Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš označil audit za útok. Opozice neprosadila zákaz dotací Agrofertu

  14:12aktualizováno  19:55
Za velice pochybný a za útok na Českou republiku označil ve Sněmovně premiér a šéf ANO Andrej Babiš předběžný audit Evropské komise, který dorazil do České republiky. Mluvil o tom, že za minulých vlád muselo Česko Evropské unii vracet 35 miliard korun. Neprošel návrh ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN, aby vláda zajistila okamžité zastavení vyplácení dotací společnostem patřícím pod Agrofert.

Nepodpořili to poslanci ANO, ČSSD, KSČM ani SPD Tomia Okamury. (jmenovité hlasování jednotlivých poslanců zde)

04.června 2019 v 19:12, příspěvek archivován: 04.června 2019 v 19:54

Zatímco na Václavském náměstí demonstrují proti premiéru Babišovi desetitisíce lidí, v Poslanecké sněmovně "úřaduje" koalice ANO, KSČM a SPD. ČSSD jim nedůstojně sekunduje. Pamatujme si to.

Naopak šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek prosadil usnesení, aby vláda musela do konce srpna předložit Sněmovně zprávu o tom, ve kterých případech musela Česká republika po vstupu do Evropské unie dotace vracet. Vláda má také předložit zprávu, jaké kroky učinily české orgány proti osobám, které zavinily korekce ze strany Evropské unie. To Faltýnek navrhl v návaznosti na vystoupení Babiše, podle kterého muselo Česko za předchozích vlád kvůli korupci a machinacím Evropské unii vracet 35 miliard korun. Pro to hlasovalo 159 ze 166 přítomných poslanců ze všech politických stran.

Poslanci žádají vyvození odpovědnosti viníků za finanční škody

Prošly také dva návrhy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury. „Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj v souvislosti s předběžnou zprávou Evropské komise o šetření střetu zájmů předsedy vlády k důslednému hájení zájmů České republiky. V případě finanční škody způsobené České republice porušením českých zákonů žádáme vyvození odpovědnosti viníků,“ přečetl usnesení Okamura. Pro bylo 107 ze 177 přítomných poslanců, konkrétně ANO, SPD, KSČM a dva nezařazení poslanci, bývalí poslanci ODS Václav Klaus mladší a Zuzana Majerová Zahradníková.

„Údajně kvůli střetu zájmů, kvůli mé bývalé firmě, má Česká republika vracet nějaké peníze,“ řekl před tím odpoledne ve Sněmovně premiér Andrej Babiš. „Kvůli Agrofertu a kvůli mně se nebudou vracet žádné peníze,“ prohlásil premiér. „Je to pochybná, nepovedená a nepravdivá zpráva, která má znaky útoku. Je to ohrožení České republiky a českých firem,“ řekl Babiš.

Fiala naznačil, že ODS vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Z vyjádření lídra nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fialy vyplynulo, že pokud vláda sama nepožádá o hlasování o důvěře, vyvolá ODS hlasování o nedůvěře jeho kabinetu. Podle lídra nejsilnější opoziční strany je totiž povinností opozice tvrdě a nekompromisně hájit zájmy českých daňových poplatníků. Premiér ale jeho slova neslyšel, jednání Sněmovny v průběhu jednání o auditní zprávě Evropské komise opustil.

Pokud by ODS skutečně k hlasování o nedůvěře vládě přistoupila, je k povalení kabinetu potřeba nejméně 101 hlasů poslanců, které ovšem opozice nemá. Menšinový kabinet ANO a ČSSD, který tolerují komunisté, se momentálně včetně hlasů KSČM opírá o 108 poslanců z 200.

Při svém vystoupení se Babiš opřel do opozice, která požaduje jeho rezignaci. „Když nás neumíte porazit ve volbách, tak nás pošpiníte,“ řekl Babiš.

Trvá na tom, že není ve střetu zájmů, a to ani podle českého, ani podle evropského práva. Právě kvůli tomu, že podle auditorů Evropské komise Babiš stále ve střetu zájmů je, by podle předběžného auditu měl Agrofert vracet 451 milionů korun, které získal na dotacích od jara 2017, kdy začala v Česku platit novela zákona o střetu zájmů.

Babiš po jeho přijetí vložil firmu Agrofert, která podniká v potravinářství, chemickém průmyslu a vlastní i mediální dům MAFRA, jehož součástí jsou deníky Mladá fronta DNES, Lidové noviny či internetový portál iDNES.cz a hudební televize Óčko, do dvou svěřenských fondů, aby naplnil literu zákona.

„Brusel radí Česku, jak vykládat jeho právo,“ komentoval Babiš práci auditorů. Je podle něj těžké uvěřit, že zpráva, kterou minulý týden zveřejnila média, je skutečně výsledkem několikaměsíční práce. Řekl, že zpráva, která dorazila do České republiky, obsahuje řadu nepravdivých tvrzení.

