Daň z příjmu budou možná muset v budoucnu odvádět i neziskové nemocnice. Ilustrační foto.

Daň z příjmu budou možná muset v budoucnu odvádět i neziskové nemocnice. Ilustrační foto. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Rathovy neziskové nemocnice možná přijdou o své výhody

  • 72
Po vyhraných volbách plánovala sociální demokracie změnit všechny krajské nemocnice na neziskové společnosti. Důvodem byla značná finanční úspora. Podle nového návrhu zákona o dani z příjmu, který by mohl začít platit v roce 2010, by ale i ony musely své příjmy danit a o hlavní výhodu by tak přišly.

O záměru ministerstva financí informovaly dnešní Hospodářské noviny.

"Současné osvobození u neziskových nemocnic nastavuje jednoznačně nerovné podmínky a postrádá ekonomické odůvodnění," argumentoval náměstek ministra financí pro daně Peter Chrenko. Osvobození se navíc podařilo prosadit do současného zákona i přes nesouhlas ministerstva.

Lékařskou péči podle ministerstva poskytují i jiné subjekty, které jsou buď fyzickými osobami, nebo obchodními společnostmi a žádnými úlevami nedisponují.

"To je absurdní, zvýhodnění neziskového sektoru existuje všude na světě," sdělil iDNES.cz budoucí středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Naopak ministerstvo zdravotnictví tento návrh vítá. "Samozřejmě, to by byla nerovnost mezi zdravotnickými zařízeními. Všichni musí mít stejné podmínky," zdůvodnil iDNES.cz ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Podle Ratha se ale o žádnou diskriminaci nejedná. "Každá soukromá nemocnice se může transformovat na neziskovou organizaci, tu může zřizovat jak stát, ale i obec, kraj nebo soukromá osoba," uvedl Rath.

V případě schválení návrhu by podle něj nemocnice dostaly méně peněz a tratili by na tom pacienti i personál. "Nemocnice dostávají různé dotace a jako neziskový sektor je nemusí danit. V okamžiku, kdy by se dostaly do běžného režimu, automaticky se musí danit 20 procenty," konstatoval David Rath.

Návrh je nyní v připomínkovém řízení. Pokud se jej podaří schválit, mohl by začít platit od začátku roku 2010.

I nadále by ale mělo být možné, aby si neziskové organizace snížily základ daně až o 30 procent, minimálně o 300 tisíc, maximálně milion korun. "Navíc zákon o dani z příjmu disponuje speciálním ustanovením pro neziskové poplatníky, kteří provozují zdravotnická zařízení, které umožňuje uplatňovat veškeré výdaje vůči všem příjmům," uzavřel Chrenko.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video