Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zbrojní průkaz u nás získáte snadněji než řidičák, kritizuje situaci Stehlíková

  17:00aktualizováno  4. března 13:39
Loni v Česku přibylo přes tisíc nových držitelů zbrojního průkazu. Policie jich celkem evidovala téměř 304 tisíc. Podle psychiatričky Džamily Stehlíkové jsou k držení zbraně psychotesty nutné a získat zbrojní průkaz je v Česku příliš jednoduché. David Karásek ze Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní s ní nesouhlasí, psychotesty by podle něj lékaři mohli prodávat a přibylo by papírování.

Džamila Stehlíková se cítí být vysokým počtem držitelů zbraní v zemi ohrožena. „Cítím se být ohrožena, vzhledem ke svému povolání vím, že často zbraň vlastní jedinci, kteří se neumí chovat v krizové situaci. Zbraň jim umožňuje ve zkratu někomu ublížit. Zvyšuje pocit moci. Čím více moci máte, tím více jí chcete. Začínáte na pistoli a můžete skončit u raketometu a tanku,“ řekla.

„V roce 2018 bylo zneužito 22 zbraní. To je pouhý zlomek těch, které jsou registrované. Nebojím se,“ uvedl naopak David Karásek.

Dále si nemyslí, že by psychotesty pro držení zbraně byly nutné. „V roce 2006, kdy byla statistika zavedena, byla zbraň zneužita v 160 případech. Od té doby se tato tendence snižuje. Nevidím důvod, proč zavádět psychotesty,“ dodal.

Džamila Stehlíková s tím nesouhlasila. „Neexistují centrální registry pro psychicky nemocné lidi. Když někdo o zbrojní průkaz žádá, tak nevíte, zda nebyl v minulosti hospitalizován,“ oponovala Stehlíkovi. Dále dodala, že ač může obvodní lékař žadatele poslat k psychiatrovi, nemá dostatečnou kvalifikaci na to, aby komplikovanější onemocnění identifikoval.

Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní pracuje na vylepšení legislativy. Podle Stehlíka chtějí navrhnout, aby psychologický posudek odesílal rovnou lékař. Nyní jej předává sám žadatel, který ho může zfalšovat.

Masový vrah z Brodu trpěl paranoiou, lékaři o tom věděli šestnáct let

Stehlíková je zastánkyní psychotestů i proto, že by mohly pomoci zachránit životy. Nevadí jí ani zvýšení byrokracie. „Máme tu dvě stovky životů, které zbytečně vyhasnou zbraněmi v rukou lidí, do kterých nepatří. Psychotesty jsou dobré. Je důležité, aby se nemocní nedostali do situace, kdy mohou někomu ublížit,“ říká.

Masový vrah z Brodu a nedávno odsouzený „první český terorista“ jsou podle Stehlíkové produktem moderní doby, globalizace a frustrace. I proto mají být psychotesty požadovány. „Na Slovensku se i po zavedení psychotestů odehrály tři masové útoky, někteří lékaři testy prodávali,“ oponoval jí Karásek.

„Lobbisté se cítí být poníženi, že musí na psychotesty. Psychiatr ale zcela určitě odhalí nejnebezpečnější lidi. Pár ušetřených životů je důležitější, než komfort držitelů zbraní,“ prohlásila Stehlíková.

Proti tomu se postavil Karásek. „Situace se zbraněmi je podobná jako třeba s požárem. Všude v okolí máte hasicí přístroje, aby mohl kdokoliv v případě nutnosti zasáhnout. Je nutné zasáhnout rychle,“ uvedl.

Ministerstvo vnitra předložilo z kraje letošního roku k diskuzi pracovní verzi nového návrhu zákona o zbraních. Jednu z nejdiskutovanějších podmínek - povinné psychotesty pro držitele zbraní - však ani nová legislativa neobsahuje.

Do tuzemské zbraňové legislativy navíc zasáhla Evropská komise. Soudní dvůr EU se bude v úterý 5. března zabývat žalobou, kterou Česká republika napadla změny směrnice o zbraních z roku 2017, zakazující některé poloautomatické zbraně či určité typy zásobníků.

Změny směrnice schválily členské země EU a Evropský parlament v roce 2017. Deklarovaným cílem bylo zabránit teroristům ve vyzbrojování, či jim tuto činnost co nejvíce ztížit. Podle kritiků, kteří byli v Česku velmi hlasití, ale přísnější pravila hlavně omezují legální držitele střelných zbraní a výrazně zasahují do vnitřní bezpečnosti státu. 

„Původní verze odzbrojovací směrnice byla drastická. Na nynější podobě mi vadí zákaz zbraní, které vypadají jako vojenské. Podle mě potřebovala Komise konat, aby se lidé cítili bezpečněji,“ uvedl Karásek.

Stehlíková připomněla, že byl kladen důraz i na posílení tajných služeb. Směrnice sice některé zbraně plošně zakazuje, ale je možnost si zjednat výjimku. Dojde tak jen ke zvýšení byrokracie. „V první řadě je úlohou státu zajistit občanům bezpečnost. Svoboda a práva jsou až jako druhá. Je tedy v pořádku, že je obtížnější dostat se k nebezpečným zbraním,“ řekla.

Celý záznam Rozstřelu:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Porota uznala Trumpa vinného z falšování plateb pornoherečce

30. května 2024  23:15,  aktualizováno  31.5

Porota v New Yorku ve čtvrtek shledala exprezidenta Donalda Trumpa vinným ve všech 34 bodech...

Vondra straší a vyrobil si Turka, říká lídr Pirátů. Green Deal chce dodržet

31. května 2024

Piráti zůstali v kampani před eurovolbami prakticky jediní, kdo hájí současnou podobu Green Dealu....

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Švédsko nemá o rekruty nouzi. Zájemci o službu v armádě se jen hrnou

31. května 2024

Premium Západní země řeší nedostatečný zájem o službu ve svých armádách. Švédsko tento problém nemá – může...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...