Brabec. První zastávka. Přístav Petrov, Baťův kanál. Cíl je do čtyř let prodloužení splavnosti o 20 kilometrů do Hodonína a Kroměříže. https://t.co/ds8mM9G4BR

„Senát pravděpodobně nemá co na práci, tak teď vytváří nějakou strukturu, která na to nebude mít žádný vliv, jsou to jenom politické projevy. Senát je tradičně proti vládě. Cokoliv bychom my řekli, že dáme do (brněnského) nádraží 50 miliard, tak oni budou proti. Takže je to jenom pokračování té atmosféry, která tu je vyvolávána některými politiky a některými aktivistickými novináři,“ reagoval Babiš na počínání senátorů při návštěvě jižní Moravy.

V Senátu neměl jen kritiky. Proti návrhu usnesení vystupoval lidovec Jiří Čunek, podle kterého by se domácí problémy měly řešit doma. Návrh označil za sebemrskačství. „Každý se snaží vyhrát tu domácí politiku na tom, že způsobí, řekněme, mnohdy faul celé České republice,“ uvedl.

Senátoři chtějí komisi k evropským auditům k Babišovi

Zřízení dočasné komise Senátu k návrhům auditních zpráv Evropské komise, které konstatují střet zájmů premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana ze sociální demokracie, navrhly dva největší senátní kluby - Starostové a nezávislí a ODS.

Místopředseda ODS Miloš Vystrčil

ODS chce, aby komise zajistila objektivní posouzení informací ohledně auditu Evropské komise. „Výsledkem práce komise, která by měla objektivně posoudi informace v návrhu auditních zpráv, by měla být zpráva, která bude přednesena na půdě Senátu a ten k ní zaujme stanovisko,“ řekl šéf sentáního klubu ODS a místopředseda strany Miloš Vystrčil.

Starostové a nezávislí vyzvali ministra Tomana, aby zveřejnil předběžný návrh auditní zprávy o dotacích do zemědělství. Chtějí také, aby Senátu celou věc objasnil zástupce Státního zemědělského intervenčního fondu.

„Máme jako senátní klub pozitivní postoj k iniciativě Milion chvilek pro demokracii a podpoříme i vznik senátní komise. Pokud by měla byť o jediný den urychlit demisi vlády Andreje Babiše, má její vznik smysl,“ řekl předseda senátního klubu KDU-ČSL Petr Šilar.

Pro senátní komisi bude i klub Babišova hnutí ANO

Vytvoření komise podpořila tak trochu překvapivě jménem senátního klubu ANO předsedkyně klubu ANO Zdeňka Hamousová. „Komise nemá vyšetřovací charakter,“ uvedla Hamousová s tím, že komise si bude moci přizvat například zástupce Ministerstva pro místní rozvoj.

„Budeme se moci vyjádřit k tomu, o čem všichni mluví, ale málokdo to ještě viděl,“ řekl senátor zvolený za ANO Ladislav Václavec, který má být jedním ze členů komise.

Z návrhu auditní zprávy Evropské komise, podle něhož je Babiš ve střetu zájmů, má dál na firmu vliv a současně má jako předseda vlády vliv také na použití unijních peněz, vyplývá, že by měl holding Agrofert vracet 451 milionů korun. Tolik získal na dotacích od jara 2017, kdy začala v Česku platit novela zákona o střetu zájmů. Kvůli novele Babiš převedl své firmy spadající pod Agrofert, do svěřenských fondů. Podle předběžného auditu Evropské komise tím ale český premiér střet zájmů nevyřešil.

Schůzka se zástupci Milionu chvilek pro demokracii

„My nejsme spokojeni s tím, jak jsou zatím ty zprávy předkládány, nebo nepředkládány veřejnosti,“ uvedl místopředseda Senátu Jan Horník z klubu Starostů a nezávislých, který v úterý jednal se zástupci iniciativy Milion chvilek pro demokracii. Ta pořádá protesty, při nichž požaduje odstoupení premiéra Andreje Babiše.

Zatím největší minulý týden zaplnil Václavské náměstí a podle Mikuláše Mináře z Milionu chvilek pro demokracii dorazilo 120 tisíc lidí. Babiš reagoval, že neodstoupí a že na centrálních pražské náměstí bylo lidí méně.

„Míč, který byl vykopnut na Václavské náměstí, jsme zvedli“

Dočasná komise Senátu k návrhům auditních zprávě má být dvanáctičlenná a jejím předsedou se má stát člen senátního klubu ODS Zdeněk Nytra.  Čas na práci bude mít do konce ledna příštího roku.

Jan Horník, senátor a starosta Božího Daru.

„Míč, který byl vykopnut na Václavském náměstí, jsme zvedli,“ řekl Jan Horník. Za každý senátní klub mají být v komisi k auditním zprávám Evropské komise dva zástupci.

O zřízení komise rozhodne Senát ve čtvrtek, ale že bude ustavena, je jisté vzhledem k tomu, že to podporují kluby v horní komoře parlamentu.

Pětice opozičních stran - ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN - zvažuje vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, ale před tím vyzvala ČSSD a SPD Tomia Okamury, aby jasně řekly, za jakých okolností by byly ochotny s povalením vlády pomoci.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...