Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další audit zpochybňuje zemědělské dotace pro Agrofert i ministra Tomana

  17:43aktualizováno  19:35
Do Česka dorazila další předběžná auditorská zpráva z Evropské komise, která se tentokrát týká zemědělských dotací pro Agrofert. Převzetí dokumentu potvrdilo ministerstvo zemědělství, které má tyto dotace na starosti. Na čtvrtek svolal resort tiskovou konferenci, kde se k obsahu dokumentu pravděpodobně vyjádří. Agrofert zatím zprávu nemá k dispozici, jakékoli protizákonné jednání však odmítá.
Premiér Andrej Babiš uvedl do úřadu nového ministra zemědělství Miroslava...

Premiér Andrej Babiš uvedl do úřadu nového ministra zemědělství Miroslava Tomana. (27. června 2018) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Odeslání předběžné auditní zprávy do Česka potvrdil ČTK také mluvčí Stálého zastoupení ČR při Evropské unii Petr Janoušek.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka pro iDNES.cz uvedl, že společnost zprávu nemá k dispozici, nezná její obsah a proto se k ní nemůže zatím vyjadřovat. „Stejně jako v případě předchozí zprávy, ať už budou závěry jakékoliv, tak trváme na tom, že v oblasti dotací postupujeme přesně podle zákona,“ dodal. 

Podle Hospodářských novin auditní zpráva opět vytýká premiérovi Andreji Babišovi (ANO) střet zájmů. Není v ní však, kolik peněz má Česká republika Bruselu vracet. 

Podle zdroje Deníku N se zpráva týká i ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Jeho jméno se v novém auditu opakovaně vyskytuje, stejně jako jméno premiéra Babiše, uvedl web deníku. Stejnou informací disponují také zdroje ČTK. 

Toman v pondělí na dotazy novinářů řekl, že žádný střet zájmů nemá a na tom trvá. Dotace ve prospěch své rodiny podle svých slov ovlivňovat „absolutně nemůže“. Odmítl také to, že by v budoucnu mohly nastat problémy s celkovým čerpáním zemědělských dotací.

Andrej Babiš se k oběma předběžným auditním zprávám zatím vyjadřovat nechce. Pro Českou televizi ve středu zopakoval, že je nutné počkat na odpověď českých úředníků, kteří připraví reakci České republiky. 

Někteří opoziční politici po zprávě o druhém auditu volají po tom, aby byl text předběžné zprávy zveřejněn. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan zaslal ministru Tomanovi dopis, ve kterém o zveřejnění textu žádá. 

Podobně se vyjádřil na Twitteru i předseda KDU-ČSL Marek Výborný. „Není možné, aby jakékoli dotační problémy a střet zájmů kohokoli platil český daňový poplatník! Vyzýváme MZe, aby zprávu zveřejnilo, ať to za ně nemusí dělat média“, napsal. 

„Už nejde o stamilióny, ale o miliardy ze stát. rozpočtu. Rezignaci premiéra nečekám. Ale jak dlouho budou ČSSD a SPD ještě držet Babiše u moci?“ reagoval na Twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Nejvíce dotací získal Agrofert v roce 2017

  • Agrofert je největším tuzemských koncernem v zemědělství a potravinářství. Celkem do něj spadá více než 200 firem i z dalších oborů, například z chemie, lesnictví nebo dřevařství. 
  • Hlavním přísunem peněz jsou provozní dotace, které dostávají zemědělské podniky koncernu. Výše provozních dotací se vypočítává podle počtu chované zvěře nebo podle výměry osetých ploch. Agrofert jich nejvíce získal v roce 2017, a to ve výši 1,3 miliardy korun.
  • Agrofert peníze většinou získává z evropských fondů, které v Česku rozdělují ministerstva průmyslu a zemědělství. V menší míře jsou zastoupeny i dotace, které vyplácí resort životního prostředí

Agrofert dostal od roku 2012 přes šest miliard

Přijetí auditní zprávy ČTK potvrdila i mluvčí Státního zemědělského intervenční fondu (SZIF) Vladimíra Nováková. Čtvrtečního briefingu se podle ní zúčastní rovněž ředitel fondu Martin Šebestyán. Konkrétní čas briefingu by úřady měly zveřejnit během večera. Právě přes SZIF Agrofert většinu zemědělských dotací čerpá. Zatím ale není jasné, jakou částí dotací se audit zabývá. 

Ze Státního zemědělského intervenční fondu bylo holdingu Agrofert od roku 2012 do letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun. Unijní auditoři byli ve fondu na kontrole letos mezi 14. a 18. lednem. 

Server iRozhlas.cz minulý týden upozornil na to, že zemědělský fond s firmami z holdingu Agrofert stále podepisoval smlouvy, přestože od loňského srpna platí nová unijní pravidla o střetu zájmů. Podle serveru od té doby fond uzavřel smlouvy na šest nových projektů za téměř 40 milionů korun. Pokud by i auditní zpráva o zemědělských dotacích navrhovala peníze vrátit, mohlo by to mít na Agrofert jako největšího producenta v českém zemědělství a potravinářství hospodářský dopad.

Deník N také upozornil na to, že ministerstvo zemědělství podle jejich informací požádalo o doručení auditu v papírové podobě, kterou přivezl úředník z Bruselu do Prahy letadlem. Podle zdrojů deníku panuje po posledním úniku informací na úřadech napjatá atmosféra a zaměstnanci se snaží být obezřetní.

Babiš zasedá v českých vládách od roku 2014. V únoru 2017 vložil své firmy do dvou svěřenských fondů kvůli tomu, že začal platit takzvaný lex Babiš. Do té doby zákon členům kabinetu přístup k evropským fondům neomezoval, nesměli však chod svých firem ovlivňovat.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...