Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nové terče kvůli stykům s Redlem: šéf České pošty a europoslanec Polčák

  13:15aktualizováno  13:48
Ministr vnitra a předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan plánuje odvolání generálního ředitele České pošty Romana Knapa. Sejde se s ním příští týden, aby s ním projednal termín a způsob jeho odchodu. Rakušan by uvítal vyvození politické odpovědnosti i u europoslance Stanislava Polčáka. Uvedl to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Šéf České pošty Roman Knap | foto:  Petr Topič, MAFRA

Rakušan podle svých slov uvažoval o odvolání Knapa již dříve s tím, že by odešel na podzim. Jeho rozhodování urychlila informace o setkání Knapa s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Schůzka se měla uskutečnit za předchozího ministra vnitra Jana Hamáčka. Na funkci chce Rakušan vypsat výběrové řízení.

„Já jsem dlouhodobě zamýšlel přijít se změnami v managementu České pošty. Příští týden budu mít schůzku s Romanem Knapem a měli bychom hledat termín a způsob jeho odchodu,“ uvedl Rakušan.

Knap se doposud k případnému odvolání nevyjádřil. Rakušan ho chtěl původně odvolat až poté, co pošta získá novou poštovní licenci nebo dokončí některé strategické kroky.

Rakušan na začátku února odvolal osm členů z 15členné dozorčí rady České pošty a devátý sám odstoupil. Odvolané radní označil za politické trafikanty, které nahradili odborníci. Knap je generálním ředitelem pošty od roku 2018, kdy zvítězil ve výběrovém řízení vypsaném tehdejším ministrem vnitra Lubomírem Metnarem (za ANO). Před tím vedl českou pobočku softwarové firmy SAP.

V posledních letech státní Česká pošta hospodaří v červených číslech. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou kolem 800 až 900 milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020, kdy hospodaření pošty skončilo ztrátou 1,356 miliardy Kč po zdanění. Důvodem ztrát je podle vedení firmy neuhrazená úhrada státu za objednávané základní služby. Stát v současnosti podniku dluží šest miliard Kč. Většinu dlužné částky již však pošta podle informací ČTK vyčerpala v podobě úvěrů.

Hnutí STAN bude situaci řešit i s Polčákem

S europoslancem Stanislavem Polčákem, který byl podobně jako končící ministr školství Petr Gazdík (STAN) v kontaktu s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, bude budoucnost řešit příští týden pražská organizace Starostů a nezávislých (STAN).

Předseda STAN Rakušan by u Polčáka uvítal podobné vyvození politické odpovědnosti jako u Gazdíka, který v neděli oznámil, že ve vládě skončí ke 30. červnu.

Jediný možný krok, říká koalice o Gazdíkovi. Opozice mluví o másle a mafii

Rakušan v České televizi uvedl, že situaci kolem Polčáka bude řešit lídr pražské kandidátky a náměstek primátora Petr Hlaváček. V nedělním rozhovoru s Hlaváčkem se shodli, že se hnutí musí odstřihnout od všech lidí spojených s obviněným podnikatelem.

„Nesmíme několika lidem, kteří přímo kradli, nebo byli naivní a nedocenili své kontakty, dovolit zkazit budoucnost a pověst hnutí,“ uvedl. STAN podle něj nyní „běží o svou budoucnost“.

Gazdík podle Rakušana ukázal, že umí vyvodit odpovědnost. Ministr vnitra doplnil, že by „uvítal vyvození politické odpovědnosti“ i v případě Polčáka. Rakušan současně zdůraznil, že Polčák stejně jako Gazdík nefiguruje ve spisu jako podezřelý či obviněný.

Europoslanec Polčák rezignoval v březnu na funkci místopředsedy Starostů kvůli informacím o své odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. Česká advokátní komora (ČAK) začátkem června dospěla k závěru, že zákon ani stavovské předpisy Polčák neporušil.

Poslanecký klub Pirátů v pátek odmítl nominaci libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) do dozorčí rady energetické společnosti ČEZ kvůli neskončenému trestnímu stíhání. Na twitteru to v pátek uvedl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Rakušan v ČT řekl, že o nominaci bude postupně jednat s Piráty a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), který má poslední slovo.

V korupční kauze, kde je mezi obžalovanými i Půta, bude nutné provést u Krajského soudu v Liberci znovu celé dokazování. Rakušan řekl, že kauza se táhne již osm let. Půtovu odbornou erudici považuje za nezpochybnitelnou, hejtman ale podle Rakušana řekl, že nechce způsobovat napětí ve vládě a na své nominaci trvat. „Táhne za sebou to břímě té neuzavřené kauzy. Uměl jsem si ho (Půtu) tam představit. V tuto chvíli si spíš myslím, že je to nevhodné,“ připustil dnes Rakušan.

Autoři: ,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Bílý lev a Bílý kříž. Čaputová s Pavlem si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Pellegrini vyměnil prezidentskou standartu za své logo, později ji vrátil

17. června 2024  18:11

Slovenská prezidentská kancelář po sobotní inauguraci Petera Pellegriniho na svém oficiálním webu...

Černochová po výbuchu vyloučila sabotáž. Tragická událost, shodují se politici

17. června 2024  18:06

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyloučila po výbuchu blíže neurčené munice v Libavé...

Muž se zastal na pražském Andělu napadané ženy, útočník ho bodl

17. června 2024  17:45,  aktualizováno  17:58

Potyčka mezi dvěma muži se strhla v pondělí odpoledne poblíž stanice metra Anděl a její přilehlé...

Putin dorazí do KLDR v úterý. Pak navštíví i Vietnam, Američanům to vadí

17. června 2024  13:39,  aktualizováno  17:41

Ruský diktátor Vladimir Putin navštíví ve dnech 18. a 19. června KLDR, pak odcestuje do Vietnamu....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...