Zdůraznil, že nijak neovlivňuje evropské dotace. „Nejsem blázen,“ prohlásil Babiš. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman by měl podle něj prověřit 35 miliard korun, které v souvislosti s čerpáním evropských peněz „prošustrovaly předchozí vlády“. Babiš před poslanci mluvil téměř tři čtvrtě hodiny.

V průběhu parlamentní debaty se za prezidentem Milošem Zemanem na Hrad vypravil místopředseda ANO Richard Brabec.

04.června 2019 v 17:41, příspěvek archivován: 04.června 2019 v 18:17

Prezident republiky Miloš Zeman přijal v úterý dne 4. června 2019 na Pražském hradě na jeho žádost Richarda Brabce, ministra životního prostředí České republiky.

Neberte si republiku jako rukojmí, vyzval Babiše Kalousek

„Neberte si republiku jako rukojmí,“ reagoval na premiéra předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Řekl, že jako politik s dobrými právníky dobře ví, že námitky České republiky na auditu Evropské komise nic moc nezmění. „Vy dobře víte, že to nemůže dopadnout jinak,“ řekl Kalousek.

Na Twitteru reagoval na Babišovo vystoupení předseda nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala. „ Prý se proti němu spikla nejen opozice, ale celá Evropa, všichni na něj útočí a vlastně ohrožují i ČR. Já bych řekl, že jediný, kdo ohrožuje naší zemi je premiér, který dělá ostudu a kvůli kterému hrozí, že občané zaplatí stovky milionů za Agrofert,“ napsal mimo jiné Fiala.

04.června 2019 v 15:48, příspěvek archivován: 04.června 2019 v 15:50

Premiér nám oznámil, že útok je prý vedený proti celé ČR, je to prý ohrožení ČR. A už vytáhl i Sorose. Toto se v našem regionu stává politikům až po mnohem delší době strávené ve funkci premiéra :-).

Vládní hnutí ANO zvolilo po Babišově vystoupení speciální taktiku, aby se dlouho nedostala ke slovu opozice. Slovo si postupně brali ministři za Babišovo hnutí - šéf resortu životního prostředí Richard Brabec, ministr průmyslu Karel Havlíček, ministryně financí Alena Schillerová a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „Ještě ani nezačala běžet lhůta pro vyjádření České republiky,“ řekla Schillerová. To se stane až ve chvíli, kdy do České republiky oficiálně dorazí český text auditní zprávy.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan při projednávání auditní zprávy ve Sněmovně řekl, že Babiš může velmi snadno vyřešit svůj problém tím, že se rozhodne, jestli je politik nebo podnikatel. A Rakušan mu doporučil, ať se rozhodne, že je jen podnikatel.

„Ať si pan premiér pochutnává na párcích, ale ať si je kupuje za svý,“ řekl ve Sněmovně šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek a lídr poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že problém bude existovat do doby, dokud bude Agrofert pobírat dotace.

Před pár lety by nebyl premiérem ani 24 hodin, řekl šéf ODS

Ještě před Babišovým vystoupením, než začala úterní schůze Sněmovny, vystoupili s výhradami k premiérovi politici ostatních stran. „Kdyby se v podobné situace ocitl premiér před pěti nebo patnácti lety, nebyl by premiérem ani čtyřiadvacet hodin,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. Znovu vybídl premiéra, aby vláda sama požádala o důvěru.

Odvolal se i na protesty v ulicích proti Babišovi. Právě na úterý je naplánovaná další demonstrace iniciativy Milion chvilek pro demokracii, která má být největším protivládním protestem v České republice od pádu komunistické vlády v listopadu 1989.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že jeho strana bude požadovat zastavení všech dotací, i z národních zdrojů, všem firmám ze svěřenských fondů předsedy vlády. Za problematické označil i dotace vyplácené těmto firmám na národní úrovni, tedy nejen z evropských peněz.

„Pan premiér si musí vybrat. Nemůže být na půl cesty mezi byznysem a politikou,“ prohlásil předseda KDU-ČSL Výborný. „Jestliže se potvrdí střet zájmů, musí být peníze do poslední koruny vráceny,“ dodal Výborný.

Po pondělním jednání vlády ministři oznámili, že odpověď pro Evropskou komisi budou psát úředníci jednotlivých resortů a supervizi bude mít Národní orgán pro koordinaci při ministerstvu pro místní rozvoj, které vede za hnutí ANO Klára Dostálová.  „Národní orgán pro koordinaci je samostatný orgán v rámci ministerstva pro místní rozvoj,“ řekla Dostálová a odmítla, že by do práce úředníků jakkoli zasahovala. 

„To je úsměvná argumentace. Ministr je ten, kdo úředníkům píše odměny,“ namítá šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Politickým garantem odpovědi do Bruselu má podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila být některý z pětice ministrů ČSSD, například šéf strany a ministr vnitra Jan Hamáček.

Celý záznam vystoupení premiéra Babiše v Poslanecké sněmovně:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...